Τις θετικές εξελίξεις των ανακαλύψεων μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνοδεύει η δεδηλωμένη πρόθεση του φορέα διαχείρισης του αγωγού EastMed, για κατασκευή του έργου. Η ελληνοϊταλική κοινοπραξία καταθέτει νέα αίτηση στην Ε.Ε.,  με την οποία ζητεί χρηματοδότηση της πρώτης φάσης του αγωγού, που θα ενώνει την Κύπρο με το Ισραήλ.

 

Στα σκαριά η αίτηση

Το Υπουργείο Ενέργειας και οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ενημερωθεί από την κατασκευάστρια εταιρεία, σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες, για την πρόθεση αίτησης με σκοπό την εξασφάλιση χρηματοδότησης για μέρος του αγωγού EastMed.

Η αίτηση φέρεται να είναι στα σκαριά, και αφορά χρηματοδότηση από το ευρωπαϊκό ταμείο Connecting Europe Facilites, και γίνεται από την κατασκευαστική κοινοπραξία IGI Posidon, που αποτελείται ισομερώς, από την Ελληνική ΔΕΦΑ και την Ιταλική Edison.

Η χρηματοδότηση αφορά μελέτες αλλά και την κατασκευή του πρώτου μέρους του έργου, δηλαδή, το κομμάτι από το Ισραήλ στην Κύπρο.

Το Υπουργείο Ενέργειας έχει λάβει γνώση της εν λόγω πρόθεσης, ενώ, αναφέρεται πως εντός Σεπτεμβρίου λήγει η διορία για την αίτηση χρηματοδότησης.

Αυτό αποτελεί μια θετική εξέλιξη και αποδεικνύει πως παρά το ότι ο αγωγός EastMed, μετά και το αμερικανικό non paper για μη στήριξή του, έχει πολιτικά υποβαθμιστεί, ο φορέας υλοποίησης του έργου όχι μόνο συνεχίζει, αλλά και εντατικοποιεί τις απαιτούμενες ενέργειες για την τελική υποβολή της επενδυτικής απόφασης.

Στα τέλη Ιουλίου φέρεται να έληγε και η προθεσμία υποβολής προσφορών, με σκοπό την κατασκευή των χερσαίων τμημάτων του αγωγού.

Πρόσφατα, ο Fabrizio Mattana, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της EDISON, δήλωσε πως «το έργο βρίσκεται σήμερα στην τελική φάση αδειοδοτικής διαδικασίας και τεχνικών μελετών, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2022, ο δε αγωγός θα μπορούσε να κατασκευαστεί και να τεθεί σε λειτουργία εντός του 2027».

Δεν υπάρχει για την ώρα συσχετισμός με την πρόταση της Energean

Σε μια σχετική εξέλιξη, τρέχουν και οι διαδικασίες για την πρόταση της Energean, που επίσης αφορά αγωγό από το Ισραήλ στην Κύπρο.

Όπως μας σχολίασαν πηγές από την εταιρεία, η όδευση του αγωγού που έχει σχεδιάσει και καταθέσει η energean προς τις Κυπριακές αρχές είναι διαφορετική, αλλά παράλληλη προς αυτή του eastmed, στο μεγαλύτερο μέρος της. Θα μπορούσε, δυνητικά, να υπάρξει κάποια συνεργασία των δύο πλευρών, αλλά ακόμη αυτό παραμένει σε θεωρητικό επίπεδο, κατέληξαν.