Επίσημη ανακοίνωση για την έρευνα που διεξάγει για το σκάνδαλο στην κατασκευή του τερματικού στο Βασιλικό εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Επιβεβαιώνοντας το όσα μετέδωσε χθες το ΣΙΓΜΑ, αναφέρει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι στο κάδρο βρίσκονται σοβαρά ποινικά αδικήματα.

«Η έρευνα αφορά ενδεχόμενη απάτη κατά τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων, κατάχρηση κονδυλίων της ΕΕ και διαφθορά. Το έργο έχει κόστος 542 εκατ. ευρώ  εκ των οποίων περίπου 101 εκατ. ευρώ χρηματοδοτήθηκαν από το πρόγραμμα του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF). Η κατασκευή, η οποία θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2019, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί».

Η έρευνα άρχισε μετά τη δημοσίευση, στις 19 Ιανουαρίου 2024, έκθεσης του Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με πιθανές παραβάσεις κατά τη διάρκεια της διαδικασίας σύναψης σύμβασης και την επακόλουθη εκτέλεση της δημόσιας σύμβασης για το έργο.

Διαβάστε επίσης: Αντωνίου για έρευνα ΕΕ για τερματικό: Ο ΠτΔ έδωσε οδηγίες για πλήρη διερεύνηση

Διερεύνηση δημοσίων συμβάσεων

«Αφού έλαβε τις πληροφορίες αυτές και τις εξέτασε λεπτομερώς, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έλαβε την απόφαση να  αρχίσει έρευνα, προκειμένου να διερευνήσει τις συμβάσεις που ανατίθενται από τις δημόσιες αρχές».

Λίγα λεπτά μετά την επίσημη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, η Κυβέρνηση δια του αναπληρωτή της, έσπευσε με ανακοίνωση της να αναφέρει ότι συνεργάζεται πλήρως.

«Σε πλήρη συνεργασία οι κυπριακές Αρχές»

«Οι κυπριακές Αρχές βρίσκονται σε πλήρη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, ώστε να υπάρξει εις βάθος διερεύνηση της υπόθεσης και να αποδοθούν τυχόν ευθύνες εκεί και όπου υπάρχουν», ανέφερε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου.

Η Κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου ενημερώθηκε από τον περασμένο Μάρτιο για την έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

«Οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι υπάρξει πλήρης διερεύνηση γύρω από το θέμα αυτό. Κανείς δεν είναι υπεράνω της νομιμότητας και δεν θα υπάρξει καμιά έκπτωση στις αρχές της διαφάνειας και λογοδοσίας», σημείωσε.

Την ώρα, που συμβαίνουν όλα αυτά το πρωί ο Υπουργός Ενέργειας προσερχόμενος σε συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, δεν θέλησε να τοποθετηθεί επί του ζητήματος. Προηγήθηκαν, ωστόσο, τοποθετήσεις του στο κρατική τηλεόραση.

«Αφού δεν θα έπρεπε να δώσουμε ποτέ το έργο στη συγκεκριμένη εταιρεία δεν θα έπρεπε να κάνουμε μια έρευνα; Αυτό είναι απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας και είναι κάτι που θα αποφασίσει ο ίδιος», ανέφερε ο κ. Παπαναστασίου.

Αίσθηση προκαλεί, όμως, και το γεγονός ότι για την εν λόγω σύμβαση στην κινεζική κοινοπραξία μετείχε και μεγαλοεπιχειρηματίας, ο οποίος είχε καταδικαστεί στο παρελθόν για δωροδοκία αξιωματούχων.  

Το εν λόγω δεδομένο έμεινε ασχολίαστο από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, και θα αποτελέσει αντικείμενο έρευνας των ευρωπαϊκών εισαγγελέων, καθώς πρόκειται για μια από τις σοβαρότερες επισημάνσεις του Γενικού Ελεγκτή και από την οποία αναδύεται άρωμα σκανδάλου.

Διαβάστε επίσης: Πολιτική θύελλα για το τερματικό φυσικού αερίου στο Βασιλικό

Έκτακτη συνεδρίαση

Η Επιτροπή Ενέργειας θα συνέλθει εκτάκτως στις 30 Ιουλίου στις 10:00 το πρωί, για να εξετάσει το ζήτημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ, η συνεδρίαση της Επιτροπής αναμένεται να είναι ολοήμερη, και ενώπιον της θα τεθεί και το επίμαχο Υπουργικό Συμβούλιο, επί Νίκου Αναστασιάδη κατά το οποίο είχε ληφθεί απόφαση για καταβολή επιπρόσθετων 25 εκατομμυρίων ευρώ στον εργολάβο.

Να σημειωθεί, ότι στην εν λόγω συνεδρίαση δεν είχαν κρατηθεί πρακτικά. 

Όπως δήλωσε η / αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Ξένια Κωνσταντίνου, «εάν προκύπτει οποιοδήποτε αδίκημα ή άλοσπως πρέπει να διερευνηθεί».

Με τη σειρά του το μέλος πολιτικού γραφείου του ΑΚΕΛ, Νεοκλής Συλικιώτης, τόνισε πως «βαρύτατες ευθύνες έχει η Κυβέρνηση ΔΗΣΥ - Αναστασιάδη και εμείς ζητούμε από τον Γενικό Εισαγγελέα».

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης, είπε ότι «αυτή η ιστορία βρωμούσε για να χρησιμοποιήσω μια τέτοια απλή έκφραση από την αρχή».

Πάντως, χθες το ΑΚΕΛ άφησε υπόνοιες για "κουκούλωμα" της υπόθεσης και κάλεσε τον Πρόεδρο να διατάξει διερεύνηση ευθυνών.

Διαβάστε επίσης: Στην τσιμπίδα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας το τερματικό στο Βασιλικό