Την ενοικίαση άλλης πλωτής πλατφόρμας για το τερματικό φυσικού αερίου στο Βασιλικό, προνοεί το Σχέδιο Β’ της κυβέρνησης, μετά τον τερματισμό της σύμβασης με τους Κινέζους.

Η πλωτή πλατφόρμα «Προμηθέας» που έχει ήδη πληρώσει η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται εδώ και μήνες «όμηρος» των κινεζικών απαιτήσεων στη Σαγκάη, ενώ οι διαβουλεύσεις για την παράδοσή της στην Κυπριακή Δημοκρατία παραμένουν άκαρπες.

Ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «σαν μέρος του σχεδίου προστίθεται τώρα και η πιθανότητα να μην είναι διαθέσιμη η πλωτή μονάδα».

Διαβάστε ακόμη: ΠτΔ: Το τερματικό στο Βασιλικό θα υλοποιηθεί - Υπάρχει σχέδιο Β' για Προμηθέα

Συμπλήρωσε ότι «δεν είναι μόνο μια πλωτή μονάδα που υπάρχει στον κόσμο, υπάρχουν πολλές και είναι και διαθέσιμες. Δεν χρειάζεται να αγοράζεις σήμερα.

Σήμερα αγοράζουμε όλοι αυτοκίνητο; Κάποιοι το ενοικιάζουμε και το χρησιμοποιούμε σαν κανονικό.Υπάρχει σχέδιο Β’, έχει αξιολογηθεί, είναι ρεαλιστικό και μπορεί να ολοκληρώσει αυτό το τερματικό για να έχει φυσικό αέριο η Κύπρος το πρώτο εξάμηνο του 2025».

Μέρος αυτού του σχεδίου είναι και η συνέχιση των εργασιών στο τερματικό στο Βασιλικό από τους υφιστάμενους υπεργολάβους.

Η απόφαση είναι να εξαντληθούν οι διαβουλεύσεις με την κινεζική κοινοπραξία για την πλωτή πλατφόρμα «Προμηθέας, πριν ληφθούν τελικές αποφάσεις. «Η πλωτή μονάδα βρίσκεται στη Σαγκάη, γίνονται διαβουλεύσεις ακόμη και σήμερα που μιλούμε για τον απόπλου του πλοίου».

Το χρονικό ενός «ναυαγίου»

Η φωτογραφία που βλέπετε στις οθόνες σας είναι από την υπογραφή της σύμβασης για το τερματικό στο Βασιλικό, ανάμεσα στην ΕΤΥΦΑ και την κινεζική κοινοπραξία, στις 13 Δεκεμβρίου 2019 στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο τότε υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, δηλώνει αμέσως μετά ότι τέθηκαν οι βάσεις για την υλοποίηση μιας προσπάθειας πολλών χρόνων.

Ο δε πρόεδρος της ΕΤΥΦΑ, Συμεών Κασσιανίδης, κάνει λόγο για βέλτιστη τεχνολογία, εμπειρογνωμοσύνη και τεχνογνωσία των εταιρειών της Κοινοπραξίας.
Η τελική απόφαση για τις υπογραφές, σύμφωνα με την ειδική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, λήφθηκε ένα μήνα νωρίτερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, με κατάθεση συγκεκριμένης θέσης από τον τότε υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη.

«Κατεπείγουσα φύση…» 

«Σε συνέχεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Νοέμβριο του 2019 και της θέσης του τότε Υπουργού Οικονομικών ότι το Έργο θα έπρεπε οπωσδήποτε να προχωρήσει με Ανάδοχο τη συγκεκριμένη Κοινοπραξία, ακόμη κι αν αυτό θα σήμαινε την απώλεια της χορηγίας των €101εκ. από την ΕΕ, η ΕΤΥΦΑ, προβάλλοντας ως αιτιολογικό την κατεπείγουσα φύση του Έργου, προχώρησε σε υπογραφή της σύμβασης στις 13.12.2019. 

Ειδική Έκθεση Ελεγκτικής Υπηρεσίας 19.01.2024 

Σύμφωνα με την Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η προσπάθεια κατασκευής του μεγαλύτερου ενεργειακού κέντρου της Κύπρου, είχε ξεκινήσει στραβά από την αρχή τον Αύγουστο του 2019 όταν κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός στην κινεζική κοινοπραξία.

Η Ελεγκτική σημειώνει ότι διαπιστώθηκε μη ανάπτυξη επαρκούς ανταγωνισμού, αφού στην προεπιλογή αποκλείστηκαν οι δύο από τις τρεις κοινοπραξίες.

Σημειώνει μάλιστα ότι ένα από τα μέλη της κοινοπραξίας που ανέλαβε το έργο είχε δεχθεί πρόστιμο ύψους 38,5 εκ. ευρώ από την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού για συμμετοχή σε απαγορευμένη οριζόντια σύμπραξη περί κατανομής αγορών και νόθευσης διαγωνισμών δημοσίων έργων.

Τα επόμενα βήματα

13/12/2019: Υπογραφή σύμβασης  

28/09/2020: Εντολή της ΕΤΥΦΑ για έναρξη εργασιών με ημερομηνία ολοκλήρωσης του έργου τις 27 Σεπτεμβρίου 2022.

27/10/2021: Ο εργολάβος υποβάλλει γραπτώς στην ΕΤΥΦΑ ειδοποίηση καθυστέρησης εννέα μηνών λόγω της πανδημίας του Covid-19. 

11/03/2022: Ο εργολάβος ζητά επιπρόσθετα 25 εκ. ευρώ, λόγω αύξησης της τιμής του χάλυβα.

01/06/2022: Υπογραφή διμερούς συμφωνίας της ΕΤΥΦΑ με τον οικονομικό φορέα της Αναδόχου Κοινοπραξίας. Γίνεται αποδεκτό αίτημα της κοινοπραξίας για ολοκλήρωση έργων στις 31 Ιουλίου 2023.

21/01:2023: Ο εργολάβος υποβάλλει αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων στις 20 Οκτωβρίου 2023. 

21/07/2023: Υποβολή νέου χρονοδιαγράμματος από τον εργολάβο με ένδειξη ολοκλήρωσης τη σημερινή μέρα, 23 Ιουλίου 2024!

18/07/2024: Η κινεζική κοινοπραξία ανακοινώνει τερματισμό της σύμβασης με την ΕΤΥΦΑ.

Στην έκθεση της η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρεται σε παρατυπίες που εντόπισε κατά τον δειγματοληπτικό έλεγχο σε έντυπα εκτελεσθέντων εργασιών και τιμολόγια.

Όπως σημειώνει, φαίνεται να προωθήθηκαν από την ΕΤΥΦΑ πληρωμές προς τον εργολάβο για έργα που όχι μόνο δεν είχαν γίνει, αλλά δεν είχαν καν εγκριθεί.

Σημειώνεται ότι η κινεζική κοινοπραξία έχει καταθέσει αίτημα στο Διαιτητικό Δικαστήριο για πρόσθετες αποζημιώσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ.