Ισχυρό όπλο στη μάχη για αποφυγή της πιθανότητας βαριάς νόσησης με κορωνοϊό και ενδονοσοκομειακής περίθαλψης είναι το φαρμακευτικό σκεύασμα Molnupiravir 200mg το οποίο από τη Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου, 2022, συνταγογραφείται μέσω του ΓεΣΥ σε περιπτώσεις με ελαφριά μέχρι ήπια συμπτώματα της νόσου στον ενήλικο πληθυσμό.  Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα, η Κύπρος αποτελεί μια από τις πρώτες χώρες στην ΕΕ που έχει προχωρήσει στην αγορά και διάθεση αυτού του τόσο σημαντικού φαρμάκου στους πολίτες της.
 
Παρουσιάζοντας το προφίλ του φαρμακευτικού σκευάσματος η Αναπληρώτρια Διευθύντρια Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, Έλενα Παναγιωτοπούλου είπε ότι ενδείκνυται σε άτομα άνω των 65 ετών και όχι κάτω των 18 και μπορεί να χορηγείται σε ειδικές κατηγορίες ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.
 
Πρόσθεσε ότι λαμβάνεται όχι αργότερα από την 5η μέρα της εκδήλωσης συμπτωμάτων ή της θετικής διάγνωσης των εργαστηριακών εξετάσεων, μοριακών και ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου, ενώ λαμβάνονται 4 κάψουλες πρωί και 4 βράδυ για 5 μέρες.
 
Η κ. Παναγιωτοπούλου είπε ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες μετά την χορήγησή του δεν είναι ανησυχητικές και αφορούν σε ήπια ζάλη, πονοκέφαλο και εντερικές διαταραχές ενώ σημείωσε ότι τον Φλεβάρη οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας θα έχουν στην διάθεσή τους και το φάρμακο της εταιρείας PFIZER.
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι η χορήγηση του Molnupiravir είναι ανεξάρτητη του ιστορικού εμβολιασμού, δεν χορηγείται σε άτομα κάτω των 18 ετών ούτε και σε εγκύους είτε σε γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία οι οποίες δύνανται να μείνουν έγκυες και οι οποίες δεν χρησιμοποιούν αποτελεσματική αντισύλληψη. Επίσης, ο θηλασμός θα πρέπει να διακόπτεται κατά τη διάρκεια της θεραπείας και για 4 ημέρες έπειτα από τη θεραπεία.
 
Σημείωσε ότι το φαρμακευτικό σκεύασμα βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ο οποίος ωστόσο συστήνει την χορήγησή του θέτοντας συγκεκριμένο πλαίσιο σε ότι αφορά τη χορήγησή του σε άτομα που θεωρούνται υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση από κορωνοϊό.
 
«Το Molnupiravir έχει λάβει σύσταση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στα πλαίσια διάθεσης σε βάση κατεπείγουσας ανάγκης, δεδομένης της προστασίας που διαφάνηκε να προσφέρει μέσω των κλινικών δοκιμών που έχουν διεξαχθεί», είπε η κ. Παναγιωτοπούλου.
 
Υπογράμμισε ότι η χορήγησή του «έδειξε να μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης ή θανάτου σε άτομα που έχουν προσβληθεί από τη νόσο Covid-19, από 14,1% σε άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακο (placebo), σε 7,3% στα άτομα που έλαβαν το Molnupiravir, από μια ομάδα 775 συνολικά συμμετεχόντων».
 
Η κ. Παναγιωτοπούλου είπε ότι παράγοντες υψηλού κινδύνου θεωρούνται η προϋπάρχουσα χρόνια αναπνευστική νόσος, η σοβαρή πνευμονική υπέρταση, η σοβαρή πνευμονική ίνωση, πνευμονεκτομή/λοβεκτομή, η σοβαρή χρόνια νεφρική, η καρδιακή αρρυθμία με μόνιμο απινιδιστή ή καρδιοπάθεια με μόνιμο απινιδιστή και αμφικοιλιακό βηματοδότη.
 
Παράγοντες υψηλού κινδύνου, είναι επίσης, η καρδιακή ανεπάρκεια οποιασδήποτε αιτιολογίας σταδίου κατά NYHA III ή IV, η καρδιαγγειακή νόσος και το πρόσφατο οξύ στεφανιαίο σύνδρομο ή η επέμβαση επαναγγείωσης, η αγγειοπλαστική ή η εμφύτευση stent" τους τελευταίους 12 μήνες, η αορτο-στεφανιαία παράκαμψη τους τελευταίους 12 μήνες και το πρόσφατο Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο τους τελευταίους 12 μήνες ή με εγκατεστημένη νευρολογική σημειολογία.
 
Η κ. Παναγιωτοπούλου είπε ότι το Molnupiravir μπορεί να χορηγηθεί από  προσωπικούς ιατρούς ενηλίκων, παθολόγους, ιατρούς με εξειδίκευση στην λοιμωξιολογία, πνευμονολόγους, αιματολόγους, παθολόγους- ογκολόγους, καρδιολόγους, νεφρολόγους, νευρολόγους, ρευματολόγους, ενδοκρινολόγους και γηρίατρους.
 
Πρόσθεσε ότι άρχισε ήδη η χορήγησή του σε Ηνωμένο Βασίλειο και Τσεχία και αυτό αναμένεται να πράξουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
 
Σε χαιρετισμό του στη διάσκεψη Τύπου ο Υπουργός Υγείας δήλωσε «ιδιαίτερα περήφανος για το γεγονός ότι η Κύπρος αποτελεί μια από τις πρώτες χώρες στην ΕΕ που έχει προχωρήσει στην αγορά και διάθεση αυτού του τόσο σημαντικού φαρμάκου στους πολίτες μας».
 
 «Η χώρα μας από σήμερα διαθέτει το συγκεκριμένο φάρμακο, το οποίο συμβάλλει στη θεραπευτική αντιμετώπιση της πανδημίας και προστατεύει τους ασθενείς υψηλού κινδύνου από βαριά νόσηση από τη νόσο Covid-19», είπε ο Υπουργός.
 
Σημείωσε ότι «από την αρχή της πανδημίας, το Υπουργείο Υγείας στοχεύει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του κορωνοϊού, προσβλέποντας στην προστασία του πληθυσμού και των ευάλωτων μας ομάδων».
 
Ο κ. Χατζηπαντέλα διαβεβαίωσε ότι, «ως Υπουργείο Υγείας, βρισκόμαστε συνεχώς σε επαγρύπνηση σχετικά με τα νέα εμβόλια αλλά και τις νέες θεραπείες κατά της Covid-19 και συμμετέχουμε ενεργά σε όλες τις συνεργασίες, ώστε να διασφαλίζονται όσο το δυνατόν πιο έγκαιρά τα νέα εμβόλια αλλά και φάρμακα κατά της Covid-19».
 
«Για μας, τόσο η πρόληψη όσο και η αντιμετώπιση του κορωνοϊού αποτελούν πολύτιμα εργαλεία στο οπλοστάσιο μας για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και επιστροφής όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στην κανονικότητα», είπε καταλήγοντας ο Υπουργός Υγείας.
 
Διαβάστε επίσης