Στο Πρωτοσέλιδο φιλοξενήθηκε ο Χρίστος Τσίγκης, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Τομέα ΑΠΕ. Ο κ.Τσίγκης μίλησε για το επίκαιρο θέμα των φωτοβολταικών και την παραγωγή τους που διακόπτεται από την ΑΗΚ.
«Όπως ανέφερε, στα αρχικά σχέδια του Υπουργείου Ενέργειας (2017-2018) για μεγάλα συστήματα ΑΠΕ, υπήρχε ρήτρα υποχρεωτικής αποθήκευσης για έργα άνω των 8MW. Ωστόσο, το 2021, οι ίδιοι που σήμερα διαμαρτύρονται, ζήτησαν την αφαίρεση αυτής της ρήτρας λόγω κόστους. Σήμερα, που το κόστος αποθήκευσης έχει μειωθεί σχεδόν επτά φορές, επιδιώκουν κρατικές επιδοτήσεις για την εγκατάστασή της! Αν, από την αρχή, είχαν τηρηθεί οι τότε απαιτήσεις για αποθήκευση στα περίπου 350-400MW μεγάλων φωτοβολταϊκών, δεν θα υπήρχαν σήμερα περικοπές στην παραγωγή τους, ούτε διακοπές σε οικιακά φωτοβολταϊκά που εξυπηρετούν την αυτοκατανάλωση των πολιτών. Αυτή η στρέβλωση της αγοράς οφείλεται σε πρόχειρους σχεδιασμούς και όχι σε τεχνικούς ή οικονομικούς περιορισμούς.
Η ορθή πολιτική θα έπρεπε να είχε επιβάλει υποχρεωτική αποθήκευση σε όλα τα έργα άνω του 1MW, συνδεδεμένα με ξεχωριστό υποσταθμό της ΑΗΚ. Επιπλέον, οι όροι που αφαιρέθηκαν για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα συμφέροντα, έπρεπε να διατηρηθούν:
1. *Proof of Funds*: Για κάθε έργο ξεχωριστά, ώστε να αποτραπεί η δημιουργία φαινομένων κερδοσκοπίας μέσω μεταπώλησης αδειών.
2. *Deadline Υλοποίησης*: Χωρίς αδικαιολόγητες παρατάσεις που επέτρεπαν τη μεταπώληση αδειών σε υψηλές τιμές.
3. *Κατάργηση της Μεταβατικής Ρύθμισης (30/06/2019)*: Αντί να τερματιστεί, διαιωνίστηκε, επιτρέποντας σε μεσάζοντες προμηθευτές να αποκομίσουν τεράστια κέρδη εις βάρος των καταναλωτών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν προκηρύχθηκαν τα πρώτα σχέδια, το κόστος αποφυγής ήταν 8-11 σεντ/kWh. Η μεταβατική αγορά θα έπρεπε να λειτουργεί για 1-2 χρόνια, μέχρι να τεθεί σε πλήρη λειτουργία η ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού. Σε όλες τις ώριμες αγορές ενέργειας, όταν υπάρχει υπερπροσφορά, οι τιμές μειώνονται – σε κάποιες περιπτώσεις, γίνονται ακόμη και αρνητικές.
Στην Κύπρο, όμως, όχι μόνο δεν έχει λειτουργήσει σωστά η αγορά, αλλά οι εταιρείες που επωφελήθηκαν από τη στρέβλωση ζητούν και επιδότηση για να τοποθετήσουν αποθήκευση, την οποία θα έπρεπε να είχαν ήδη εφαρμόσει! Το αίτημα των προμηθευτών ενέργειας της μεταβατικής αγοράς είναι εξευτελιστικά παράλογο. Επωφελούνται από τη στρέβλωση χωρίς να προσφέρουν πραγματικό όφελος στους καταναλωτές – πέρα από 100-200 μεγάλους καταναλωτές, που συχνά είναι οι ίδιοι. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι αρχές οφείλουν να βάλουν τέλος σε αυτή την αδικία, διασφαλίζοντας ένα δίκαιο, ανταγωνιστικό και βιώσιμο ενεργειακό σύστημα για όλους».