Η Τουρκία προτείνει την κατασκευή νέων αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου από το πλούσιο σε ενεργειακούς πόρους Μπάσρα του Ιράκ προς το μεσογειακό λιμάνι Τζεϊχάν, στο πλαίσιο της ευρύτερης πρωτοβουλίας «Development Road» για τη σύνδεση της Ασίας με την Ευρώπη μέσω σιδηροδρομικών και οδικών αξόνω

Σύμφωνα με ανάλυση του SP Global, οι αγωγοί θα μεταφέρουν πετρέλαιο, φυσικό αέριο και εμπορεύματα από τη Μπάσρα βόρεια προς το Haditha και μετά στο Silopi στη νότια Τουρκία, αποφεύγοντας σε μεγάλο βαθμό το αυτόνομο Κουρδιστάν. Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Αλπάρσλαν Μπαϊρακτάρ, δήλωσε ότι έχει επιτευχθεί προκαταρκτική συμφωνία με το Ιράκ για τους αγωγούς, καθώς και για νέα γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Τουρκία σκοπεύει να ενισχύσει τον ρόλο της ως ενεργειακού κόμβου, εξασφαλίζοντας εισόδημα από τέλη διέλευσης. Παρά τη δική της παραγωγή (π.χ. πεδία Sakarya και Gabar), η χώρα θα συνεχίσει να εξαρτάται από εισαγωγές.

Η πρωτοβουλία δέχεται κριτική επειδή παρακάμπτει την Κουρδική περιοχή. Οι Κούρδοι αξιωματούχοι ζητούν να συμπεριληφθούν στο έργο, ώστε να μειωθεί το κόστος και να αυξηθεί η αποδοτικότητα. Παράλληλα, υπάρχουν φόβοι για σαμποτάζ από ένοπλες ομάδες όπως το PKK και φιλοϊρανικές παραστρατιωτικές οργανώσεις.

Στο ενεργειακό πεδίο, η Τουρκία σχεδιάζει επίσης:

Εξαγωγή φυσικού αερίου στο Ιράκ για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, έως ότου αναπτυχθούν τα ιρακινά κοιτάσματα.

Στο μέλλον, εισαγωγή ιρακινού αερίου μέσω Τουρκίας προς Ευρώπη, με χρέωση διοδίων διέλευσης.

Διπλασιασμό της ηλεκτρικής ενέργειας που εξάγεται προς Ιράκ και νέα γραμμή διασύνδεσης.

Η υλοποίηση του έργου αναμένεται να ενισχύσει την οικονομία της Τουρκίας, ενώ το Ιράκ επιχειρεί να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες, ειδικά μετά την απώλεια αμερικανικών εξαιρέσεων για εισαγωγή ηλεκτρισμού από το Ιράν και το τέλος της καύσης αερίου έως το 2028.

Ωστόσο, παραμένει ανοιχτή η διένεξη για τον υπάρχοντα αγωγό Τουρκίας-Ιράκ, που παραμένει κλειστός για πάνω από δύο χρόνια. Η Άγκυρα αρνείται ότι έχει ευθύνη για τη ροή τουρκικού πετρελαίου και θεωρεί το θέμα «εσωτερικό» ζήτημα του Ιράκ.

Παρά τις προκλήσεις, αναλυτές εκτιμούν ότι, με πολιτική και οικονομική στήριξη από κράτη όπως το Κατάρ, τα ΗΑΕ, την Ε.Ε. και την Παγκόσμια Τράπεζα, το φιλόδοξο σχέδιο μπορεί να υλοποιηθεί.