Η Ρωσία διεμήνυσε από τη Λευκωσία, διά του Ρώσου Πρέσβη της στην Κύπρο, πως η όποια ενεργειακή κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν συγκρούεται με τα συμφέροντά της.

 

Η θέση πως δεν παίζει σημαντικό ρόλο για την Ρωσία, η διαμόρφωση των ενεργειακών συμμαχιών στην Ανατολική Μεσόγειο και ως εκ τούτου, o EastMed ή η όποια άλλη όδευση αποφασιστεί, αποτυπώνεται στις αναφορές του Ρώσου Πρέσβη, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος».

Ενδεικτική η δήλωσή του σήμερα, πως «η εξόρυξη υγραερίου στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έρχεται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα της Ρωσίας.[…] Δεν μας φοβίζει ο ανταγωνισμός», κατέληξε.

Δρομολόγησε ήδη εναλλακτικές αγορές

Κι αυτό γιατί η Ρωσία – ως απάντηση στην προσπάθεια της Δύσης να μειώσει την ενεργειακή της εξάρτηση από την χώρα - έχει ήδη στραφεί σε άλλες αγορές, όπως η διεύρυνση του ανατολικού διαδρόμου υγραερίου με κατεύθυνση την Κίνα και τις χώρες της Νοτιο-ανατολικής Ασίας.

Έγινε δε λόγος για μεγαλεπήβολα έργα εντός της Ρωσίας, όπου θα χρειαστεί πρόσθετες ποσότητες υγραερίου.

Σε κάθε περίπτωση, δεν φαίνεται πως οι ποσότητες που πιθανώς υπάρχουν στην περιοχή μας, είναι ικανές να επηρεάσουν την Ρωσία.

Αγωγός μέσω Τουρκίας και Ρωσία

Εντείνονται, πάντως, οι διαρροές στον διεθνή τύπο, για αντικατάσταση του EastMed με αγωγό Αιγύπτου – Ελλάδας ή αγωγό μέσω Τουρκίας. Το δεύτερο δεν φαίνεται να ευνοεί ιδιαίτερα την Ρωσία, καθώς η ίδια η Τουρκία είναι μια μεγάλη αγορά για την Μόσχα.

Στην εξίσωση μπαίνει και το ότι η Τουρκία, αν πάρει τελικά το δώρο από τις ΗΠΑ και αναβαθμιστεί περαιτέρω ενεργειακά, ίσως εμπλακεί ακόμη περισσότερο στην κρίση στην Ουκρανία, ως αντίδωρο. Κάτι που σίγουρα θέλει να μειώσει όσο μπορεί η Ρωσία. Ήδη η Τουρκία έχει άριστες σχέσεις με την Ουκρανία, και σε επίπεδο στρατιωτικών εξοπλισμών.

Ο υποβαθμισμένος ρόλος της Ε.Ε. ως οργανωμένο σύνολο

Η Ε.Ε. πάντως, έχει υποβαθμισμένο ρόλο, αλλά επιχειρεί να το αποσιωπήσει.

Χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση της νέας Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, κληθείσα να σχολιάσει τις εξελίξεις στον EastMed. Ανέφερε ότι «η Ε.Ε. έχει μεγαλύτερη ισχύ από ό,τι οι περισσότεροι θα θέλουν να παραδεχτούν. Πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε με σύνεση".

Τη στάση της Ε.Ε. και τα δύο μέτρα και δύο σταθμά που τη διακατέχει, βρήκε την ευκαιρία να στηλιτεύσει ο Ρώσος Πρέσβης, κάνοντας λόγο για πολύ χλιαρή αντίδραση σε ένα κράτος μέλος της όπως η Κύπρος, σε αντίθεση με τα σκληρά μέτρα κατά της χώρας του.