Δεν υπάρχει επικαιροποιημένη πρόταση για προμήθεια φυσικού αερίου το Ισραήλ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου, κληθείς να σχολιάσει τα δημοσιεύματα για το θέμα.

Παράλληλα, ο κ. Παπαναστασίου τόνισε πως η ολοκλήρωση του τερματικού εισαγωγής και αποϋγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό αποτελεί «την πιο σύντομη και πιο ρεαλιστική πρόταση για εισαγωγή φυσικού αερίου στην Κύπρο».

Σε χθεσινό δελτίο του, ο οίκος αξιολόγησης S&P Global ανέφερε, επικαλούμενος δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου, ότι το Ισραήλ συνομιλεί με την Κύπρο για «πιθανή συνεργασία» στον τομέα της ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη: ΥΝΕΤ: Κύπρος και Ισραήλ κοντά σε συμφωνία για κατασκευή αγωγού Φ.Α

«Δεν έχουμε κάποια επικαιροποιημένη πρόταση, όμως αν υπάρξει συγκεκριμένη και εμπεριστατωμένη πρόταση από το Ισραήλ (Government-to-Government) θα πρέπει να περιλαμβάνει την τιμή πώλησης φυσικού αερίου στο σημείο σύνδεσης των συμβατικών ηλεκτροπαραγωγών στην Κύπρο» (ΑΗΚ & PEC), ανέφερε ο κ. Παπαναστασίου.

Όπως είπε, «δεν υπάρχει χρόνος για ανάλυση νέων προτάσεων παρόλο που αν υπάρξουν, βεβαίως και θα μελετηθούν».

Ο κ. Παπαναστασίου τόνισε εκ νέου πως η εισαγωγή φυσικού αερίου είναι εξαιρετικά σημαντική για μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού στη χώρα και πρέπει να επισπευστεί.

«Η ΕΤΥΦΑ προχωρά με ολοκλήρωση του τερματικού στο Βασιλικό ως η πιο σύντομη και πιο ρεαλιστική λύση για εισαγωγή ΦΑ στην Κύπρο που είναι μια πολύ μικρή αγορά, περίπου 0.6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (BCM) τον χρόνο και θα μικραίνει συνεχώς με την αύξηση παραγωγής από ΑΠΕ και αποθήκευσης ηλεκτρισμού», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