Ο Ισραηλινός πρέσβης στην Αθήνα, Noam Katz, σε συνέντευξή του λίγο πριν την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ, υπογράμμισε τη στρατηγική σημασία του έργου Great Sea Interconnector, δηλαδή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.
Ο πρέσβης μιλώντας στην «Ημερησία» χαρακτήρισε το έργο βιώσιμο και απαραίτητο για την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής, σημειώνοντας ότι αποτελεί πύλη σύνδεσης με την Ευρώπη και πέρασμα προς τη Μέση Ανατολή και τον Ινδο-Ειρηνικό. Τόνισε επίσης ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τέτοια έργα συνδεσιμότητας που προάγουν τη σταθερότητα και την ανάπτυξη, και ότι υπάρχει ενεργό ενδιαφέρον του αμερικανικού αναπτυξιακού οργανισμού DFC για επένδυση στο έργο μέσω επίσημης επιστολής πρόθεσης.
Η Κύπρος αναφέρεται επανειλημμένα ως κομβικό σημείο στην τριμερή ενεργειακή συνεργασία με Ισραήλ και Ελλάδα. Η διασύνδεση μέσω ηλεκτρικού καλωδίου ενισχύει τις γεωπολιτικές σχέσεις, βασισμένες σε κοινές δημοκρατικές αξίες και συμφέροντα, με στόχο τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Noam Katz αποκάλυψε ότι ισραηλινές εταιρείες ενδιαφέρονται ενεργά για επενδύσεις στην Ελλάδα (π.χ. ενέργεια, λιμάνια), και υπογράμμισε τη σημασία της διεύρυνσης της ενεργειακής συνεργασίας, που περιλαμβάνει την ηλεκτρική ενέργεια, ΑΠΕ και φυσικό αέριο.
Για την Τουρκία
Για την Τουρκία λέει πως, δυστυχώς, ο ρόλος της δεν είναι εποικοδομητικός στην περιοχή, αφού «υποστηρίζει ριζοσπαστικά στοιχεία, ξεκινώντας από τη Χαμάς», ενώ καθιερώνεται ως ο κύριος υποστηρικτής της de facto κυβέρνησης στη Συρία, της οποίας η προέλευση και οι άνθρωποι προέρχονται από τα χειρότερα στοιχεία του κινήματος των Τζιχαντιστών. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, ώστε το καθεστώς Άσαντ να μην αντικατασταθεί από μια άλλη ριζοσπαστική τυραννία», εξηγεί.