Η λέξη «ενδημία» μπήκε για τα καλά στη ζωή μας το τελευταίο καιρό. Η λέξη αυτή ίσως χρησιμοποιείται και ως ευχή από τους περισσότερους αφού θα σημάνει το τέλος της πανδημίας και την εκκίνηση μιας κανονικότητας μετά από δυο και πλέον χρόνια.
Το ενδεχόμενο λήψης άμεσων μέτρων αποκλιμάκωσης φαίνεται πως δεν είναι ορατό στην Κύπρο τουλάχιστον γι’ αυτή την βδομάδα αφού οι επιδημιολογικοί δείκτες δεν επιτρέπουν χαλαρώσεις. Στόχος όπως είπε και ο Υπουργός Υγείας τη Δευτέρα δεν είναι να χαλαρώσουν τώρα τα μέτρα για να αυστηροποιηθούν ξανά σε λίγες μέρες.
Διαβάστε επίσης: Αλλάζει (και) στην Κύπρο ο τρόπος αντιμετώπισης της πανδημίας;
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την περασμένη Τετάρτη, ο δρ. Άντονι Φάουτσι, ο κορυφαίος ειδικός των ΗΠΑ στις μολυσματικές ασθένειες, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να έχουν σύντομα «επαρκή έλεγχο» της κατάστασης για την COVID-19 ώστε «να μην μας διαταράσσει την κοινωνία, να μην κυριαρχεί στη ζωή μας, να μην μας αποτρέπει από το να κάνουμε πράγματα που κάνουμε γενικά υπό κανονικές συνθήκες».
Αυτό συμβαίνει επειδή ο ιός έχει αρχίσει να φθίνει καθώς οι άνθρωποι αποκτούν ανοσία και ακολουθούν μέτρα προστασίας, όπως η χρήση μάσκας και τα τεστ. «Έχουμε πια τα όπλα με τα εμβόλια, με κάποια φάρμακα, με μάσκες, με τεστ και με συνείδηση για την ατομική μας προστασία», είπε ο Φάουτσι.
Πώς θα είναι η ζωή μας στην ενδημία
Όταν ο ιός γίνει ενδημικός, οι ειδικοί λένε ότι, οι άνθρωποι θα προτρέπονται να μην πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο ή να εργάζονται οι ενήλικοι. «Εάν για οποιονδήποτε λόγο θα πρέπει να βγείτε από το σπίτι, ενώ ασθενείτε, θα πρέπει να φοράτε μάσκα στις δημόσιες συγκοινωνίες ή σε εσωτερικούς χώρους. Θα γίνει πλέον καθεστώς το γεγονός πως, όταν είσαι άρρωστος, μένεις σπίτι», είπε στο ABC News η δρ. Γουάφα Ελ Σαντρ, καθηγήτρια επιδημιολογίας και ιατρικής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Mailman του Πανεπιστημίου Κολούμπια.
«Μην έρχεστε στη δουλειά, μην πηγαίνετε στο σχολείο, μην στέλνετε τα παιδιά σας στο σχολείο ή στον παιδικό σταθμό. Θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη συναίσθηση της συλλογικής ευθύνης». Επί του παρόντος, ο ομοσπονδιακός νόμος των ΗΠΑ δεν υποχρεώνει τους εργοδότες να παρέχουν αναρρωτική άδεια μετ' αποδοχών στους εργαζόμενους, αν και ορισμένες πολιτείες, όπως η Καλιφόρνια, η Νέα Υόρκη και η Ουάσιγκτον, έχουν νόμους που το επιβάλουν.
Πότε θα τελειώσει;
Η πανδημία πάντως δεν θα τελειώσει με την Όμικρον, γράφει το Nature. «Αυτή δεν θα είναι η τελευταία παραλλαγή, η επόμενη παραλλαγή θα έχει τα δικά της χαρακτηριστικά», γράφει το επιστημονικό περιοδικό.
Δεδομένου ότι ο ιός είναι απίθανο να εξαφανιστεί εντελώς, η COVID-19 θα γίνει αναπόφευκτα μια ενδημική ασθένεια, λένε οι επιστήμονες. Αλλά αυτή είναι μια «περίεργη» έννοια, που σημαίνει διαφορετικά πράγματα για τους ανθρώπους.
Η μετάβαση στην ενδημικότητα ή «ζωή με τον ιό» χωρίς περιορισμό, είναι δύσκολο να μοντελοποιηθεί με οποιαδήποτε ακρίβεια. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι ακόμη και τα καλύτερα μοντέλα ασθενειών αγωνίζονται να κάνουν λογικές προβλέψεις μερικές εβδομάδες μπροστά. Η ενδημικότητα εμπεριέχει και το ζήτημα αναφορικά με το πόσους θανάτους είναι διατεθειμένες να ανεχτούν οι κοινωνίες, ενώ ο παγκόσμιος πληθυσμός θα αναπτύσσει σταθερά ανοσία.
Για τον Woolhouse, η COVID-19 θα γίνει πραγματικά ενδημική μόνο όταν οι περισσότεροι ενήλικες προστατεύονται από σοβαρή μόλυνση επειδή έχουν εκτεθεί πολλές φορές στον ιό ως παιδιά και έτσι έχουν αναπτύξει φυσική ανοσία. Αυτό θα πάρει δεκαετίες και σημαίνει ότι πολλοί ηλικιωμένοι σήμερα (που δεν εκτέθηκαν ως παιδιά) θα παραμείνουν ευάλωτοι και μπορεί να χρειαστούν συνεχείς εμβολιασμούς.
Αυτή η στρατηγική έχει τα μειονεκτήματά της. Μερικοί από αυτούς που εκτίθενται ως παιδιά θα αναπτύξουν μακροχρόνια COVID. Και αυτό βασίζεται στο ότι τα παιδιά συνεχίζουν να εμφανίζουν πολύ χαμηλότερα ποσοστά σοβαρών ασθενειών καθώς εξελίσσονται οι παραλλαγές.
Δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι η επόμενη παραλλαγή θα είναι πιο ήπια, αλλά ο Tang λέει ότι αυτό φαίνεται να είναι το μοτίβο μέχρι στιγμής. «Αυτός ο ιός γίνεται όλο και πιο ήπιος με κάθε επανάληψη», λέει.
Με πληροφορίες από ethnos.gr/nature.com