Η Edison, ιταλική ενεργειακή εταιρεία υπό τον έλεγχο του γαλλικού ομίλου Edf, έκανε γνωστό ότι δεν θα ανανεώσει τη σύμβαση για την εισαγωγή φυσικού αερίου από τη Ρωσία.  Αυτό ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος Νίκολα Μόντι, ο οποίος διευκρίνισε ότι το συμβόλαιο ανανεώνεται κάθε χρόνο, αλλά από το 2023 δεν θα ανανεωθεί.
 
Ο όμιλος Edison, γράφει  η Repubblica , είναι ο «δεύτερος μεγαλύτερος φορέας εκμετάλλευσης στην Ιταλία τόσο σε φυσικό αέριο όσο και σε πωλήσεις ενέργειας».
 
 
Ο όγκος φυσικού αερίου που περιέχεται στη συμφωνία είναι 1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα ετησίως, ίσο με περίπου το 7 τοις εκατό του χαρτοφυλακίου της
Edison (14 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα συνολικά, με προμήθειες επίσης από την Αλγερία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Λιβύη και το Κατάρ.)
 
Η Edison θα αντικαταστήσει το ρωσικό αέριο με υγροποιημένο αέριο (LNG) από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το οποίο, σύμφωνα με τον Monti, θα είναι διαθέσιμο από το πρώτο τρίμηνο του 2023. Ο Διευθύνων Σύμβουλος, στην ομιλία του στο διαδικτυακό σεμινάριο  The Future of Energy Security , είπε ότι η Edison έχει ακολούθησε μια πορεία διαφοροποίησης των προμηθευτών ακόμη και πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με σκοπό τη μεγαλύτερη «ενεργειακή ασφάλεια και ανταγωνιστικότητα».
 
Ο Μόντι πρόσθεσε ότι ελπίζει ότι η ουκρανική κρίση, με τις επιπτώσεις της στις τιμές και τις προμήθειες ενέργειας, θα οδηγήσει σε αλλαγή της ιταλικής πολιτικής «όχι στις υποδομές».
 
Στην ομιλία του, ο Μόντι υπενθύμισε επίσης τη συμμετοχή της Edison στην ανάπτυξη του έργου Poseidon, του αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας για να φέρει τους ενεργειακούς πόρους της ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη. Ο Poseidon, εξήγησε ο Μόντι, «σχεδιάστηκε για να συνδέσει με την Ιταλία τις ανακαλύψεις φυσικού αερίου που έγιναν στις υπεράκτιες ακτές του Ισραήλ και της Κύπρου, υπερβαίνοντας σε μεγάλο βαθμό την κατανάλωση αυτών των χωρών και ικανό να υποστηρίξει μια υποδομή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με 10 έως 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το χρόνο».
 
Σύμφωνα με τον μάνατζερ, ο Poseidon είναι μια υποδομή που εγγυάται ένα σημαντικό «στρατηγικό πλεονέκτημα» γιατί συνδέει τα αποθέματα μιας χώρας παρόμοιας με τις δυτικές αξίες «χωρίς κράτη διέλευσης και ελαχιστοποίηση του γεωπολιτικού κινδύνου». Ωστόσο, η επένδυση που απαιτείται είναι σημαντική, περίπου 5-6 δισ. ευρώ, την οποία ο Μόντι μας καλεί να εξετάσουμε "από ευρωπαϊκή προοπτική, δεδομένου ότι η αγορά της Γηραιάς Ηπείρου πρέπει να αντικαταστήσει 150 δισ. κυβικά μέτρα από τη Ρωσία» και δεν μπορεί να βασιστεί στο εσωτερικό παραγωγή αερίου.
 
Αναφερόμενος στον EastMed -το έργο του αγωγού μεταξύ της ανατολικής Μεσογείου και της Ελλάδας που συνδέεται με τον Poseidon ο Μόντι είπε στη  LaPresse ότι «σε διάστημα τεσσάρων ετών μια νέα πηγή φυσικού αερίου θα μπορούσε να φέρει στην ιταλική και ευρωπαϊκή αγορά με τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια αρχικά κυβικά μέτρα όγκου».