Νέα σενάρια και ενεργειακούς σχεδιασμούς για αξιοποίηση του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου έφερε στο φως δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα».  Συγκεκριμένα η αθηναϊκή εφημερίδα επικαλείται αποκλειστικές πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες  κατά την επίσκεψής του στην Ελλάδα στις 10 και 11 Νοεμβρίου 2020. ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι παρουσίασε μια πρόταση στον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη  για αλλαγή όδευσης του πολυδιαφημισμένου αγωγού φυσικού αερίου East Med.

Σύμφωνα πάντα το δημοσίευμα  ο αγωγός θα ξεκινά μεν από το γιγαντιαίο κοίτασμα «Λεβιάθαν» στο Ισραήλ και ακολούθως, αντί περνά μέσα από την Κύπρο, θα κατευθύνεται προς Αίγυπτο  και έπειτα να ανεβαίνει προς την Κρήτη διερχόμενος από την περιοχή της οριοθετημένης ελληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ. Στη συνέχεια, συνεχίζει το άρθρο, τα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) θα μπορούν να μεταφέρουν το αέριο μέσω ενός «εικονικού» (virtual) αγωγού είτε προς την Αλεξανδρούπολη είτε προς άλλα σημεία, με τελικό προορισμό την Ευρώπη.

Oι Τουρκοι ήδη άρχισαν να αντιδρούν και για ένα τέτοιο σενάριο που αφήνει εκτός ενεργειακού παιχνιδιού την Άγκυρα

Μάλιστα το δημοσίευμα του Βήματος σημειώνει πως ο κ. Μητσοτάκης  ανέλαβε να προωθήσει την πρόταση τόσο προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη όσο – και κυρίως – προς τον ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την επίσκεψή του κ. Μητσοτάκη στο Ισραήλ, ο κ. Νετανιάχου άφησε να εννοηθεί ότι κατατέθηκαν νέες προτάσεις  αφού έκανε λόγο για «καινοτόμες ιδέες» που του μετέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως από την πλευρά της η Λευκωσία εμφανίστηκε επιφυλακτική, καθώς ο αγωγός East Med ήταν και είναι ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί και στρατηγικής σημασίας έργο πάνω στο οποίο οικοδομούνται οι ενεργειακές συμμαχίες της Κυπριακής Δημοκρατία. Ο αγωγός East Med αποτελεί μάλιστα κόκκινο πανί για την Τουρκία η οποία δήλωσε ξεκάθαρα πως το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο ήταν απάντηση στους σχεδιασμούς για τον αγωγό East Med.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Κυριακή ακριβώς πραγματοποιήθηκε μια πολύ σημαντική επίσκεψη του Υπουργού Πετρελαίου και Φυσικών Πόρων της Αιγύπτου, Τάρεκ ελ-Μολά, στο Ισραήλ. Ήταν η πρώτη φορά μετά το 2016 που μέλος της αιγυπτιακής κυβέρνησης μετέβη στο εβραϊκό κράτος. Εκεί συναντήθηκε με τον Ισραηλινό Υπουργό Ενέργειας Γιούβαλ Στάινιτς και συμφώνησαν την εξέταση επιλογής μεταφοράς φυσικού αερίου του Λεβιάθαν από την ισραηλινή ΑΟΖ στην Αίγυπτο, για υγροποίηση και εξαγωγή στις ευρωπαϊκές αγορές. Η εξέλιξη αυτή φαίνεται να επηρεάζει και την Κύπρο, καθώς το κοίτασμα Αφροδίτη στο οικόπεδο 12 προοριζόταν και αυτό να μεταφερθεί προς την Αίγυπτο.

Διαβάστε επίσης: H Aφροδίτη στο έλεος του Λεβιάθιαν 

Tην ίδια ώρα υπάρχει γενικότερα προβληματισμός καθώς η Αίγυπτος στις 18 Φεβρουαρίου προκήρυξε ένα διεθνή διαγωνισμό για εκχώρηση αδειών ερευνών για υδρογονάνθρακες από την Αιγυπτιακή Κρατική Εταιρία Πετρελαίου EGAS. Σύμφωνα με την εφημερίδα Kathimerini, τα Οικόπεδα ακολουθούν την οριοθετική γραμμή αλλά (όπως ανέφερε και η Καθημερινή) ανατολικά του ορίου της μερικής οριοθέτησης με την Ελλάδα, (ορισμένες μοίρες δυτικά του 28ου Μεσημβρινού), τμήμα του Οικοπέδου δείχνει να ακολουθεί την γραμμή την οποία διεκδικεί στην περιοχή ως εξωτερικό όριο της ΑΟΖ της, η Τουρκία.

Η πιο πάνω διαπίστωση δημιουργεί την εντύπωση, ότι το Κάιρο  κλείνει το μάτι και στην Άγκυρα για κάποιες μελλοντικές συμφωνίες. Ήδη  το φλερτ της Άγκυρας προς την Αίγυπτο άρχισε να γίνεται ασφυκτικό

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, άραβες δημοσιογράφοι σπεύδουν να υπενθυμίσουν ότι η Αίγυπτος είναι ισχυρός σύμμαχος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτω και μαζί με το Ισραήλ είναι μέλη του East Med Gas Forum.  Επομένως, με ενεργειακούς χάρτες στο διαδίκτυο υποστηρίζουν ότι Τουρκία και Αίγυπτος χρειάζονται η μία την άλλη.