Μια φάλαινα όρκα καταγράφηκε να κυνηγά και να σκοτώνει έναν μεγάλο λευκό καρχαρία. Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι ήταν «πρωτοφανής» και έδειξε τις εξαιρετικές ικανότητες θήρευσης των φαλαινών-δολοφόνων.
Συγκεκριμένα, δύο φάλαινες-δολοφόνοι στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Αφρικής έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν να συνεργάζονται για να κυνηγήσουν και να σκοτώσουν καρχαρίες, συμπεριλαμβανομένων των λευκών καρχαριών.
«Αλλά αυτό μας αιφνιδίασε», δήλωσε η βιολόγος καρχαριών δρ Άλισον Τάουνερ.
Η δρ Τάουνερ, η οποία προέρχεται από το Πανεπιστήμιο Rhodes στο Γκράχαμσταουν της Νότιας Αφρικής, μελετά τα ζώα αυτά εδώ και αρκετά χρόνια. Η ίδια και οι συνάδελφοί της δημοσίευσαν μια λεπτομερή και ανατριχιαστική περιγραφή των νέων παρατηρήσεών τους στο African Journal of Marine Science.
Η επίθεση ήταν όπως είπαν οι επιστήμονες «σόλο και γρήγορη». Η αρσενική φάλαινα δολοφόνος σκότωσε τον καρχαρία και κατανάλωσε το συκώτι του – όλα αυτά σε λιγότερο από δύο λεπτά.
Οι επιστήμονες κατέγραψαν για πρώτη φορά πλάνα από drone που δείχνουν δύο αρσενικές όρκες να συνεργάζονται για να κυνηγήσουν λευκούς καρχαρίες το 2022.
Οι επιστήμονες ανέφεραν τότε ότι τα ζώα, με το παρατσούκλι Port και Starboard επειδή τα ραχιαία πτερύγιά τους είναι λυγισμένα προς αντίθετες κατευθύνσεις, «έδειξαν προτίμηση στην εξαγωγή και κατανάλωση του συκωτιού των καρχαριών».
Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τι οδηγεί τη συμπεριφορά αυτή, αλλά η δρ Τάουνερ δήλωσε στο BBC News ότι γίνεται ολοένα και πιο εμφανές ότι «οι ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η κλιματική αλλαγή και η βιομηχανική αλιεία, ασκούν σημαντικές πιέσεις στους ωκεανούς μας».
Και θα μπορούσαν να υπάρξουν επιπτώσεις στην υγεία των φαλαινών-δολοφόνων που κυνηγούν καρχαρίες, συμπεριλαμβανομένης της κατάποσης τοξινών και μετάλλων από τη σάρκα των καρχαριών.
Διαβάστε επίσης: Ανακαλύφθηκε στον Αμαζόνιο το μεγαλύτερο είδος φιδιού στον κόσμο
Πηγή: BBC, Ναυτεμπορική