Ως στρατηγικό λάθος των ΗΠΑ χαρακτηρίζει την εγκατάλειψη του αγωγού EastMed , ο εβραίος αναλυτής του Atlantic Council, Ariel Cohen. Σε άρθρο του στην ιστοσελίδα The Hill, o Cohen που είναι επίσης Διευθυντής του Προγράμματος Energy, Growth and Security στο International Tax and Investment Center, τονίζει πως η απόσυρση της υποστήριξης στο έργο από τον Λευκό Οίκο θέτει σε κίνδυνο τόσο την Μεσόγειο όσο και την Ευρώπη που κινδυνεύει όλο και περισσότερο από ρωσικό ενεργειακό εκβιασμό.
 
Ο αγωγός EastMed έπρεπε, όπως σημειώνει , να διαφοροποιήσει και να αυξήσει τις ευρωπαϊκές προμήθειες φυσικού αερίου, ενισχύοντας έτσι την ενεργειακή ασφάλεια της ηπείρου.
 
«Την ώρα που η Ευρώπη υποφέρει από ιστορικά υψηλές τιμές φυσικού αερίου και οι ΗΠΑ προσπαθούν να κυρώσουν τον ρωσικό αγωγό Nord Stream 2 προς τη Γερμανία, ο EastMed πρόκειται να σκοτωθεί», αναφέρει προσθέτοντας «Αυτή είναι μια καταστροφική απόφαση που θέτει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή ασφάλεια και ανοίγει την πόρτα για περαιτέρω ρωσική ενεργειακή ηγεμονία στις ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου. Θα πρέπει να αντιστραφεί η απόφαση».
 
Ως αιτία της μη επαρκούς χρηματοδότησης φωτογραφίζει την Τουρκία και τις διάφορες παρεμβάσεις της καθώς και την πτώση στην παγκόσμια οικονομία κατά το πρώτο ξέσπασμα του COVID.
 
Σημειώνει παράλληλα πως παρά τις περιβαλλοντικές ανησυχίες που προβάλλονται από αμερικανούς αξιωματούχους, όπως ο Χοκστάιν,οι Ηνωμένες Πολιτείες έχασαν την σημασία των πιθανών προβλημάτων για την ασφάλεια που μπορεί να προκαλέσει η διακοπή του αγωγού.
 
 
«Ρωσική νίκη»
 
«Η Ρωσία παρέχει περίπου το ένα τρίτο του φυσικού αερίου και του αργού πετρελαίου που εισάγει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με το περισσότερο να πηγαίνει στην Γερμανία. Πέρυσι, η Ρωσία διοχέτευσε περίπου 128 bcm  αερίου στην Ευρώπη, η μερίδα του λέοντος του οποίου ταξίδεψε μέσω της Ουκρανίας (πάνω από 40 τοις εκατό).
 
Οι βιαστικές προσπάθειες της Ευρώπης για μετάβαση από τους υδρογονάνθρακες στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις οποίες η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστηρίζει με τόσο ενθουσιασμό, την έχουν αφήσει πιο ευάλωτη από ποτέ στον ρωσικό ενεργειακό εκβιασμό. Όχι μόνο χώρες όπως η Γερμανία καίνε περισσότερο άνθρακα για να καλύψουν το κενό που αφήνει η ανεπαρκής χωρητικότητα αποθήκευσης αιολικής και ηλιακής ενέργειας, αλλά και οι κρίσιμες εγχώριες προμήθειες φυσικού αερίου μειώνονται. Τα αποθεματικά είναι ήδη μισοάδεια», σημειώνεται.
 
«Η Μόσχα χαίρεται»
 
Η προγραμματισμένη ολοκλήρωση του Nord Stream 2 θα παράσχει σε μεγάλες οικονομίες της ΕΕ, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, άφθονο και προσιτό φυσικό αέριο. Αλλά αυτές οι προμήθειες δύσκολα θα ήταν αξιόπιστες - και εκεί βρίσκεται το σημείο τριβής: η αυξημένη εξάρτηση της Ευρώπης από τους ρωσικούς αγωγούς δίνει στο Κρεμλίνο ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο μόχλευσης εξωτερικής πολιτικής. Ο δισταγμός της Γερμανίας να συμμετάσχει με άλλα μέλη του ΝΑΤΟ στην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία σχετικά με μια πιθανή εισβολή στην Ουκρανία είναι χαρακτηριστική για να το δουν όλοι. Σήμερα η Ρωσία χτυπά την πόρτα της Ουκρανίας.
 
