Το Ισραήλ λόγω εκτιμώμενων ελλειμμάτων στην εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα χρόνια επιθυμεί την ηλεκτρική διασύνδεση με την Κύπρο, την οποία βλέπει ως πιθανό παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε την Κυριακή ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου.
Κληθείς στο περιθώριο του τέταρτου ετήσιου μνημόσυνο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, στον Στρόβολο, να σχολιάσει τα δημοσιεύματα, που φέρουν το Ισραήλ λόγω των ελλειμμάτων στην παραγωγή ηλεκτρισμού, να επιθυμεί να εισάγει ηλεκτρική ενέργεια από την Κύπρο, ο κ. Παπαναστασίου είπε πως το θέμα είχε συζητηθεί στην επίσκεψή του στη γείτονα χώρα την περασμένη Τετάρτη.
«Είχε συζητηθεί το θέμα και συγκεκριμένα το Ισραήλ εξεδήλωσε ενδιαφέρον να παραλαμβάνει ηλεκτρισμό από διάφορες πηγές πέραν από τον ηλεκτρισμό ο οποίος παράγεται στο Ισραήλ και ήταν ένα από τα πρώτα θέματα που συζητήσαμε», είπε, επιβεβαιώνοντας τα σχετικά δημοσιεύματα.
Λέγοντας πως κατά την επίσκεψη τους λέχθηκε ότι το έλλειμμα υπολογίζεται στα 4 με 5 Γιγαβάτ που θα λείπουν από το Ισραήλ στα επόμενα τέσσερα με πέντε χρόνια, ο κ. Παπαναστασίου συμπλήρωσε ότι «επειδή η πρόθεση του Ισραήλ είναι να χρησιμοποιεί τον ηλεκτρισμό σαν την πρώτιστη κινητήρια δύναμη για τη βιομηχανία του, θέλει να έχει μια διασύνδεση και με την Κύπρο» διότι «βλέπει την Κύπρο σαν ένα πιθανό παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας η οποία θα είναι για εξαγωγή».
«Και για αυτό το λόγο είχε συζητηθεί έντονα το θέμα, μιλήσαμε για το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών, όπως μιλήσαμε, όπως γνωρίζετε και για το φυσικό αέριο και τη σύνδεση των δυο χωρών με φυσικό αέριο», πρόσθεσε.
Ο κ. Παπαναστασίου σημείωσε πως στην Κύπρο πάντοτε γινόταν λόγος για το έργο «Gas-to-power» που σημαίνει να μετατρέπεις το φυσικό αέριο σε ηλεκτρική ενέργεια και επεσήμανε ακόμη πως μπορεί να εξαχθεί και η πράσινη ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές η οποία απορρίπτεται.
«Εμείς», συνέχισε, «έχουμε και αρκετή άλλη ηλεκτρική ενέργεια, την οποία την απορρίπτουμε κατά κάποιο τρόπο, λόγω του ότι το δίκτυο μας δεν την αντέχει» οπότε με τη συγκεκριμένη πρόταση, αλλά και λόγω της πρόθεσής μας να συνδέσουμε τις δύο χώρες ηλεκτρικά «θα φροντίσουμε αυτή η - ουσιαστικά - υπερπαραγωγή σε πράσινη ενέργεια στην Κύπρο να διοχετεύεται σε χώρες που την έχουν ανάγκη, πέραν από την παραγωγή, την συμβατική, η οποία θα παράγεται από φυσικό αέριο».
Σε ερώτηση αν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για το έργο αυτό, ο Υπουργός Ενέργειας είπε πως η ισραηλινή πλευρά επιθυμεί να επισπεύσει το θέμα, προσθέτοντας ότι για αυτό το λόγο γίνονται τεχνικές επιτροπές οι οποίες θα ξεκινήσουν τις εργασίες τους τον Ιούλιο.
Είπε ακόμη ότι το Ισραήλ έχει λίγο πολύ υποδείξει τα δικά του μέλη στις επιτροπές και προσπαθούμε και εμείς τώρα να εξεύρουμε τα κατάλληλα άτομα τα οποία θα βρίσκονται σε αυτές τις επιτροπές.
Λέγοντας ότι το χρονοδιάγραμμα θα συμφωνηθεί από κοινού με το Ισραήλ, ο κ. Παπαναστασίου σημείωσε ότι «πρέπει να μπει πολύ γρήγορα να δοθούν λύσεις διότι το Ισραήλ επείγεται».
Απαντώντας σε ερώτηση πόσο χρόνο χρειάζεται για να εγκατασταθεί ο αγωγός, ο κ. Παπαναστασίου είπε πως είναι θέμα να συμφωνηθεί το πλαίσιο το οποίο αφορά μια διακρατική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών. Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε, θα μπει η υλοποίηση, που ουσιαστικά αφορά στην όδευση του αγωγού και ακολούθως ο φορέας υλοποίησης να εξεύρει τον τρόπο της παραγωγής του ηλεκτρικού καλωδίου και της εφαρμογής του στην όδευση.
Σημείωσε ότι θα χρειαστούν υποσταθμοί που κατασκευάζονται από ειδικές εταιρείες οπόταν και πάλι ο φορέας υλοποίησης θα μπει για κάποιες διευθετήσεις για παραγωγή πρώτα του καλωδίου και μετά των υποσταθμών, ώστε να ξεκινήσει να τοποθετηθεί το καλώδιο στην όδευση η οποία θα συμφωνηθεί.
Τέλος ερωτηθείς για το κόστος του καλωδίου, ο κ. Παπαναστασίου ανέφερε ότι εκτίμησε ότι στη βάση παρόμοιων έργων που έγιναν στον κόσμο, η αξία του έργου ίσως να ξεπερνά το μισό δισεκατομμύριο ευρώ.
Διαβάστε επίσης: ΚΥΠΕ: Ενδεχόμενο δημιουργίας αγωγού για μεταφορά ΦΑ από το Ισραήλ στην Κύπρο