Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο των διπλωματικών ζυμώσεων, καθώς επηρεάζεται σημαντικά από τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Παρότι η πορεία του έργου παραμένει υπό διαμόρφωση, οι πρόσφατες επαφές δείχνουν πως τελικά θα προχωρήσει. Τη βεβαιότητα αυτή εξέφρασε και ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, μετά την τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ στην Αθήνα, δηλώνοντας ότι ο διασυνδετήριος αγωγός GSI θα υλοποιηθεί χωρίς προβλήματα.
Την ίδια κατεύθυνση επιβεβαίωσε και η πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ, όπου συζήτησε με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία της ενεργειακής διασυνδεσιμότητας για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Αυτή την περίοδο, το Ισραήλ εξετάζει τη μελέτη κόστους – οφέλους για το σκέλος της διασύνδεσης με την Κύπρο, κάτι που προμηνύει άμεσες εξελίξεις.
Στο μεταξύ, η Αθήνα διαμηνύει ότι οι προκαταρκτικές τεχνικές εργασίες για την πόντιση του καλωδίου θα συνεχιστούν κανονικά. Η ελληνική πλευρά εκτιμά πως η ενεργοποίηση του Ισραήλ θα μπορούσε να παρακινήσει και τις ΗΠΑ να εμπλακούν πιο ενεργά, ιδιαίτερα λόγω του ενδιαφέροντος της αμερικανικής Chevron για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Παράλληλα, αυξημένο ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και η Γαλλία μέσω της εταιρείας Nexans, ενώ επίκειται και επίσκεψη του Γάλλου Υπουργού Άμυνας στην Αθήνα. Μέσα στον Απρίλιο, δεν αποκλείεται να ξεκινήσουν και πάλι ερευνητικές δραστηριότητες στο Αιγαίο, καθώς υπήρξαν πρόσφατες διαβουλεύσεις με την Τουρκία για επίλυση πρακτικών ζητημάτων.
Τέλος, όπως επισημαίνει και το energygame.gr, η διασύνδεση αποτελεί βασικό πυλώνα για την προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας και συνδέεται άμεσα με τον Διάδρομο Ινδίας – Μέσης Ανατολής – Ευρώπης (IMEC). Το έργο αυτό, εκτός από το εμπορικό του ενδιαφέρον — καθώς αποφεύγει τη Διώρυγα του Σουέζ — ενισχύει και τις ενεργειακές και ψηφιακές υποδομές της περιοχής, με στόχο τη βιώσιμη συνδεσιμότητα ανάμεσα στην Ασία, τον Κόλπο και την Ευρώπη. Η προβλεπόμενη διαδρομή του IMEC θα ενώνει τη Βομβάη και τη Mundra με τα ΗΑΕ, τη Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ και τελικά την Ελλάδα.