Ο ηγέτης του Κόμματος του Μέλλοντος, Αχμέτ Νταβούτογλου, και πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας επεσήμανε την απουσία της Τουρκίας από σημαντικές διεθνείς διαβουλεύσεις, αναφερόμενος ειδικά στις συνομιλίες μεταξύ Τραμπ και Πούτιν για την Ουκρανία και τις συζητήσεις στη Σαουδική Αραβία για το μέλλον της χώρας. Όπως σημείωσε, ενώ το μέλλον της Ουκρανίας καθορίζεται από μεγάλες δυνάμεις, η Τουρκία και οι γείτονές της παραμένουν εκτός παιχνιδιού.
«Ο Τραμπ και ο Πούτιν συναντήθηκαν για μιάμιση ώρα σχετικά με την Ουκρανία. Στη Σαουδική Αραβία συζητείται το μέλλον της Ουκρανίας, αλλά στο τραπέζι δεν υπάρχει ούτε η Τουρκία, ούτε οι υπόλοιποι γείτονες της Ουκρανίας, ούτε η Ευρώπη, ούτε τα Ηνωμένα Έθνη».
ΑΟΖ με τη Συρία και τον Λίβανο
Η πιο αιχμηρή παρέμβασή του, όμως, ήρθε με μια πρόταση, ώστε να αλλάξουν οι ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Νταβούτογλου κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να προχωρήσει σε συμφωνίες για την οριοθέτηση ΑΟΖ με χώρες όπως η Παλαιστίνη, η Συρία και ο Λίβανος, προκειμένου να «στριμώξει» την Κύπρο και τους συμμάχους της.
«Απευθύνω 2 προτάσεις προς την κυβέρνηση από εδώ. Πρώτον, εφόσον υπάρχει παλαιστινιακό κράτος, τότε υπογράψτε ένα μνημόνιο συμφωνίας με το παλαιστινιακό κράτος για τους πόρους φυσικού αερίου της Παλαιστίνης στην Ανατολική Μεσόγειο. Κάντε το ίδιο με τη Συρία και το Λίβανο. Με τις συμφωνίες που θα κάνετε, στριμώξτε εσείς αυτούς που θέλουν να μας στριμώξουν στην Ανατολική Μεσόγειο, στη στενή περιοχή μεταξύ της Κύπρου και του Ισραήλ».
Διαβάστε επίσης: Η Τουρκία απορρίπτει τη συμφωνία φυσικού αερίου Αιγύπτου – Κύπρου
Στην παγκόσμια σκακιέρα, η Τουρκία απουσιάζει
Ο Νταβούτογλου δεν έμεινε μόνο στη Μεσόγειο. Έθιξε και τις σχέσεις της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Συμμαχία διέρχεται κρίση και ότι η Άγκυρα πρέπει να λάβει ξεκάθαρες αποφάσεις. Προειδοποίησε ότι η Τουρκία, αν και φιλοδοξεί να παίξει το ρόλο του οικοδεσπότη στις διεθνείς συνομιλίες, πρέπει πρώτα να ζητήσει εξηγήσεις από τις μεγάλες δυνάμεις για το μέλλον της συμμαχίας.
«Η δεύτερη πρότασή μου, χθες ο πρόεδρος της Ουκρανίας ήταν εδώ, διότι και αυτός ήταν ένας από αυτούς που αποκλείστηκαν. Η Τουρκία θέλει να γίνει οικοδεσπότης. Αυτή είναι μια σωστή πολιτική. Όμως ρωτήστε πρώτα την Αμερική και τη Ρωσία: ‘Τι συζητήσατε χωρίς να το ξέρουμε;’. Εάν συνεχιστούν έτσι οι εξελίξεις, το ΝΑΤΟ θα ραγίσει στη μέση. Αν τώρα το ΝΑΤΟ δεν είναι απαραίτητο, πότε θα είναι;», αναρωτήθηκε.
Δημοκρατία ή ολιγαρχία συμμοριών;
Την ίδια ώρα, ο πρώην πρωθυπουργός του Ερντογάν απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η Τουρκία πρέπει να αποφασίσει αν θα κινηθεί προς τη δημοκρατία και το διεθνές δίκαιο ή αν θα διολισθήσει σε ένα καθεστώς συγκροτημένο από οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα.
Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Η Τουρκία βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Θα είστε υπέρ του διεθνούς δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των παγκόσμιων αξιών, του συστήματος του ΟΗΕ και της ΕΣΔΑ ή θα εγκαθιδρύσετε ένα μοντέλο ολιγαρχίας των δισεκατομμυριούχων; Ή δημοκρατία ή μια ολιγαρχία που συγκροτείται από συμμορίες;», αναρωτήθηκε, στέλνοντας ένα εξίσου σκληρό με τους βιομηχάνους μήνυμα προς την κυβέρνηση, το οποίο επίσης στηλίτευσε για τον τρόπο που ο Τούρκος πρόεδρος και η δικαιοσύνη αντιμετωπίζουν την κριτική.