Αποφάσεις το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή δρομολογούνται στην Λευκωσία όσον αφορά το μέλλον της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου Ελλάδας.
Οι διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και των οποίων τα αποτελέσματα θα αποτυπωθούν σε κείμενο που θα εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο, σύμφωνα με πληροφορίες επικεντρώνονται προς την κατεύθυνση να υποδειχθεί κάποιου είδους δέσμευση από πλευράς της ΚΔ να συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector και στην διατήρηση της βιωσιμότητας του έργου.
Οι όποιες αποφάσεις ενδέχεται να ανακοινωθούν είτε την Τρίτη το πρωί μετά από σύγκληση του Υπουργικού είτε την Παρασκευή το απόγευμα.
Ο Πρόεδρος την Τετάρτη μεταβαίνει στην Αθήνα και την Πέμπτη θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος και επιστρέφει στην Κύπρο Παρασκευή μεσημέρι με προγραμματισμένη αναχώρηση για τις Ηνωμένες Πολιτείες το Σάββατο. Στο μεταξύ οι Ρυθμιστικές αρχές Κύπρου και Ελλάδας κατέληξαν σε τροποποίηση της συμφωνίας για την ηλεκτρική διασύνδεση σύμφωνα με την οποία εάν για λόγους ανωτέρας βίας το έργο δεν ολοκληρωθεί τότε οι ρυθμιστικές αρχές Κύπρου και Ελλάδας θα αποφασίσουν από κοινού για την καταβολή αποζημίωσης στον ΑΔΜΗΕ.
Διαβάστε ακόμη: ΚΕ:Δεν υπάρχουν πιεστικά χρονοδιαγράμματα για GSI όχι όμως απεριόριστος χρόνος
Επικαιροποίηση συμφωνίας επιμερισμού κόστους για GSI
Διασφαλίζεται ότι οι Ρυθμιστικές Αρχές αποφασίζουν από κοινού εάν οι λόγοι της καθυστέρησης ή της ματαίωσης του Έργου αποδίδονται σε ανωτέρα βία, και εάν όντως αποδίδονται σε ανωτέρα βία, καθεμία από τις Ρυθμιστικές Αρχές αποφασίζουν ανεξάρτητα για πιθανά μέτρα μετριασμού του κινδύνου για τον Φορέα Υλοποίησης του Έργου.
Σε περίπτωση που οι λόγοι αποδοθούν στον Φορέα Υλοποίησης του Έργου, η ΡAΑΕΥ και η ΡΑΕΚ αποφασίζουν ανεξάρτητα για τις ζημιές στη χώρα τους και τα πιθανά μέτρα αποζημίωσης.
Σημειώνεται ότι, η ΚΔ θα παραχωρήσει στον ΑΔΜΗΕ 125 εκατ. για κάλυψη μέρους των δαπανών του για το έργο μέχρι το τέλος του 2029.
Αντιδράσεις στη Λιβύη...
Η πρόθεση της προσωρινής κυβέρνησης της Τρίπολης, να αναθέσει στην Τουρκία τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης δημιουργεί αντιπαραθέσεις με τον Υπουργό Πετρελαίου να αμφισβητεί ευθέως την νομιμότητα της απόφασης που λήφθηκε από την κρατική εταιρεία πετρελαίου National Oil Corporation (NOC) υπό την καθοδήγηση της κυβέρνησης Ντμπεϊμπά.
Σύμφωνα με λιβυκά μέσα ενημέρωσης, ο Μοχάμεντ Αουν έκανε λόγο συγκεκριμένα για μη εξουσιοδοτημένες συμφωνίες με την Τουρκία για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ακτές της Λιβύης προειδοποιώντας ότι αυτές οι ενέργειες υπονομεύουν την ακεραιότητα και την αξιοπιστία της NOC που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του πετρελαϊκού τομέα της Λιβύης από το 1970.
Διαβάστε επίσης: Αρικλί: Να μπει ως όρος για συνομιλίες η ηλεκτρική διασύνδεση με την Τουρκία