Ο στόχος της υπογραφής για κατασκευή του αγωγού EastMed «σ’ αυτή τη φάση αποτελεί πρωτίστως πολιτική ενέργεια» και αποτέλεσμα των «αλλεπάλληλων επαφών του Προέδρου Αναστασιάδη» με Πρωθυπουργούς Ελλάδας και Ισραήλ και με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, καθώς και των ΥΠΕΞ των τριών χωρών. Αυτό σχολίασε στο κρατικό ραδιόφωνο ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώνας, προσθέτοντας ότι στην τελετή υπογραφής για τη δημιουργία του EastMed, «θα βρίσκεται και εκπρόσωπος της ιταλικής κυβέρνησης, η οποία, προς το παρόν, δεν υπογράφει για τεχνικούς λόγους, χωρίς να υπάρχουν διαφωνίες σε θέματα ουσίας».

Αποκάλυψε, επίσης, πως «το πρόβλημα με την Ιταλία αφορά κάποιες διαμαρτυρίες από κατοίκους περιοχών, από τις οποίες θα διέλθει ο αγωγός» και προς αυτόν τον σκοπό θα υπάρξουν επαφές προς το τέλος της άλλης βδομάδας μεταξύ Ρώμης–Αθήνας. Ο κ. Σεντώνας διαβεβαίωσε πως η Ιταλία παραμένει θετική για την υλοποίηση του έργου και υπάρχει ήδη η χρηματοδότηση από την ΕΕ για τις τεχνικές μελέτες.Υπενθυμίζεται ότι στις 2 Ιανουαρίου αναμένεται να υπογραφεί στην Αθήνα η Διακρατική Συμφωνία για τον ενεργειακό αγωγό EastMed, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Ο Ιταλός σχολιαστής επί ενεργειακών θεμάτων Marco Florian, ο οποίος δηλώνει Διευθυντής Διεθνούς Συνεργασίας και Υποδομών του Ιταλικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, αναλύει γιατί η Ιταλία θα λείπει από τα εγκαίνια του αγωγού EastMed.

Σε μια σειρά από αναρτήσεις στο Twitter, και «για να αποφύγει τα συνήθη αντι-ιταλικά σχόλια», ο κ. Φλώριαν εξηγεί σε 11 σημεία το τι συμβαίνει από ιταλικής πλευράς.

1. Η Ιταλία δεν είναι επίσημα εταίρος του αγωγού EastΜed, επίσημοι εταίροι είναι Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ.

2. Ο αγωγός που θα συνδέσει τον αγωγό EastMed με το ιταλικό δίκτυο φυσικού αερίου είναι ο IGI Poseidon

3. Αυτός είναι ένας άλλος και διαφορετικός αγωγός, και είναι σημαντικό αυτό να το έχουμε κατά νου.

4. Συνεπώς, η Ιταλία θα υπογράψει εγκαίρως με την Ελλάδα τις σχετικές συμφωνίες για «Engineering, Procurement, Construction», την «Operations & Maintenance» και τη διασύνδεση των αγωγών EastMed και IGI Poseidon.

5. Η Ιταλία και η Ελλάδα κάνουν δύο πράγματα ούτως ώστε να συμβεί αυτό:

6. Υπέγραψαν το Μνημόνιο Συναντίληψης στα τέλη Νοεμβρίου.

7. Εργάζονται προς την οριοθέτηση μιας κοινής ΑΟΖ, για την τελειοποίηση όλων των νομικών και διοικητικών ζητημάτων που σχετίζονται με την τοποθέτηση και λειτουργία του υποθαλάσσιου τμήματος του IGI Poseidon. Έτσι, η Ιταλία κάνει ό,τι απαιτείται.

8. Επιπλέον, η Ιταλία είναι αποφασισμένη να επιτρέψει σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ να υπογράψουν τη συμφωνία αγωγού EastMed. Χωρίς την Ιταλία δεν θα υπήρχε τέτοιος αγωγός. Ας δούμε γιατί:

9. Το 80% αυτού του φυσικού αερίου θα πωληθεί στην Ιταλία (8 Bcm /10 Bcm).

10. Η Ιταλία διαθέτει το 50% του αγωγού EastMed μέσω της Edison SpA.

11. Η ENI SpA είναι σημαντικός προμηθευτής αυτού του αγωγού μέσω της μαζικής συμμετοχής της στη γενικότερη βιομηχανία «Operations & Maintenance».

«Επομένως», καταλήγει ο κ. Φλώριαν, «μην ρωτάτε γιατί η Ιταλία δεν είναι εκεί ή τι κάνει η Ιταλία. Οι απαντήσεις είναι πιο πάνω. Απλά, χωρίς την Ιταλία, το έγγραφο που θα υπογραφεί στις 2 Ιανουαρίου 2020 δεν θα είχε καμία οικονομική σκοπιμότητα. Εάν Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ το υπογράφουν, αυτό γίνεται διότι η Ιταλία είναι μαζί τους, όπως και πρέπει».