Θα υπάρχουν από αύριο συνεργεία που θα προσφέρουν rapid test σχεδόν σε όλα τα σχολεία για να λυθούν τα προβλήματα που παρατηρούνταν όσον αφορά το μέτρο "test to stay", ανακοινώθηκε από τους Υπουργούς Παιδείας και Υγείας τη Δευτέρα μετά από μια ευρεία σύσκεψη, στην οποία παρευρέθηκαν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις και οι συνομοσπονδίες γονέων.

Ανακοινώθηκε επίσης, ότι μονάδες θα σταλούν και στα λύκεια με την επιστροφή των μαθητών στις τάξεις τους μετά από εξεταστική περίοδο, ενώ υπάρχουν και συζητήσεις για την επέκταση του μέτρου "test to stay" και για τους εκπαιδευτικούς που είναι επαφές κρουσμάτων κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα, από αύριο θα υπάρχουν περίπου 290 συνεργεία σε σχολεία σε όλες τις επαρχίες.

Μέχρι τώρα τα συνεργεία λειτουργούσαν σε μερικά μόνο σχολεία και παρατηρούνταν καθυστερήσεις αφού πολλοί μαθητές έπρεπε να πάνε σε άλλο σχολείο από το δικό τους για να κάνουν την εξέταση.

Και οι δύο Υπουργοί ανέφεραν ότι φαίνεται ότι το μέτρο αποδίδει και εξέφρασαν προθυμία για λύσεις στα όποια προβλήματα παρουσιάζονται.

Ο κ. Χατζηπαντέλα, απαντώντας σε ερωτήσεις μετά τη σύσκεψη για εναλλακτικές λύσεις, αναφέρθηκε και σε σχέδια Β’ και Γ’, αν παραστεί ανάγκη, και συγκεκριμένα στη σκέψη και τα φαρμακεία να ενταχθούν στο πρόγραμμα "test to stay" αλλά και οι κινητές μονάδες που προσφέρουν rapid test στο γενικό πληθυσμό. Ανέφερε ότι τα φαρμακεία είναι έτοιμα να βοηθήσουν αλλά από τη στιγμή που θα υπάρχουν κινητές μονάδες σχεδόν σε όλα τα σχολεία δεν υπάρχει αυτή η ανάγκη προς το παρόν προσθέτοντας ότι αν υπάρξει περαιτέρω ανάγκη, κάποια κέντρα rapid test που είναι για τον γενικό πληθυσμό θα ξεκινούν τους ελέγχους πιο νωρίς τα πρωινά.

Ο Υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι έκαναν στη σύσκεψη μια ανασκόπηση με βάση την εφαρμογή του μέτρου "test to stay" στα σχολεία.

«Φαίνεται ότι το μέτρο αυτό έχει αποδώσει, επιτρέποντας σε χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες και σε δημοτικά και γυμνάσια να μην χάσουν μαθήματα εφόσον τελικά δεν είχαν νοσήσει», ανέφερε. Είναι πολύ ενθαρρυντικό, πρόσθεσε, ότι είναι ελάχιστο το ποσοστό αυτών που είναι επαφές και τελικά αποδεικνύονται να έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό.

Πρόσθεσε ότι συζήτησαν και άκουσαν τους γονείς και τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, και ότι υπάρχουν κάποια ζητήματα τα περισσότερα από τα οποία έχουν ήδη αντιμετωπιστεί. «Εμείς πιστεύουμε ότι μετά την επιτυχή εφαρμογή σ’ αυτή την περίοδο, αφού τώρα θα μπουν και τα λύκεια στο ίδιο πρόγραμμα θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε τη λειτουργία των σχολείων», είπε ο κ. Προδρόμου. Εξήγησε ότι το μέτρο είχε ανασταλεί στα λύκεια γιατί οι μαθητές δεν ήταν στο σχολείο αφού είχαν να δώσουν εξετάσεις, αλλά με την επιστροφή τους θα υπάρχουν συνεργεία όπως και πριν για να κάνουν rapid test.

Ανέφερε ότι παράλληλα συζητούν αν κάτι ανάλογο θα μπορούσε να εφαρμοστεί και για τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς που είναι επαφές ούτως ώστε να υπάρχουν λιγότερες απουσίες και να αντιμετωπιστεί και η συνεχής πίεση όσον αφορά τις αντικαταστάσεις. Τόνισε ότι δεν έχει αποφασιστεί κάτι ακόμη.

Για το ίδιο θέμα, ο κ. Χατζηπαντέλα είπε ότι αναμένουν τις αποφάσεις των εκπαιδευτικών οργανώσεων και αν είναι σύμφωνοι θα είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν το “test to stay", και γι’ αυτούς.

Σε ερώτηση σχετικά με τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν σήμερα με καθυστερήσεις άφιξης μερικών συνεργείων στα σχολεία, ο κ. Προδρόμου είπε ότι αυτό θα λυθεί με την αύξηση των κινητών μονάδων στα σχολεία.

Επιμέρους προβλήματα παρουσιάζονται διαρκώς, είπε, προσθέτοντας ότι και ο ίδιος έχει γίνει λήπτης παραπόνων από γονείς για διαφορετικά περιστατικά. «Πρέπει να βρούμε τον τρόπο ούτως ώστε από κοινού να λειτουργήσουμε όλοι για το καλό των παιδιών και για τη συνέχεια της εκπαίδευσης», είπε. Το όφελος, είπε, είναι σαφώς μεγαλύτερο από κάποια πρακτικά προβλήματα που μπορεί να προκύπτουν. «Τα προβλήματα λύνονται, το όφελος μένει. Τα παιδιά θα είναι στο σχολείο και με αυτό τον τρόπο ελπίζω να συνεχίσουμε μέχρι να δούμε και την πανδημία να υποχωρεί,» πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι θα επικαιροποιηθεί  το υγειονομικό πρωτόκολλο όσον αφορά τις επαφές.

Ο κ. Χατζηπαντέλα ανέφερε ότι «πρέπει να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα», που είναι ότι περισσότερα από 5,000 παιδιά έχουν κάνει αυτό το τεστ σήμερα, ήταν στις τάξεις τους αντί στο σπίτι τους και οι γονείς τους ήταν στις δουλειές τους αντί με τα παιδιά τους στο σπίτι.

«Είναι λογικό αυτό το νέο σύστημα να έχει κάποιες ατέλειες, στόχος μας είναι να τις διορθώσουμε και να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης, Φρίξος Ζεμπύλας, εξέφρασε την ελπίδα ότι τα συγκεκριμένα μέτρα θα βοηθήσουν  έτσι ώστε οι γονείς και τα παιδιά να μην έχουν κάποια επιπρόσθετη επιβάρυνση στο χρόνο τους είτε όταν πηγαίνουν στις σχολικές μονάδες ή κατά τη διάρκεια των τεστ και τα παιδιά να επιστρέφουν πιο γρήγορα στις τάξεις τους.

Το σχέδιο, είπε, είναι ότι οι κινητές μονάδες rapid test θα έχουν παρουσία σε όλες τις σχολικές μονάδες μέσα στις πόλεις και θα ομαδοποιηθούν οι σχολικές μονάδες στις ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές. Φαίνεται ότι υπάρχει αρκετή κινητικότητα για να βελτιωθούν όλα τα μέτρα, είπε ο κ. Ζεμπύλας, σημειώνοντας ότι παραμένουν τα θέματα της υπαίθρου, και πρέπει σύντομα να βρεθούν άμεσες λύσεις.
 

Πηγή: ΚΥΠΕ