Στο Ράδιο Πρώτο φιλοξενήθηκε ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, ο οποίος μίλησε για το πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά για όλους» αλλά και για τις ενεργειακές επαφές του Προέδρου Χριστοδουλίδη στη Νέα Υόρκη.

Αρχικά ανέφερε ότι η κατεύθυνση που πρέπει να πάρει η χώρα είναι προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Μιλώντας για τα το πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά για όλους» ανέφερε ότι τα σχέδια δεν είναι εύκολα. «Πρέπει να εξεύρεις τους πόρους και τη διαδικασία κάτι το οποίο δεν είναι εύκολο όταν χρησιμοποιείς ευρωπαϊκά κονδύλια».

Διαβάστε ακόμη: «Φωτοβολταϊκά για όλους»: Τι θα περιλαμβάνει το σχέδιο - Πότε εφαρμόζεται

Ξεκαθάρισε ότι οι πολίτες δεν θα έχουν φωτοβολταϊκά μέσα σε δύο μήνες. «Η προσπάθεια του Υπουργείου είναι μέσα σε δύο μήνες να υπάρχει το σχέδιο χωρίς να υπάρχει κεφάλαιο από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη του υποστατικού. Υπάρχουν σχέδια που προϋποθέτουν ότι θα υπάρχει το κεφάλαιο. Παίρνει μια επιδότηση ο αιτητής που βγαίνει περίπου 1500 ευρώ και προχωρά με το υπόλοιπο κεφάλαιο για να γίνει η εγκατάσταση στο υποστατικό του».

Υπογράμμισε ότι στο σχέδιο «φωτοβολταϊκά για όλους» προστίθεται και μια εναλλακτική λύση για το κόσμο που έχει μια μέση κατοικία κατανάλωσης 1000 κιλοβατώρων τη διμηνία και που αντιπροσωπεύει ένα σπίτι μέσου μεγέθους 4-5 μελών. Όπως ανέφερε, πληρώνουν περίπου 350-400 ευρώ με τις τιμές ενέργειας που υπάρχουν σήμερα.

Συμπλήρωσε ότι θα διατεθεί με δόσεις. «Όταν ξεκινήσει το μειωμένο κόστος ηλεκτρισμού, θα επωμίζεται μια δόση για το φωτοβολταϊκό σύστημα. «Όταν το ηλεκτρικό ρεύμα πέσει στο 30 ευρώ θα παίρνει και μια δόση 150 ευρώ. Εκεί που πλήρωνε 350 ευρώ, το κόστος θα είναι πλέον κάτω από 200 ευρώ μέχρι και την αποπληρωμή του φωτοβολταϊκού συστήματος».

Ο κ. Παπαναστασίου επεσήμανε ότι υπολόγισαν πώς ένα φωτοβολταϊκό σύστημα θα στοιχίζει 4000-4.500 ευρώ και θα αποπληρώνεται σε ένα ορίζοντα τριών χρόνων. «Ο μειωμένος λογαριασμός θα δίνει τη δυνατότητα στον αιτητή να πληρώνει πέραν των 150 ευρώ που είναι το ελάχιστο».

Στη συνέχεια μίλησε και για το κοίτασμα Αφροδίτη, τονίζοντας ότι είναι η επέτειος της πρώτης γεώτρησης που έγινε το 2011 στο τεμάχιο 12. «Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σαν μέρος της επίσκεψης του στα Ηνωμένα Έθνη, θα έχει κάποιες ενεργειακές επαφές με την Chevron και την ExonMobil. Θα συζητήσει την παρουσία τους στην κυπριακή ΑΟΖ», είπε.

Πρόσθεσε ότι έδωσαν κάποιες κατευθύνσεις ώστε ο Πρόεδρος να γνωρίζει τι έχει δώσει η Chevron σαν διαχειρίστρια εταιρεία για το Αφροδίτη. «Ο Πρόεδρος είναι έτοιμος να κάνει τέτοιες συζητήσεις και ερχόμενος πίσω θα ενημερώσει την κάθε πλευρά για όσα συζητήθηκαν στη Νέα Υόρκη».

Τόνισε ότι εξελίσσεται η διαβούλευση με την Chevron στο τεχνικό επίπεδο για σκοπούς εξεύρεσης μιας συμβιβαστικής λύσεις στην τροποποίηση που δέχθηκε το σχέδιο ανάπτυξης του κοιτάσματος.

Τέλος, ανέφερε ότι η ενέργεια δεν είναι εύκολο εγχείρημα. «Πολλές φορές στο παρελθόν ακούσαμε διάφορες υποσχέσεις. Οι πλείστες δεν έχουν υλοποιηθεί λόγω κακού προγραμματισμού. Τώρα στο Υπουργείο έχουμε βάλει καλή στρατηγική και στοχεύουμε σε πράγματα τα οποία είναι υλοποιήσιμα. Ταυτόχρονα δεν εγκαταλείπουμε τα μακρόπνοα σχέδια όπως το κοίτασμα Αφροδίτη το οποίο για να το εκμεταλλευτούμε, χρειαζόμαστε υποδομές». Επεσήμανε ότι οι υποδομές στην οικονομική ζώνη της Κύπρου είναι πολύ αναγκαίες για να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε και τα υπόλοιπα κοιτάσματα.

Διαβάστε ακόμη: ΥΠΕΝ: Εμπορικοί και τεχνικοί κίνδυνοι μεταφοράς του ΦΑ με αγωγό στην Αίγυπτο