Οι τεχνοοικονομικές πτυχές που αφορούν την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας απασχόλησαν κατά κύριο λόγο κλειστή συνάντηση Εργασίας του Ινστιτούτου Μελετών Πολιτικής και Δημοκρατίας. Κεντρικό θέμα η «Ηλεκτρική Διασύνδεση Κύπρου – Ελλάδας: Οι τεχνοοικονομικές πτυχές».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ινστιτούτου συζητήθηκε επίσης το ζήτημα της ενεργειακής ανεξαρτησίας ή και απομόνωσης, το εκτιμώμενο κόστος και οι πηγές χρηματοδότησης, οι προβλέψεις για την απόδοση της επένδυσης και οικονομική βιωσιμότητα του έργου οι πιθανοί επενδυτές και το ζήτημα της συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου και τα αναμενόμενα οικονομικά οφέλη και πιθανά οικονομικά ρίσκα.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η κλειστή αυτή συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγραμματισμού του ινστιτούτου, που στόχο έχει να συμβάλει στη διαμόρφωση στρατηγικής γύρω από κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το μέλλον της χώρας».

Σε εισαγωγικές τοποθετήσεις προέβησαν ο Πάρις Φωκαΐδης, Ανώτερος Ερευνητικός Εταίρος του ινστιτούτου και Αναπληρωτής Καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής του Φρέντερικ το οποίο φιλοξένησε τη συνάντηση καθώς και ο Κωνσταντίνος Χατζηστάσσου, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Μηχανολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Ανώτερος Ερευνητικός Εταίρος του  ΙΜΠΔ.

Πηγή: ΚΥΠΕ