Την δεύτερη παρενόχληση του σκάφους Nautical Geo, 21 ναυτικά μίλια από τις κυπριακές ακτές, επιβεβαίωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Μιλώντας στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως η Τουρκία προχώρησε επίσης σε έκδοση σχετικής navtex, για διεξαγωγή στρατιωτικής άσκησης πλησίον περιοχής που διεξάγουν κοινή στρατιωτική άσκηση Κύπρος – Ελλάδα – Γαλλία – Ιταλία.

Διαβάστε επίσης: Τηλεφωνική επικοινωνία Χριστοδουλίδη - Μπορέλ

Επεσήμανε παράλληλα πως οι διπλωματικές υπηρεσίες προχώρησαν ήδη σε διαβήματα, όπως η επικοινωνία με τα Υπουργεία Εξωτερικών Ισραήλ και Μάλτας, ενώ πρόσθεσε πως το θέμα είναι Ευρωπαϊκό καθώς οι εν λόγω έρευνες του σκάφους επιχορηγούνται από την ίδια την Ε.Ε.

«Υπάρχουν και σήμερα άλλες ενέργειες που θα γίνουν έτσι ώστε να δούμε πως μπορεί να συνεχίσει απρόσκοπτα τις εργασίες του το σκάφος», κατέληξε.

Όπως εξήγησε, η εν λόγω ενέργεια αφορά στη συνολικότερη στρατηγικής της Τουρκίας να επιδεικνύει την ισχύ της εκεί που δεν φέρει αποτελέσματα η διπλωματία.  

Μάλιστα, απαντώντας στα όσα δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κάλεσε την Τουρκία:

1)            Να ανταποκριθεί στο αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε για έναρξη συζητήσεων για καθορισμό των θαλάσσιών μας συνόρων

2)            Είτε να προσφύγουν από κοινού στο Διεθνές Δικαστήριο

Δύο εξελίξεις, στις οποίες η Τουρκία δεν έχει ανταποκριθεί, επισήμανε ο Υπουργός.

Τέλος, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, κληθείς να σχολιάσει τα εξοπλιστικά προγράμματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε πως «η Κυπριακή Δημοκρατία προβαίνει σε κάποιες ενέργειες. Υπάρχουν ήδη σχετικά δημοσιεύματα για κάποιες συζητήσεις που υπάρχουν, όχι στο εύρος που αφορά η συμφωνία της Ελλάδας με Γαλλία, σε κάποιους άλλους τομείς με γειτονικά κράτη», μη διαψεύδοντας το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Σίγμα για προχωρημένες επαφές που διεξάγει η Δημοκρατία με το Ισραήλ, για αγορά του αντιπυραυλικού συστήματος «Iron Dome.

Απόσπασμα