Για την χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό μέγαρο με τους εμπλεκόμενους φορείς και Υπουργεία αναφορικά με την ηλεκτρική διασύνδεση Great Sea Interconnect or μίλησε στην Εκπομπή Πρωτοσέλιδο ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Αντωνίου.

«Από την στιγμή που συνεχίζεται η διαβούλευση, εμείς προσβλέπουμε σε μια αμοιβαία αποδεχτή κατάληξη. Η κάθε πλευρά έχεις τους δικούς της λόγους να θέλει κατάληξη σε συμφωνία. Κανένας στο τραπέζι δεν θέλει να υπάρξει κατάρρευση του διαλόγου γι' αυτό και όλες οι πλευρές φαίνεται να θέλουν να συζητήσουν κατά τρόπο εποικοδομητικό για να διασφαλιστούν τα συμφέροντά τους. Εμείς επενδύουμε στο διάλογο. Πήραμε αρκετές διευκρινίσεις. Υπάρχουν ζητήματα τα όποια χρήζουν περαιτέρω επεξεργασίας. Αναμένουμε και πρόσθετα στοιχεία. Έχει τεθεί το περίγραμμα και τώρα σε επίπεδο τεχνοκρατών θα ανταλλαγούν άλλα δεδομένα ούτως ώστε να ληφθεί απόφαση σε πολιτικό επίπεδο», είπε.

Διαβάστε επίσης: Μαραθώνια η σύσκεψη για την ηλεκτρική διασύνδεση - «Δεν τελειώσαμε» (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο κ. Αντωντίου επεσήμανε ότι ο χρόνος δεν είναι απεριόριστος αλλά το χρονοδιάγραμμά δεν είναι ασφυκτικό υπό την έννοια και την εικόνα που είχε διαμορφωθεί τις προηγούμενες μέρες. «Εμείς θέλουμε να είμαστε βέβαιοι για την απόφαση που θα πάρουμε. Μια απόφαση που να μην έχει κενά ούτως ώστε να είμαστε βέβαιοι και σίγουροι για να στηρίξουμε αυτό το έργο κατά τρόπο που θα είναι ωφέλιμος για τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για εμάς το ζητούμενο είναι να έχουμε ένα έργο το οποίο θα συμβάλει στην προσπάθεια για δραστική μείωση του ενεργειακού κόστους των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Γύρω από αυτόν στόχο περιστρέφεται αυτή η προσπάθεια», είπε.

Το ενεργειακό κόστος και η οικονομική βιωσιμότητα του έργου είναι από τις βασικές προϋποθέσεις για την λήψη απόφασης με την μια διάσταση να επηρεάζει την άλλη.«Το οικονομικό κόστος σε συνδυασμό με το γεωπολιτικό-ενεργειακό περιβάλλον για τις επόμενες δεκαετίες, είναι παράγοντες που έχουν βασική θέση στην εξίσωση που προσπαθούμε να λύσουμε»

Οι τεχνοκρατικές συζητήσεις, όπως είπε, θα συνεχίζουν εξ αποστάσεως αλλά όπου χρειαστεί θα γίνει πολιτική παρέμβαση. «Το κλίμα είναι δημιουργικό και κανένας δεν έχει πρόθεση να τουμπάρει το έργο. Όλοι θέλουν μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία»