«H Κύπρος διανύει αυτή την στιγμή το έκτο κύμα της πανδημίας», δήλωσε στην εκπομπή του Σίγμα Μεσημέρι και Κάτι ο καθηγητής του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, δρ. Λεόντιος Κωστρίκης.
«Ο κόσμος είχε την εντύπωση ότι τελείωσε αλλά δεν τέλειωσε ούτε στη χώρα μας ούτε σε κανένα άλλο σημείο της υφηλίου και νομίζω πως αυτό είναι ένα ψυχολογικό σοκάρισμα του κόσμου εν μέσω καλοκαιριού», είπε.
«Αυτό το κύμα είναι εντελώς διαφορετικό από τα προηγούμενα. Τα στελέχη του ιού που κυκλοφορούν στην Κύπρο αυτή την στιγμή δεν είναι τόσο παθολογικά όσο ήταν συγκριτικά με το πρώτο κύμα. Επομένως ο τρόπος αντιμετώπισης θα πρέπει να είναι διαφορετικός. Αυτό θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται από τον τρόπο με τον οποίο το κράτος ζητά από του πολίτες να το αντιμετωπίσουν και οι πολίτες μαζί με τα ΜΜΕ να βοηθήσουν να δημιουργηθεί μια νέα αντίληψη πραγμάτων», πρόσθεσε.
«Έχει σημασία ο κόσμος να αντιληφθεί ότι η πανδημία δεν έφυγε, ούτε θα φύγει σύντομα καθώς ο ιός μεταλλάσσεται συνέχεια. Από τις ενδείξεις φαίνεται ότι ο ιός δεν είναι ακόμη ενδημικός καθώς υπάρχουν ακόμα σκαμπανεβάσματα […] Αυτό που υπάρχει τώρα είναι τα εξελικτικά υποστελέχη της Ομικρον5 που είναι πάρα πολλά. Στην Κύπρο επικρατεί η Όμικρον5 και αν συνεχίζει να υπάρχει εξέλιξη από τον κλάδο Όμικρον, τότε πιστεύω πως δεν θα έχουμε πρόβλημα.
Δηλαδή θα υπάρχουν κρούσματα τα οποία ωστόσο θα πρέπει να εκλαμβάνουμε με διαφορετικό τρόπο. Αυτό που έχει σημασία αυτή την στιγμή είναι οι σκληροί δείκτες και όχι τα κρούσματα και αυτή είναι η συμβουλή μου προς το υπουργείο Υγείας»
«Αν εμφανιστεί κάποιο στέλεχος το οποίο η ρίζα του δεν θα είναι από την Όμικρον αλλά από το αρχικό στέλεχος τότε υπάρχει πιθανότητα για πιο σοβαρές περιπτώσεις.
Οι μεταλλάξεις δεν έχουν να κάνουν με το εμβόλιο. Το εμβόλιο που υπάρχει αυτή την στιγμή έχει απωλέσει όλες του τις ιδιότητες, να προφυλάσσει στην
μετάδοση και έχει περιθωριακή προστασία όσον αφορά την εξέλιξη της νόσου. Αυτό που υπάρχει στην Αφρική είναι μια μεγάλη μερίδα ανοσοκατασταλμένων ασθενών που έχουν AIDS, το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι εξασθενημένο και όταν μολυνθούν με COVID19 υπάρχει μια παρατεταμένη ίωση που δίνει την ευκαρία στον ιό να εξελιχθεί».
Στο ίδιο πλάισιο, αναφορικά με την 4η δόση του εμβολίου ο Δρ Κωστρίκης είπε: «Eγώ δεν είμαι κλινικός γιατρός αλλά λέω την άποψή μου κυρίως από αποτελέσματα της διεθνούς ιατρικής βιβλιογραφίας. Το εμβόλιο (Pfizer, Μοderna ή των υπολοίπων) δεν καλύπτει αυτή την στιγμή αυτά τα εξελικτικά υποστελέχη. Μπορεί να κάνουν λίγο καλό σε αυτό που θα μολυνθεί και η δική μου συμβουλή είναι αν δεν υπάρχει άμεση ανάγκη είναι καλύτερα ο κόσμος να περιμένει στην δημιουργία των νέων εμβολίων»
Ο ίδιος είπε πως τα εμβόλια της Pfizer θα είναι διαθέσιμα 1 Οκτωβρίου και της Moderna ίσως πρώτη βδομάδα Νοεμβρίου