Πληθαίνουν ακόμη περισσότερο οι φωνές που ζητούν την άμεση επανεξέταση των σχεδιασμών για κατασκευή του αγωγού EastMed με σκοπό την μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από την Ρωσία με αφορμή την εισβολή στην Ουκρανία. Μετά την είδηση για πίεση από εβραϊκά λόμπι στις ΗΠΑ για στήριξη του EastMed, σε ευρωπαϊκό επίπεδο δείχνουν να αρχίζουν να ενεργοποιούνται και οι Ιταλοι, 
 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, εκπροσώποι του σοσιαλδημοκρατικού Δημοκρατικού Κόμματος (Partito Democratico),  Fabiano Amati, Alberto Losacco και Pina Picierno, (αντίστοιχα περιφερειακός σύμβουλος της Απουλίας, εθνικός βουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) ζήτησαν από την ιταλική κυβέρνηση να επανεξετάσει τις προτεραιότητες υποδομής, αναλαμβάνοντας τον αγωγό φυσικού αερίου Eastmed που θα καταλήγει στην Απουλία στο Melendugno , όπου φτάνει ήδη ο αγωγός Tap. 
 
«Ζητάμε από την (ιταλική) κυβέρνηση να επανεκκινήσει τη διαδικασία για κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Eastmed, ικανού να φέρει αέριο στην Ευρώπη μέσω της διαδρομής Ισραήλ, Κύπρος, Ελλάδα, Ιταλία, με κατάληξη στην Απουλία. Είναι σημαντικό να εργαστούμε για αυτό το θέμα, χαιρετίζοντας τα οφέλη της ιστορικής φιλίας με το κράτος του Ισραήλ και να επιτύχουμε μεγαλύτερη ενεργειακή αυτονομία από τη Ρωσία», ήταν η πρόταση  προσθέτοντας «Οι αγωγοί φυσικού αερίου γενικά και το πολιτικό έργο για τη μείωση της εξάρτησης από τη Ρωσία και τη διαφοροποίηση των προμηθευτών είναι θέμα ειρήνης, περιβαλλοντικής ασφάλειας και ευημερίας. Γι' αυτό ελπίζουμε στην ανάγκη επανενεργοποίησης των επαφών με την ισραηλινή κυβέρνηση και εντατικοποίηση κάθε προσπάθειας για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Eastmed, αφαιρώντας τους δισταγμούς που εκδηλώθηκαν πριν από μερικά χρόνια και σε ένα ιστορικό πλαίσιο εντελώς διαφορετικό από το σημερινό».
 
Σημειώνεται πως ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει πως η Ιταλία ενώνεται με τον αγωγό EasτΜed μέσω του αγωγού Poseidon.
 
 
H ιταλική La Repubblica (19/03/22) αναφέρει πως η πιο πάνω εξέλιξη ενισχύεται και από τις δηλώσεις του Ιταλού Πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι κατά τη συνάντηση μεταξύ των πρωθυπουργών της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας και της Πορτογαλίας στη Villa Madama. «Η ενεργειακή πρόκληση υπερβαίνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης του πολέμου η Ευρώπη έχει πλέον επίγνωση της ανάγκης να επιταχυνθεί η διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου και η παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας Η νότια ακτή της Μεσογείου και η νότια Ευρώπη θα έχουν θεμελιώδη ρόλο σε αυτή τη διαδικασία, προς όφελος ολόκληρης της ΕΕ», είπε.
 
Πάντως προβληματισμό προκαλεί η χλιαρή στάση Ελλάδας-Κύπρου για την κατασκευή του EastMed με την την Κυπριακή Κυβένρηση και συγκεκριμένα την Υπουργό Ενέργειας να δηλώνουν πως «o EastMed δεν αποτελεί μονόδρομο» για τη συμβολή της Κύπρου στην απεξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο». Παράλληλα οι Τούρκοι εντείνουν τις διεθνείς πιέσεις για κατασκευή αγωγού από τα κοιτάσματα στης Ανατολικής Μεσογείου (Κυπρου-Ισραήλ) προς Τουρκία και από εκεί την ευρωπαϊκή αγορά. Τον σχεδιασμό αυτό στηρίξει και το ψευδοκράτος που βλέπει μια τέτοια εξέλιξη ως ευκαιρία αναβάθμισής-αναγνώρισής του.