Με  ευχαρίστηση  ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας  Γιώργος Λακκοτρύπης  την ολοκλήρωση της γεώτρησης στον στόχο Καλυψώ του οικοπέδου 6 της Κυπριακής ΑΟΖ. «Η γεώτρηση ξεπέρασε 3800 μέτρα και ανακαλύφθηκε εκτεταμένη καθαρή στήλη σε διάφορα πετρώματα είπε», σημειώνοντας πως ο ταμιευτήρας είναι  εξαιρετικής ποιότητας και περιέχει πορώδες κοίτασμα με διαπερατότητα. 
 
«Πρόκειται για σημαντική ανακάλυψη  που αυξάνει τα αποθέματα στην Κυπριακή ΑΟΖ» δήλωσε ο κ. Λακκοτρύπης  σημειώνοντας πως υπάρχει πλήρης συσχετισμός με το αιγυπτιακό Ζορ.
Η ανακάλυψη αυτή επιβεβαιώνει την ύπαρξη πετρελαικού συστήματος , την ύπαρξη ανθρακικού ταμιευτήρα και τον πλήρη γεωλογικό συσχετισμό με το κοίτασμα Ζορ.
 
 
«Λόγω της ιδιομορφίας του κοιτάσματος δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει πλήρης εκτίμηση των ποσοτήτων, για αυτό όπως θα δείτε και στην  κοινοπραξία ΕΝΙ ΤΟΤΑL  θα γίνουν  περισσότερες έρευνες τις επόμενες βδομάδες για τα τελικά αποτελέσματα» πρόσθεσε σημειώνοντας πως θα υπάρξουν και άλλες γεωτρήσεις.
Ερωτηθείς αν οι ποσότητες είναι σε εμπορεύσιμη κατάσταση, είπε πως για να λεχθεί κάτι τέτοιο, πρέπει πρώτα να υπάρξουν και  άλλες γεωτρήσεις και στην παρούσα φάση είναι πολύ πρόωρο  να λεχθε οτιδήποτε. «Είναι παρακινδυνευμένο να πούμε αριθμούς»
 
Το γεωτρύπανο, είπε ο Υπουργός, θα προχωρήσει το επόμενο 24 στο οικόπεδο 3 για τον στόχο Σουπιά.  
 
Η γεώτρηση (στην Καλυψώ)  είναι πολύ ενθαρρυντική και για τις υπόλοιπες εταιρείες.
 
Ερωτηθείς για τις τουρκικές προκλήσεις, είπε πως εμείς συνεχίζουμε κανονικά το γεωτρητικό μας πρόγραμμα
 

 

Ολοκληρώθηκε η ερευνητική γεώτρηση «Calypso 1» εντός του Τεμαχίου 6 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας

Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού ανακοινώνει την ολοκλήρωση των εργασιών της ερευνητικής γεώτρησης «Calypso 1» σε βάθος νερού 2.074 μέτρων, εντός του ερευνητικού Τεμαχίου 6 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την κοινοπραξία των εταιρειών Eni Cyprus Limited και Total E&P Cyprus B.V.

Τα δεδομένα που προέκυψαν από την ερευνητική γεώτρηση, η οποία έφθασε στο τελικό συνολικό βάθος των 3.827 μέτρων, όπως και η μέχρι τώρα ανάλυση που διενεργήθηκε, κατέδειξαν την ύπαρξη εκτεταμένης στήλης καθαρού φυσικού αερίου σε πετρώματα Μειοκαινικής και Κρητιδικής ηλικίας, κάτω από το κάλυμμα των εβαποριτών. Η Κρητιδική ακολουθία πετρωμάτων χαρακτηρίζεται από εξαιρετικής ποιότητας ταμιευτήρα.

Πρόκειται για ιδιαίτερα θετική εξέλιξη αφού αφενός αυξάνονται τα ενδογενή αποθέματα φυσικού αερίου και αφετέρου επαναβεβαιώνεται η ύπαρξη πετρελαϊκού συστήματος, καθώς και ανθρακικού ταμιευτήρα εντός της κυπριακής ΑΟΖ, παρόμοιου με αυτού του αιγυπτιακού κοιτάσματος «Zohr».

Προκειμένου να εκτιμηθεί η ποσότητα του φυσικού αερίου που περιέχεται στον ταμιευτήρα «Calypso» θα απαιτηθούν εμπεριστατωμένες γεωφυσικές και γεωλογικές μελέτες και περαιτέρω εργασίες έρευνας και αξιολόγησης.