Το Κρεμλίνο σκόπιμα και στρατηγικά κατασκεύασε διαδρομές διαμετακόμισης φυσικού αερίου τα τελευταία αρκετά χρόνια που παρακάμπτουν την Ουκρανία: Εάν η Ουκρανία δεν χρειάζεται πλέον ως κόμβος διαμετακόμισης φυσικού αερίου, η Ρωσία μπορεί να εισβάλει χωρίς να διαταράξει τις πωλήσεις ενέργειας προς τα δυτικά (και συνεπώς τα ενεργειακά της έσοδα).
 
Το Κατάρ στη διάσωση;
 
Με τη διεθνή κοινότητα να προετοιμάζεται για μια πιθανή σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκινούν συνομιλίες με άλλους εξαγωγείς φυσικού αερίου για να αποτρέψουν μια συνολική ενεργειακή κρίση. Ο γίγαντας φυσικού αερίου Κατάρ θα μπορούσε να είναι αυτή η λύση εάν ανακατευθύνει υψηλότερο ποσοστό του υγροποιημένου φυσικού αερίου του (LNG) στην ΕΕ. Ο Μπάιντεν κάλεσε τον εμίρη , Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι στον Λευκό Οίκο για να διεξαγάγει τις συνομιλίες για το φυσικό αέριο.
 
Η αναστολή του EastMed έχει αποξενώσει το Ισραήλ, το οποίο αρχικά υποστήριξε την τουρκική ανάμειξη στο έργο για να αμβλύνει τις ελληνικές ανησυχίες σχετικά με πιθανή περιφερειακή σύγκρουση. Ωστόσο, η Άγκυρα κατέστησε σαφές ότι οι ανταγωνιστικές αξιώσεις για τα αποθέματα φυσικού αερίου στα χωρικά ύδατα της Κύπρου καθιστούν το έργο νεκρό εξ αρχής, δηλώνοντας ότι οποιαδήποτε έργα αγωγών που δρομολογήθηκαν μέσω της Ανατολικής Μεσογείου ήταν βέβαιο ότι θα αποτύγχανε.
 
Το όφελος της Τουρκίας
 
Ο Cohen αφού υπενθυμίζει ότι η Τουρκία πραγματοποίησε εισβολή στην Κύπρο το 1974 προσθέτει πως η Άγκυρα έστειλε πολεμικά πλοία στα ύδατα της ΚΔ και η εγκατάλειψη του EastMed από τις ΗΠΑ είναι προς όφελος της τουρκικής πολιτικής περιφερειακής ασφάλειας.
 
«Το να τραβήξουμε το χαλί κάτω από το EastMed δεν ευθυγραμμίζεται με τον στόχο των Ηνωμένων Πολιτειών να διαφοροποιήσουν την Ευρώπη μακριά από το ρωσικό φυσικό αέριο. Χρησιμεύει επίσης ως πλήγμα κατά των συμμάχων Ελλάδας και Ισραήλ, καθώς η Τουρκία πρόκειται να επωφεληθεί από τις επαναδιαπραγματεύσεις για τα σχέδια αγωγών.
 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να κάνουν περισσότερα από ανοιχτές συνομιλίες με το Κατάρ — θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι τόσο το φυσικό αέριο όσο και το LNG χρειάζονται για να προστατεύσουν την Ευρώπη από την  Gazprom. Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα πρέπει να επαναφέρει την υποστήριξή της στον αγωγό EastMed — και να πείσει το Ισραήλ, την Τουρκία και την Ελλάδα να συνεργαστούν για την υλοποίησή του», καταλήγει.