Η Κύπρος θέλει να τερματίσει το κρατικό μονοπώλιο στην εισαγωγή φυσικού αερίου σε μια προσπάθεια να βρει μια γρήγορη λύση για σοβαρές καθυστερήσεις έργων στην κυκλοφορία του εμπορεύματος στην αγορά, ανέφεραν στο Reuters αρκετές πηγές του κλάδου.

Οι προσπάθειες εισαγωγής φυσικού αερίου στην τοπική αγορά ταλαιπωρούνται με καθυστερήσεις εδώ και χρόνια, με τελευταία οπισθοδρόμηση μια νομική διαμάχη μεταξύ της Κύπρου και μιας κινεζικής κοινοπραξίας για έναν ημιτελή τερματικό σταθμό εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Παρά την εύρεση φυσικού αερίου  στην κοίτασμα Αφροδίτη το 2011, η Κύπρος χρησιμοποιεί επί του παρόντος κυρίως βαρύ μαζούτ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με το 77% να παράγεται από την κυρίαρχη κρατικά ελεγχόμενη Αρχή Ηλεκτρισμού της Κύπρου (ΑΗΚ).

Ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου ζήτησε από τις ρυθμιστικές αρχές να εξετάσουν το ενδεχόμενο κατάργησης του σημερινού προστατευόμενου καθεστώτος της αγοράς και ποιες νομικές ρυθμίσεις μπορεί να απαιτηθούν, ανέφεραν οι πηγές του κλάδου.

Η κίνηση θα αφαιρούσε το μονοπώλιο της κρατικά διορισμένης ΔΕΦΑ, της Κυπριακής Εταιρείας Φυσικού Αερίου που ιδρύθηκε το 2008, και θα μείωνε το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές.

«Η κατάργηση αυτού του καθεστώτος θα επέτρεπε ουσιαστικά στην ΑΗΚ να αναζητήσει άλλες πηγές και άλλες λύσεις για την εισαγωγή φυσικού αερίου», δήλωσε ο πρόεδρος της ΑΗΚ Γιώργος Πέτρου στο κρατικό ραδιόφωνο.

Ο Παπαναστασίου συναντήθηκε την Πέμπτη με τον Υπουργό Πετρελαίου της Αιγύπτου Καρίμ Μπαντάουι, όπου οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην ενίσχυση των συνεργασιών.

Περιλάμβαναν συνομιλίες για τη «δημιουργία ενός αξιόπιστου ενεργειακού διαδρόμου προς την Ευρώπη και την επιτάχυνση της ανάπτυξης του κυπριακού φυσικού αερίου με την αξιοποίηση των υποδομών στην Αίγυπτο», έγραψε σε ανάρτησή του στο X.