Νέα δεδομένα που δυνητικά μπορεί να προσδώσουν μεγαλύτερη δυναμική στην ενεργειακή διασύνδεση Κύπρου – Ισραήλ λόγω και των αυξημένων αναγκών σε ηλεκτρισμό που έχει η γειτονική χώρα, προέκυψαν κατά την επίσκεψη του Υπουργού Ενέργειας Γιώργου Παπαναστασίου στο Ισραήλ.
Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, πλέον φαίνεται να υπάρχει έδαφος για μια δομή βάσει της οποίας το Ισραήλ μπορεί να στέλνει φυσικό αέριο μέσω ενός υποθαλάσσιου αγωγού στην Κύπρο, όπου θα παράγεται ηλεκτρική ενέργεια τόσο για τις ανάγκες ηλεκτροπαραγωγής της Κύπρου όσο και για αυτές του Ισραήλ, με τον παραγόμενο ηλεκτρισμό να διοχετεύεται μέσω του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAsia Interconnector.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η γειτονική χώρα θα παρουσιάσει έλλειμμα παραγωγής ηλεκτρισμού 4 με 5 Γιγαβατώρες (GWh) τα επόμενα τέσσερα με πέντε χρόνια, με την ισραηλινή πλευρά να δίνει φυσικό αέριο στην Κύπρο η οποία από την πλευρά της θα δίνει ηλεκτρικό ρεύμα στο Ισραήλ. To θέμα αυτό αναδεικνύει και σε σημερινό δημοσίευμα η εφημερίδα «Πολίτης».
Με τον τρόπο αυτό μπορεί να δικαιολογείται η κεφαλαιουχική επένδυση που θα απαιτηθεί για την κατασκευή του αγωγού, ενώ με έναν μεγαλύτερο σε διάμετρο αγωγό μπορεί να διοχετεύεται και φυσικό αέριο για σκοπούς εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στις αγορές.
Εξάλλου, με την ανάπτυξη της συμβατικής παραγωγής σε συνδυασμό με την πράσινη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η Κύπρος θα είναι σε θέση να προμηθεύσει το Ισραήλ για να καλύπτει αυτές τις ανάγκες σε ηλεκτρισμό.
Συναφώς, το έργο που ονόμασε η κυπριακή πλευρά «Gas-to-Power», σημαίνει, όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ έγκυρη πηγή, ότι «το Ισραήλ θα μας προμηθεύει αέριο και θα επιστρέφεται ηλεκτρισμός».
Τα θέματα αυτά παραπέμπονται σε τεχνικές επιτροπές, μία για το φυσικό αέριο και υδρογόνο και άλλη για τον ηλεκτρισμό. Οι τεχνικές αναμένεται να αρχίσουν τις εργασίες τους τον ερχόμενο Ιούλιο.
Το κλειδί στην INGL
Κατά την παρουσία της στο Ισραήλ, η κυπριακή αποστολή υπό τον Γ. Παπαναστασίου επισκέφθηκε και την εταιρεία υποδομών δικτύων φυσικού αερίου (INGL), η οποία διαχειρίζεται τα δίκτυα μέσα από τα οποία διοχετεύεται το φυσικό αέριο στους τελικούς καταναλωτές, είτε στην εγχώρια αγορά του Ισραήλ είτε στην Αίγυπτο ή τη Ιορδανία.
«Η σκέψη η οποία συζητήθηκε είναι να γίνει η Κύπρος μέρος αυτού του δικτύου. Κρίθηκε πως η εταιρεία αυτή θα ήταν κατάλληλη να διαχειρίζεται αυτό τον αγωγό σαν μέρος του δικτύου της» και την σύνδεση με την Κύπρο, ανέφερε η ίδια πηγή.
Ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις για το θέμα αυτό θα ληφθούν σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας της χώρας.
Διαβάστε επίσης: Σύσταση κοινών ομάδων Κύπρου – Ισραήλ για φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό