Την συμφωνία κοινού διακρατικού πλαισίου για εκμετάλλευση του κοιτάσματος Αφροδίτη-Γισάι το οποίο θα αποσταλεί στις εταιρείες που εμπλέκονται στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στις ΑΟΖ Κύπρου-Ισραήλ  ανακοίνωσαν η Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Νατάσα Πηλείδου και ο Ισραηλινός ομόλογός της Γιουβάλ Στάινιτς.

«Είμαστε σε ένα πολύ καλό σημείο σχετικά με το κοίτασμα Αφροδίτη-Γισάι, όπου συμφωνήθηκε ένα πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο οι εταιρείες που εμπλέκονται στο έργο θα έχουν κάποιες κατευθυντήριες γραμμές όσον αφορά τις συζητήσεις που θα κάνουν για διευθέτηση του θέματος μεταξύ τους. Μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κατόπιν της προτεινόμενης διευθέτησης που θα συμφωνηθεί ανάμεσα στις εταιρείες θα δοθεί και η δική μας τελική έγκριση», δήλωσε η κα. Πηλείδου.

«Το πλαίσιο αυτό θα αποσταλεί στις εταιρείες μέσω μιας κοινής επιστολής η οποία ετοιμάζεται και είμαστε και οι δυο πολύ ικανοποιημένοι που έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο μετά από εννέα χρόνια συζητήσεων», είπε.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Ενέργειας  του Ισραήλ μίλησε για επιτυχημένη επίσκεψη στο νησί μας καθώς χθες έπεσαν οι υπογραφές για το euroasia interconnector, ενώ παράλληλα «σημειώθηκε αξιοσημείωτη πρόοδος, και άρση του αδιεξόδου, για το θέμα Αφροδίτη-Γισάι.

Μετά από χρόνια, είπε, αυτό το μικρό εμπόδιο μπορεί να ξεπεραστεί. «Η γενική ιδέα είναι ότι οι δυο κυβερνήσεις θα επιτρέψουν στις εταιρείες που εμπλέκονται στις δυο πλευρές της διαχωριστικής γραμμής της ΑΟΖ να καθίσουν μαζί για το επόμενο του έτους για να προσπαθήσουν να βρουν μια εμπορική διευθέτηση την οποία θα εγκρίνουν μετά οι κυβερνήσεις. Υπάρχει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τις εταιρείες να βρουν μια λύση και να τις εγκρίνουμε. Υπάρχουν ακόμη κάποιες λεπτομέρειες που θα πρέπει να ολοκληρώσουμε αλλά πολύ σύντομα θα είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε κοινή συμφωνία για να καλέσουμε τις εταιρείες να παρακαθήσουν μαζί σε συνομιλιες . Είμαι χαρούμενο επειδή ξαφνικά μετά από  6 χρόνια βλέπουμε να υπάρχει φως στο τούνελ», είπε. 

Πηγή: Κύπρος Ισραήλ και Ελλάδα υπέγραψαν Μνημόνιο για τον EuroAsia Interconnector