Έρευνα για το μεγαλεπήβολο έργο κατασκευής φυσικού αερίου στο Βασιλικό με κόστος που υπερβαίνει το μισό δις, αρχίζει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Εφαλτήριο αποτέλεσαν τα ευρήματα της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή, σύμφωνα με τα οποία καταγράφονται σκάνδαλα κατά τη διαδικασία των προσφορών, αλλά και στις πληρωμές προς την κινεζική κοινοπραξία.

Στο μικροσκόπιο τίθενται οι υπερβάσεις δαπανών, οι αλλεπάλληλες καθυστερήσεις και η μη αξίωση αποζημιώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα επιχειρήσουν να διερευνήσουν τις μετοχικές διασυνδέσεις της κινεζικής κοινοπραξίας, θυγατρικές της εταιρείες και ενδεχόμενη μετοχική συσχέτιση τους, με τον ΑΔΜΗΕ και την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου- Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον λειτουργό Τύπου της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, «έχουμε αρχίσει να διερευνούμε την υπόθεση, οι έρευνες βρίσκονται, ωστόσο, σε πολύ αρχικό στάδιο. Δεν μπορούμε να υπεισέλθουμε στο παρόν στάδιο σε περισσότερες πληροφορίες».

Τις επόμενες μέρες, όπως πληροφορείται το ΣΙΓΜΑ, στον απόηχο του φιάσκου του τερματικού στο Βασιλικό, αναμένεται να συγκληθεί εκτάκτως η Επιτροπή Ενέργειας της Βουλής, για να εξετάσει το θέμα, καθώς έχει θορυβηθεί από τη διαχείριση της όλης υπόθεσης.

Μία από τις πτυχές, την οποία θα αγγίξει η Επιτροπή, αφορά και την επίμαχη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου επί Νίκου Αναστασιάδη, κατά την οποία είχε ληφθεί απόφαση για καταβολή 25 εκατομμυρίων ευρώ στον εργολάβο του έργου κατόπιν απαίτησης του, επικαλούμενος αύξηση στην τιμή του χάλυβα.

Να σημειωθεί ότι στην εν λόγω συνεδρίαση δεν κρατήθηκαν πρακτικά.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μαρίνος Μουσιούττας, ανέφερε ότι «άκουσα και κάτι, δεν ξέρω αν ισχύει, αυτή η εταιρεία είναι ένας από τους μετόχους στην άλλη μεγάλη συμβόλαιο που θέλουν να υπογράψουμε του EuroAsia Interconnector».

Από την πλευρά του ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Σταύρος Παπαδούρης, είπε ότι «άτομα τα οποία εμφανίζονται στο θέμα του Βασιλικού της κινεζικής κοινοπραξίας αλλά και στο θέμα μετοχικού κεφαλαίου είναι ΑΔΜΗΕ. Αλλά να θυμίσω ότι ο ΑΔΜΗΕ είναι κατά 51% ελληνικής κατοχής, το άλλο 49% έχει πωληθεί. Ένας που θα κοιτάξει τους ελεγμένους ισολογισμούς και το μετοχικό κεφάλαιο θα αντιληφθεί ότι υπάρχουν κινεζικά ονόματα».

Το έργο, σύμφωνα με την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ξεπέρασε κατά 42 εκατομμύρια ευρώ την εκτιμώμενη αξία του.

Αρχική εκτιμώμενη αξία: €499.999.997 

Τελική εκτιμώμενη αξία: €542.000.000 

Διετής μελέτη και κατασκευή: €289.559.212 

Εικοσαετής λειτουργία και συντήρηση: €210.440.785 Σύμβαση Επιβλέποντα Μηχανικού: €11.656.815

Συμβάσεις ΔΕΦΑ με συμβούλους: €6.100.000 

Χάλυβας: €25.000.000 

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 200 εκ. ευρώ ζητεί η CPP ως επιπρόσθετη αποζημίωση, στο πλαίσιο διαιτησίας που λαμβάνει χώρα στο Λονδίνο.

Την ίδια ώρα, σε περίπτωση που δεν παραδοθεί η πλωτή μονάδα «Προμηθέας» από την κινεζική κοινοπραξία, η ΕΤΥΦΑ και το Υπουργείο Ενέργειας εξετάζουν το σενάριο ενοικίασης πλοίου FSRU.

Το κόστος ενοικίασης, σύμφωνα με ειδικούς ανέρχεται σε €300.000 ημερησίως.

Διαβάστε επίσης: Ψάχνει να ενοικιάσει πλωτή πλατφόρμα για το τερματικό η Κυβέρνηση (ΒΙΝΤΕΟ)