Απαντήσεις για τη μετάλλαξη Όμικρον και την πορεία της πανδημίας στην Κύπρο έδωσε στο Μεσημέρι και Κάτι η Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ Μαρία Κολιού.

 

Αρχικά, σε σχέση με τα συμπτώματα της νέα μετάλλαξης στα παιδιά, ανέφερε ότι «ένα ποσοστό 30% είναι συμπτωματικά και οι επιπλοκές αφορούν κυρίως στο ανώτερο αναπνευστικό, με συμπτώματα όπως πονόλαιμο, καταρροή, πονοκέφαλο, πυρετό, ζάλη κτλ. Είναι ήπια τα συμπτώματα, σαν κοινό κρυολόγημα».

Για τις νοσηλείες παιδιών στο Μακάριο εξήγησε ότι δεν είναι κάτι ανησυχητικό, είναι μεγάλοι οι αριθμοί γιατί έχουμε πολλά κρούσματα στα παιδιά, κάτι αναμενόμενο εάν λάβουμε υπόψη ότι οι πιο μεγάλες ηλικίες έχουν εμβολιαστεί, έτσι «επικεντρώνεται» ο ιός στα παιδιά. Δεν σημαίνει ότι προτιμά τα παιδιά εξαρχής. Τα περιστατικά που εισάγονται στο νοσοκομείο είναι ήπια.  

Για το test to stay, απάντησε ότι αυτό που θα πείσει είναι να μελετηθεί η πρακτική, δηλαδή να δοθούν αριθμοί, διευκρινίσεις και να εξηγηθεί σε γονείς και εκπαιδευτικούς πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη το μέτρο.

Σε σχέση με τη στάση απέναντι στον κορωνοϊό, υπογράμμισε ότι ήδη τον αντιμετωπίζουμε ως ενδημικό. «Εσείς φαντάζεστε πριν ένα χρόνο πέντε και τρεις χιλιάδες κρούσματα και να μην είχαμε κλείσει; Σιγά σιγά προσαρμοζόμαστε σε μια νέα κατάσταση λόγω κυρίως του εμβολίου και λόγω του ότι αρκετοί έχουν νοσήσει και υπάρχει ανοσία στον πληθυσμό, κάτι που μας επιτρέπει να μην έχουμε τόσο σοβαρά περιστατικά όπως πέρσι». 

Διαβάστε επίσης: Το 20μερο της καραντίνας 75χιλ (κι όχι μόνο) ανθρώπων στην Κύπρο