Για το κύμα της πανδημίας και τα αυξημένα θετικά περιστατικά στον κόσμο μίλησε στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο μίλησε ο καθηγητής παθολογίας/λοιμωξιολογίας δρ Γιώργος Πάνος.
Αρχικά όσον αφορά το ρεκόρ κρουσμάτων σε πολλές χώρες καθημερινά και παράλληλα την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων ο δρ Πάνος είπε πως αυτές οι χώρες είχαν για μεγάλο χρονικό διάστημα lockdown και οι πολίτες έχουν εξεγερθεί. «Ο κόσμος δεν θέλει πλέον να βρίσκεται στο σπίτι και δεν κατανοεί ότι η κατάσταση είναι σοβαρή. Το γεγονός ότι προέκυψε η Όμικρον που έχει πιο ήπια συμπτώματα, φαίνεται να έκανε τις κυβερνήσεις να σκέφτονται πως θα πρέπει να χαλαρώσουν», εξήγησε.
Διαβάστε επίσης: Είναι το test to stay πρόβα της Κύπρου προς την «απελευθέρωση»;
Στην Κύπρο, σύμφωνα με τον δρ Πάνο, οι περισσότεροι πολίτες που νοσηλεύονταν ήταν άτομα που μολύνθηκαν από την μετάλλαξη Δέλτα.
«Γύρω στις 27 Ιανουαρίου σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε από την Νότια Αφρική για την Όμικρον, που είναι η επικρατέστερη στην κοινότητα, θα έχουμε κορύφωση των κρουσμάτων και τις επόμενες δύο βδομάδες θα έχουμε αποκλιμάκωση», είπε.
Σε ερώτηση γιατί κάποιος πολίτης να μην κολλήσει την Όμικρον αφού είναι πιο ήπια, ο δρ Πάνος είπε πως είναι άγνωστος εάν κάποιος θα κολλήσει στην Όμικρον ή τη Δέλτα. «Δεν έχει εξαφανιστεί η Δέλτα. Τα συμφέρον όλων μας είναι να μην κολλήσουμε γιατί υπάρχον παρενέργειες ή ακόμα και να νοσήσει σοβαρά. Είναι καλύτερα να είμαστε προστατευμένοι και αυτό δείχνουν και οι έρευνες. Ότι όσοι είναι εμβολιασμένοι περνούν τόσο τη Δέλτα όσο και την Όμικρον πιο ήπια σε σχέση με τους μη εμβολιασμένους», σημείωσε τέλος ο δρ. Πάνος.
Διαβάστε επίσης: Μιλάνο/Διοικητής νοσοκομείου υπέρ της αναβολής των θεραπειών μη εμβολιασμένων