Διασυρμός. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί πίσω τα 69 εκατομμύρια ευρώ που ήδη δόθηκαν ως χρηματοδότηση για το τερματικό στο Βασιλικό, λόγω παραβάσεων, τόσο στην κατακύρωση προσφοράς στην κινεζική κοινοπραξία, όσο και στην πληρωμή επιπρόσθετων 25 εκατομμυρίων ευρώ, με πρόσχημα την αύξηση της τιμής του χάλυβα διεθνώς.

"Στην επιστολή διατυπώνεται ισχυρισμός για δύο ουσιαστικές παραβάσεις. Η πρώτη αφορά στα κριτήρια κατακύρωσης του διαγωνισμού στην εν λόγω κοινοπραξία (Δεκέμβριος 2019) και η δεύτερη αφορά σε υπογραφή της διμερούς συμφωνίας κατά την έγκριση των επιπρόσθετων €25 εκατομμυρίων (Ιούνιος 2022).

Διαβάστε ακόμη: Tερματικό Βασιλικού: Αυτές τις παραβάσεις εντοπίζει η ΕΕ - Ζητά πίσω €68 εκ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως αποτέλεσμα των πιο πάνω, διεκδικεί την επιστροφή ποσού €68,608,438.46, που αποτελεί την ευρωπαϊκή χορηγία που έχει καταβληθεί μέχρι σήμερα προς την ΕΤΥΦΑ, ως το συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση.

Η Κύπρος θα απαντήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντός 30 ημερών.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, είναι αδύνατο να υπάρξει απορρόφηση και των υπολοίπων 32 εκατομμυρίων ευρώ της σχετικής ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

Το σύνολο των 101 εκατομμυρίων ευρώ που χάνονται, θα κληθεί να πληρώσει ο Κύπριος καταναλωτής και αυτά θα προστεθούν στο τέλος αεριοποίησης.

Ασφαλείς πληροφορίες του Σίγμα, αναφέρουν ότι:

  • Τα 69 εκ. ευρώ ΔΕΝ μπορούν να διεκδικηθούν πίσω από την κινεζική κοινοπραξία.
  • Είναι πιθανό αντί επιστροφής χρημάτων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποκόψει τα 69 εκ. ευρώ από ευρωπαϊκές συγχρηματοδοτήσεις άλλων έργων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Που σημαίνει ότι οι ακριβείς συνέπειες είναι ακόμη αχαρτογράφητες.

Το σίγουρο είναι ότι η φήμη και η εικόνα της Κύπρου στις Βρυξέλλες έχει γίνει κουρέλι, αλλά και ότι επόμενες χρηματοδοτήσεις θα αντιμετωπίζονται με καχυποψία.

Διαβάστε ακόμη: Τριμελής ανακριτική ομάδα στις έρευνες για τερματικό Βασιλικού

«Μηδενική ανοχή»

«Η Κυπριακή Δημοκρατία συνδράμει με κάθε τρόπο την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, σε πλήρη συνεργασία με τις Ευρωπαϊκές αρχές κι από την πρώτη στιγμή, σύμφωνα και με τις αυστηρές οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, προκειμένου να υπάρξει πλήρης διερεύνηση των γεγονότων και επίδειξη μηδενικής ανοχής σε ενδεχόμενες έκνομες ενέργειες».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου σε δήλωση του τόνισε ότι «η κυβέρνηση όμως, δεν θα πρέπει να κρυφτεί πίσω από το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση διεξάγει έρευνα, θα πρέπει να πιαστεί από την έρευνα αυτή και τα οποία αποτελέσματα προκύψουν να τα χρησιμοποιήσει για να μπορέσει να συνεχίσει και να πάρει παρακάτω τα πράγματα. Δηλαδή, ποιοι ήταν οι πρωταγωνιστές, ποιοι φέρουν την ευθύνη για αυτή την απαράδεκτη σύμβαση, ποιοι ενδεχομένως έχουν και ευθύνες για τα όποια ενδεχόμενα σκάνδαλα και επιτέλους να δούμε πρωταγωνιστές ενός μεγάλου σκανδάλου να πηγαίνουν στο δικαστήριο. Από εκεί και πέρα ας αναλάβει το δικαστήριο για το τι θα κάνει».

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η έρευνα διεξάγεται στο παρόν στάδιο από τριμελή ανακριτική ομάδα της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, που τελεί υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου μιλώντας στο ΣΙΓΜΑ  ανέφερε ότι «αν από τον όγκο του ανακριτικού υλικού διαφανεί ότι απαιτείται ενίσχυση της ανακριτικής ομάδας, τότε θα αυξηθεί ο αριθμός των ανακριτών. Ήδη η ανακριτική ομάδα έχει λάβει και έγγραφα από την Ελεγκτική Υπηρεσία. Η ποινική έρευνα δεν έχει χρονοδιάγραμμα, αλλά η οδηγία είναι να ολοκληρωθεί το συντομότερο».

Διαβάστε επίσης: Έρευνα Αστυνομίας για το τερματικό στο Βασιλικό – «Έχουν παραληφθεί έγγραφα»

Για το θέμα τοποθετήθηκε και η Ελεγκτική Υπηρεσία, λέγοντας ότι μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024, όταν το θέμα συζητείτο στην Επιτροπή Ελέγχου, μόνο αυτή είχε την άποψη ότι η κατακύρωση του έργου και η καταβολή των €25εκ. ήταν παράνομα. Για να προσθέσει ότι η θέση της Κομισιόν τη δικαιώνει πλήρως και ότι παραμένει η ανάγκη για λογοδοσία.