Βαθιά το χέρι στο φυσικό αέριο της Κύπρου επιχειρεί να βάλει η Τουρκία.

 

Μετά από πέντε αποτυχημένες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, η Άγκυρα κτυπά πλέον και έτοιμους στόχους.

Εδώ και μερικά 24ωρα, το "Γιαβούζ", συνοδευόμενο από τουλάχιστον μια πολεμική φρεγάτα, έχει θέσει υπό καθεστώς ομηρίας ένα από τα υποσχόμενα τεμάχια, το οκτώ. 

Πληροφορίες καταδεικνύουν ότι θα προχωρήσει σε γεώτρηση σε πολύ κοντινή απόσταση από τον στόχο "Ερατοσθένης Νότιο", όπως ονομάστηκε από την "ΕΝΙ", η οποία έχει τα νόμιμα δικαιώματα μαζί με την "ΤΟΤΑΛ".

Συνεχίζοντας το ρεσιτάλ προκλητικότητας, η Τουρκία φαίνεται να άλλαξε απλά το όνομα του στόχου, σε "Λευκωσία 1", ελπίζοντας πως αυτή την φορά θα κτυπήσει "φλέβα" φυσικού αερίου. Τα θέλει όλα και δεν το κρύβει.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανέφερε ότι «οι γεωτρήσεις συνεχίζονται σε δύο περιοχές, όπως γνωρίζετε. Καταρχάς, αυτά τα τεμάχια βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας μας. Συγκρούονται με τεμάχια που έχει αδειοδοτήσει η Ε/κ διοίκηση, συμπεριλαμβανομένου του τεμαχίου 7. Δεν συζητάμε καν τις δραστηριότητες που διεξάγουμε εντός της υφαλοκρηπίδας μας, γιατί είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα και θα τις συνεχίσουμε». 

Το σημείο της επικείμενης  γεώτρησης του "Γιαβούζ" διαφαίνεται και από τις συντεταγμένες στην οδηγία ΝΑVTEX, που εξέδωσε πρόσφατα  η Τουρκία.

Συγκεκριμένα, δεσμεύει περιοχή με έκταση μικρότερη των 5 με 6 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Στην περιοχή αυτή, διεξήχθη το 2017 ολοκληρωμένη μελέτη από την ΕΝΙ, με δειγματοληψία από υποβρύχια ρομπότ. 

Την ίδια περίοδο, βάσει πληροφοριών, τέθηκε στο μικροσκόπιο των κυπριακών και ιταλικών αρχών και το ενδεχόμενο υποκλοπής ή διαρροής δεδομένων της ιταλικής εταιρείας.

Επισήμως, ΤΟΤΑΛ και ΕΝΙ τηρούν σιγήν ιχθύος. Κληθείσα από το ΣΙΓΜΑ να σχολιάσει τις τουρκικές προκλήσεις στο τεμάχιο 8, η ιταλική εταιρεία, μέσω της έδρας της Κύπρο, απάντησε:

 «Η ΕΝΙ δεν θα προβεί, προς το παρόν, σε οποιοδήποτε σχόλιο», σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.

Κυβερνητικές πηγές δηλώνουν εκ νέου στο ΣΙΓΜΑ ότι η υλοποίηση του ενεργειακού προγράμματος συνεχίζεται απρόσκοπτα.

Ταυτόχρονα, η Λευκωσία συνεχίζει τις πιέσεις της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αναχαίτιση της τουρκικής προκλητικότητας.

Μετά τις έντονες παρεμβάσεις του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη, οι Υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν χθες στις Βρυξέλλες να ζητήσουν από την ομάδα εργασίας του Συμβουλίου, να επισπεύσει την καταγραφή των ονομάτων των ατόμων και οντοτήτων, που θα περιληφθούν στην λίστα κυρώσεων για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στο πολιτικό επίπεδο, προβληματίζει η διφορούμενη, μέχρι στιγμής, στάση της Ιταλίας στα όσα συμβαίνουν στην Μεσόγειο. Η πολιτική της φαίνεται να επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες όπως τα συμφέροντα της ΕΝΙ στη Λιβύη και το μεταναστευτικό.

Από την άλλη, με αφορμή τουρκικά δημοσιεύματα, που επικαλούνταν δηλώσεις του Ερντογάν, η ιταλική κυβέρνηση εξέδωσε ανακοίνωση, διαβεβαιώνοντας Αθήνα και Λευκωσία ότι δεν τίθεται θέμα κοινών γεωτρήσεων Ιταλίας - Τουρκίας.