Πολιτική θύελλα φέρνουν οι εξελίξεις για το τεράστιο ενεργειακό έργο στο Βασιλικό, μετά το διαζύγιο με την κινεζική κοινοπραξία.

Το ΑΚΕΛ, εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον οποίο καταλογίζει ευθύνες για τη συμφωνία, αφού ο Νίκος Χριστοδουλίδης ήταν μέλος της κυβέρνησης Αναστασιάδη που υπέγραψε τη σύμβαση. «Ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι το έργο στο Βασιλικό δεν θα έπρεπε ποτέ να δοθεί στη συγκεκριμένη εταιρία. Είναι υποχρεωμένος να διατάξει διερεύνηση ευθυνών, ώστε να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για αυτή την κολοσσιαία αποτυχία και το τεράστιο σκάνδαλο της προηγούμενης κυβέρνησης. Θέλει διαφάνεια και λογοδοσία ο κ. Χριστοδουλίδης για το σκάνδαλο με το τερματικό; Ή θα τα αφήσει κι αυτά να κουκουλωθούν, προκειμένου να συγκαλυφθεί η κυβέρνηση που και ο ίδιος υπηρέτησε;» 

Αλλεπάλληλες επιθέσεις στην κυβέρνηση και από τον βουλευτή του Συναγερμού και πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Κυριάκο Χατζηγιάννη, για το σχέδιο Β’ της κυβέρνησης για ενοικίαση πλωτής μονάδας.   

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας, Κυριάκος Χατζηγιάννης, ανέφερε ότι «ακούμε συχνά τον υπουργό να λέει ότι «ξέρετε θα ενοικιάσουμε». Αυτά, με όλο τον σεβασμό, είναι ισχυρισμοί προκειμένου να διαχειριστεί την εικόνα αυτής της κατρακύλας ή αυτού του αδιεξόδου».

Αναφορά σε παράνομες πληρωμές και δώρα προς την κινεζική κοινοπραξία έκανε μιλώντας στο Σίγμα, ο εκπρόσωπος Τύπου, Μάριος Πετρίδης, συγκεκριμένα για τα επιπρόσθετα 25 εκατομμύρια ευρώ επειδή είχε αυξηθεί διεθνώς η τιμή του χάλυβα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης, «επίσης 25 εκατομμύρια ευρώ λέγαμε ότι δεν θα έπρεπε να έχουν δοθεί διότι ήταν παράνομα, δεν προβλέπονταν στη σύμβαση και μάλιστα η σύμβαση έλεγε ακριβώς το αντίθετο, ότι οποιαδήποτε αύξηση των υλικών θα έπρεπε να βαρύνει τον εργολάβο».

Δεν υπάρχει εναλλακτική στον ορίζοντα για μείωσης της τιμής του ρεύματος σε καταναλωτές και επιχειρήσεις, λέγει στο Σίγμα ο ειδικός σε θέματα υδρογονανθράκων, Τσαρλς Έλληνας. «Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε εναλλακτικές λύσεις για μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού. Μια πιθανότητα είναι να αυξηθούν οι ΑΠΕ, αλλά όπως βλέπετε δεν βλέπουμε όφελος από τις ΑΠΕ».

Σε ότι αφορά στο ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου Ελλάδας, ο Κυριάκος Χατζηγιάννης κατήγγειλε στο κρατικό ραδιόφωνο ότι ο υπουργός Ενέργειας αλλά και λειτουργοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ασκούν αφόρητες πιέσεις στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προκειμένου να αλλάξει την απόφαση της. Με τον Γιώργο Παπαναστασίου να απορρίπτει τους ισχυρισμούς Χατζηγιάννη και να τον καλεί να τους τεκμηριώσει.  

Διαβάστε επίσης: Στην τσιμπίδα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας το τερματικό στο Βασιλικό