Στο Πρωτοσέλιδο φιλοξενήθηκε το πρωί της Τρίτης ο Μάηκ Σπανός. Ο επιχειρηματίας και οικονομολόγος μίλησε για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ και τους κινδύνους που ελλοχεύει η εν λόγω κίνηση.

Εισαγωγικά ξεκαθάρισε ότι η ανάμειξη του στη συζήτηση δεν έχει να κάνει με την αναγκαιότητα του καλωδίου, αν δηλαδή είναι ωφέλιμο ή όχι για την Κύπρο. «Έχει να κάνει (σ.σ η ανάμειξη) με την μετατόπιση του παραδείγματος κατά πόσο η συνδεσιμότητα είναι το ζητούμενο ή η αυτάρκεια. Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η αυτάρκεια είναι το ζητούμενο αν και εφόσον λειτουργεί σε μια πραγματικά ελεύθερη αγορά και με ένα ρυθμιστικό πλαίσιο, που να συντρίβει την αισχροκέρδεια των κάθε λογής συμφερόντων. Η συζήτηση εκτρέπεται στη προσφιλή μέθοδο να καταφεύγουμε σε δυο στρατόπεδα..

Διαβάστε επίσηςΣυνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για ηλεκτρική διασύνδεση

Ξεκαθαρίζω ότι εγώ είμαι ανεξάρτητος και ο ορισμός του ανεξάρτητος είναι ότι δεν έχω τίποτα να κερδίσω και είμαι ελεύθερος, δεν έχω τίποτα να χάσω».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι η ηλεκτρική διασύνδεση είναι μονόδρομος γι’ αυτούς οι οποίοι με ένα τρίπτυχο συνθημάτων έχουν καταστήσει την εκτέλεση αυτού του έργου ως εκ προοιμίου αναγκαία,. «Αυτά τα συνθήματα έχουν να κάνουν με την άρση της ενεργειακής απομόνωσης, ανεξάρτητα αν θα καταλήξουμε στην ενεργειακή εξάρτηση. Έχουν να κάνουν με γεωστρατηγικής σημασία του έργου, αλλά και με το γεγονός ότι είναι έργο κοινού ενδιαφέροντος αλλά όχι κοινού συμφέροντος. Αυτοί που ασπάζονται και δέχονται αβίαστα αυτά τα τρία, λεν ότι πρέπει να γίνει το έργο. Ακούς και πράγματα εξωφρενικά.. για παράδειγμα ότι η Κύπρος δεν μπορεί να μείνει εκτός του στρατηγικού σχεδιασμού που θα έρθει από Ελλάδα, θα πάει Ισραήλ, Ιορδανία.. Σαουδική Αραβία. Αν ζούσε ο Σαίξπηρ θα έγραφε το Όνειρο Θερινής Νυκτός 2. Άρα το βάρος της απόδειξης το έχουν αυτοί που πρέπει να δείξουν ότι πρέπει να γίνει».

Αναφορικά με τον Υπουργό Οικονομικών, ο Μάηκ Σπανός είπε πως τον ξέρει πολλά χρόνια. «Είναι σοβαρός και μελετημένος αλλά κυρίως ως ΥΠΟΙΚ είναι αυτός που πρέπει να τραβά χειρόφρενο. Άλλοι, μπορεί ανέξοδα μπορούν να πατούν το πετάλ της βενζίνης..».

«Δεν έχω δει μια ανεξάρτητη οικονομοτεχνική μελέτη που να αποδεικνύει το κόστος, τον χρόνο διαπεραίωσης.. αυτές οι ασάφειες μέσα στις οποίες είναι ποντισμένο το καλώδιο φαίνεται ότι δεν θα επηρεάσουν την απόφαση που θα ληφθεί σήμερα στην Κύπρο και την Πέμπτη στην Αθήνα. Θα έχουν να αντιμετωπίσουν στο μέλλον μεγάλο πρόβλημα στον βαθμό που νομίζω ότι αποτυχία αυτού του έργου θα σημαίνει για τον ΠτΔ ένα νέο Μαρί. Θα έχει να σηκώσει βάρος που μπορεί να μην του αναλογεί κιόλας..», σημείωσε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι θα προστεθεί ένα ξένο μονοπώλιο.. «και να ξέρετε κάτι…Στην Κύπρο πείτε ότι υπάρχουν δυο μονοπώλια, ένα κρατικό και ένα ιδιωτικό. Αυτοί οι δυο θα είναι πολύ πιο έυκολο να κάνουν ένα καρτέλ με τον τρίτο.

Εμείς χρειαζόμαστε φτηνό ρεύμα σήμερα. Δεν συμφωνώ με αυτούς που λεν ότι δεν μπορεί να μειωθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος αύριο. Μπορεί να μειωθεί αύριο. Με 3 τρόπους. Μείωση φόρων, ο φόρος των ρύπων ο οποίος μεταφέρεται στο πολύ βολικό φορολογικό εργαλείο που λέγεται λογαριασμός ΑΗΚ… και η αλλαγή του κόστους των ΑΠΕ. Αυτό και αν είναι παράδοξο. Η τιμή των ΑΠΕ να καθορίζεται στο κόστος αποφυγής παραγωγής ενέργειας της ΑΗΚ. Εγώ κάνω εισήγηση ότι δεν πρέπει το κόστος να είναι πέραν των 15 σεντ την κιλοβατώρα».

Ολόκληρη η φιλοξενία του στο βίντεο πιο κάτω.