Το περιστατικό για την παρεμπόδιση ισραηλινού πλοίου Βat Galim από τουρκικά πλοία έγινε είδηση από ιδιωτικά ΜΜΕ του Ισραήλ και δεν σχολιάστηκε από ιδιωτικά κανάλια και δεν απασχόλησε την ίδια την Κυβέρνηση που περιορίστηκε σε μια ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας, δήλωσε ο Διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Ερευνητής στο Ινστιτούτο Μπεν Κουριόν Γαβριήλ Χαρίτος στην Εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι.
Σχολιάζοντας το θέμα του Εast Med και την συνάντηση του Επιτετραμμένο του Ισραήλ στην Άγκυρα o κ. Χαρίτος είπε πως τα ισραηλινά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο αξιωματούχος της Τουρκίας του είπε να μην ταράζεται πια το Ισραήλ τόσο πολύ από τις δηλώσεις της Κυβέρνησης Ερντογάν που είναι έτοιμη να επανεκτιμήσει την πρόταση για δημιουργία υποθαλάσσιου αγωγού Ισραήλ-Τουρκίας (που θα περνά μέσα από την Κυπριακή ΑΟΖ) . «O επιτετραμμένος του Ισραήλ απάντησε πως υπάρχουν πολλά νομικά εμπόδια για να επανέλθει αυτό το θέμα προς συζήτηση. Από αυτό γίνεται αντιληπτό ότι η Τουρκία αρχίζει σιγά σιγά να αλλάζει την στάση της ως προς το Ισραήλ και από την επιθετική συμπεριφορά και τις εμπρηστικές δηλώσεις περνάμε σιγά σιγά στο στάδιο του διαλόγου».
Ο κ. Χαρίτος είπε παράλληλα πως αυτό που μεταδίδεται στο Ισραήλ είναι πως η «συμφωνία» Τουρκία Λιβύης θα πλήξει τα ενεργειακά συμφέροντα του Ισραήλ καθώς θέτει ακόμη ένα επιπλέον εμπόδιο για τον αγωγό East Med. «Αυτή η διαπίστωση από την μια έχει μεταφερθεί από κύκλους ως καταδίκης και επαναβεβαιώθηκε η προσήλωση στον East Med ενώ παράλληλα θα είναι και επιχείρημα από άλλες πλευρές που έχουν άλλα συμφέροντα για τη μη βιωσιμότητα του East Μed»
Μεταξύ άλλων ο κ. Χαρίτος εξέφρασε την εκτίμηση πως στόχος της Άγκυρας είναι εντός του διαστήματος έως και τον Μάρτιο του 2020 που είναι οι εκλογές να επιχειρήσει μια τακτική να νουθετήσει και να προετοιμάσει την διάδοχη κατάσταση που θα είναι μετά τον Νετανιάχου