H Αίγυπτος, επιθυμεί να εισάγει στην αγορά της το κυπριακό Φυσικό αέριο, παρά τη μεγάλη ανακάλυψη του Ζορ, δήλωσε ο Υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου κ. Τάρεκ Ελ Μόλλα, επισημαίνοντας ότι αυτό επιβεβαιώνεται από τη σημερινή συμφωνία που υπέγραψε με τον ομόλογό του στην Κύπρο. 

Μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο Αιγύπτιος Υπουργός, ερωτηθείς συγκεκριμένα εάν η χώρα του επιθυμεί να εισάγει το ΦΑ είπε ότι το κυπριακό αέριο μεταφέρεται στην Αίγυπτο για να πουληθεί στην αγορά ή για υγροποίηση και μεταπώλησή του.

Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, «ήταν ένα βήμα που προσδοκούσαμε. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι. Προσβλέπουμε στα επόμενα βήματα που θα αποτελούν μέρος των εμπορικών συμφωνιών, που θα αναπτυχθούν σύντομα».

Χαρακτήρισε παράλληλα τη συμφωνία «ως το πρώτο ορόσημο σε μια σειρά από εξελίξεις που θα δούμε σύντομα».

Πρόθεση της χώρας του, είπε είναι η έναρξη συζητήσεων άμεσα, για να καθοριστεί ο οδικός χάρτης και τα επόμενα βήματα.

Σε άλλη ερώτηση αν το αέριο της Κύπρου είναι αρκετό, ανέφερε ότι έχει γίνει η αρχή με την Κύπρο και πρόκειται για μια στρατηγική κατεύθυνση που ακολουθούν οι τρεις χώρες, Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος. Αναφέρθηκε παράλληλα και στην στήριξη που παρέχεται από πλευράς του Προέδρου της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, σημειώνοντας ότι αυτή η ευκαιρία για συνεργασία στα ενεργειακά «αποτελεί μέρος της ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών».

Σε ερώτηση αν η κατάσταση που επικρατεί στις αγορές δυσχεραίνει τα πράγματα, ο Αιγύπτιος Υπουργός απάντησε ότι το φυσικό αέριο είναι «η ενέργεια του μέλλοντος».

Το φυσικό αέριο, είπε, θα αντικαταστήσει τα πιο συμβατικά καύσιμα. Η ανακάλυψη περισσότερων κοιτασμάτων είναι κάτι το θετικό για τις χώρες όπου συμβαίνει, πρόσθεσε και αναφέρθηκε στις ανακαλύψεις που έχουν γίνει εντός Αιγυπτιακής ΑΟΖ και το γεγονός ότι προχωρεί ο προγραμματισμός αξιοποίησής τους από μεγάλες ενεργειακές εταιρείες όπως η ΕΝΙ και η BP.

Τέλος, σημείωσε ότι η Αίγυπτος προχωρά, επίσης, με την εκμετάλλευση των δικών της κοιτασμάτων και επιθυμία της, είπε, είναι να καταστεί ενεργειακό κέντρο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η κοινή δήλωση προβλέπει ταχείς ρυθμούς διαβουλεύσεων  για Διακρατική Συμφωνία για αγωγό

Σύμφωνα με κοινή δήλωση των δύο Υπουργών, η συμφωνία αφορά «τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω απευθείας υποθαλάσσιου αγωγού από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας προς σημείο υποδοχής εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ή στο έδαφος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, είτε για εγχώρια κατανάλωση είτε για επανεξαγωγή».

Αποτελεί μέρος «μιας σειράς νομικών διευθετήσεων, οι οποίες θα υποβοηθήσουν περαιτέρω την πώληση κυπριακού φυσικού αερίου σε αγοραστές στην Αίγυπτο, θα παρέχουν βεβαιότητα στους επενδυτές και θα συμπληρώνουν τις υπό διεξαγωγή σχετικές εμπορικές συζητήσεις».

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω δεδομένα, συνεχίζει η κοινή δήλωση, «οι Κυβερνήσεις της Κύπρου και της Αιγύπτου αποφάσισαν να προχωρήσουν ταχέως με τις διαβουλεύσεις για μια Διακρατική Συμφωνία για τον αγωγό από Κύπρο προς Αίγυπτο, η οποία θα αποσκοπεί στην υλοποίηση του έργου εντός των θαλάσσιων περιοχών υπό τη δικαιοδοσία των δύο χωρών».

«Η συνεργασία στον τομέα του πετρελαίου και του αερίου μεταξύ των δύο χωρών θα ενισχύσει περισσότερο τις εξαιρετικές σχέσεις Κύπρου και Αιγύπτου προς αμοιβαίο όφελος του κυπριακού και του αιγυπτιακού λαού, ενώ παράλληλα θα ξεκλειδώσει και θα προάγει περαιτέρω το δυναμικό της Ανατολικής Μεσογείου στο σύνολό της», αναφέρουν οι δύο Υπουργοί.