Σύμφωνα δημοσιεύματα η βρετανική Κυβέρνηση έχει αρχίσει να σχεδιάζει αλλαγές αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας που θα επαναφέρουν την καθημερινότητα σε έναν «φυσιολογικό» τρόπο ζωής, κατά τον οποίο η χώρα «θα ζει με τον κορωνοϊό».

 

Συγκεκριμένα, εφημερίδες όπως οι Times και η ‘i’ αναφέρουν ότι τις επόμενες εβδομάδες ο Μπόρις Τζόνσον θα ανακοινώσει την κατάργηση των δωρεάν rapid test για όλους. Η διάθεση των τεστ αντιγόνου από την κυβέρνηση γίνεται μέχρι αυτή τη στιγμή χωρίς χρέωση και απεριόριστα σε όλους τους πολίτες χωρίς συμπτώματα, είτε με παραγγελία online είτε μέσω φαρμακείων και ορισμένων άλλων σημείων διάθεσης.

Το νέο σχέδιο φέρεται να προβλέπει δωρεάν διάθεση των rapid test μόνο σε άτομα με συμπτώματα και σε χώρους υψηλού ρίσκου, όπως σχολεία και δομές υγείας.

Την Κυριακή ο Υπουργός Παιδείας (και πρώην Υφυπουργός Υγείας) Ναντίμ Ζαχάουι διέψευσε τις πληροφορίες λέγοντας ότι «απολύτως δε βρισκόμαστε εκεί» και τονίζοντας ότι η Κυβέρνηση ετοιμάζει προς δωρεάν διάθεση ακόμα 425 εκατομμύρια τεστ αντιγόνου.

Το πρωί της Δευτέρας, πάντως, ο Υπουργός Στέγασης και Αναβάθμισης Μάικλ Γκόουβ είπε ότι τα δωρεάν τεστ αντιγόνου θα διατίθενται δωρεάν «για όσο τα χρειαζόμαστε», αποφεύγοντας να διαψεύσει τα δημοσιεύματα.

Ο κ. Γκόουβ πρόσθεσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «κινείται προς μία κατάσταση κατά την οποία είναι δυνατό να πούμε ότι μπορούμε να ζούμε με την COVID», συμπληρώνοντας πάντως ότι «ακόμα δεν βρισκόμαστε εκεί».

Πάντως η αντιπολίτευση χαρακτήρισε «ανόητη» την ιδέα κατάργησης της δωρεάν διάθεσης rapid test σε όλο τον πληθυσμό. Ο σκιώδης Υπουργός Υγείας των Εργατικών Γουές Στρίτινγκ είπε ότι τα πολλά διαγνωστικά τεστ είναι αυτά που κρατούν ανοιχτά σχολεία και επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο των αλλαγών που φέρεται να εξετάζει η Κυβέρνηση για τη μετάβαση σε μια ομαλότερη καθημερινότητα, σύμφωνα με τους Sunday Times περιλαμβάνεται και ο περιορισμός του εύρους δράσης του προγράμματος ιχνηλάτησης επαφών κρουσμάτων του NHS.

Μία πρόταση υπό εξέταση φέρεται να είναι και ο περιορισμός του χρόνου απομόνωσης των θετικών κρουσμάτων από τις επτά στις πέντε ημέρες, κάτι που μοιάζει να διχάζει το υπουργικό συμβούλιο. Υπέρ του μέτρου αυτού τάχθηκε ο Υπουργός Παιδείας, ενώ φέρονται να το στηρίζουν ακόμα ο Υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ και περίπου οι μισοί Υπουργοί, παρά το ότι η επίσημη θέση της κυβέρνησης είναι ότι δεν προβλέπεται μία τέτοια αλλαγή.

Την ίδια ώρα ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας εμβολιασμών της βρετανικής κυβέρνησης Δρ Κλάιβ Ντιξ δήλωσε ότι η χώρα πρέπει πλέον να περάσει σε μια φάση «νέας κανονικότητας» στην οποία ο κορωνοϊός θα αντιμετωπίζεται όπως η γρίπη, με εμβολιασμό μόνο των πιο ευπαθών. Για τον υπόλοιπο πληθυσμό, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, θα είναι «ανούσιο» να εμβολιάζονται διαρκώς και «θα πρέπει να τους αφήσουμε να αρρωσταίνουν και να το αντιμετωπίζουν».

Ο καθηγητής στατιστικής υγείας Δρ Ντέιβιντ Σπίγκελχαλτερ από το Κέμπριτζ, είπε ότι οι πολίτες θα πρέπει να συνηθίσουν ότι ίσως στο μέλλον θα προσβάλλονται μία ή και περισσότερες φορές από τον κορωνοϊό, καθώς θα είναι μία ενδημική νόσος και ως εκ τούτου θα πρέπει να βρεθεί ένας οικονομικός τρόπος διαχείρισής της.

Αισιοδοξία

Αυξημένη αισιοδοξία διατυπώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο από Υπουργούς και επιστήμονες ότι η έξαρση της παραλλαγής Όμικρον βαίνει προς σταθεροποίηση και ότι το σύστημα δημόσιας υγείας NHS θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις πιέσεις.

Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την Κυριακή ακόμα 141.472 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού. Είναι η τέταρτη συνεχής ημέρα με λιγότερα κρούσματα τόσο από την προηγούμενη όσο σε και εβδομαδιαία βάση.

Η μείωση των κρουσμάτων σε σχέση με την προηγούμενη Κυριακή ήταν της τάξης του 6,7%, ενώ τα 147.390 κρούσματα του Σαββάτου συνιστούσαν μείωση της τάξης του 18,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο Σάββατο, στη μεγαλύτερη αντίστοιχη μείωση κρουσμάτων σε εβδομαδιαία βάση από τις αρχές Νοεμβρίου, πριν δηλαδή εμφανιστεί η παραλλαγή Όμικρον.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο η χώρα έσπασε το θλιβερό φράγμα των 150.000 θανάτων φορέων του κορωνοϊού εντός 28 ημερών από τη θετική διάγνωση.

Στο μέτωπο των νοσηλειών, τα πιο πρόσφατα στοιχεία αφορούν την περασμένη Πέμπτη και τοποθετούν τον αριθμό των νοσηλευόμενων φορέων σε 18.454, με τους διασωληνωμένους να είναι 868.

Στο Λονδίνο, πρώτο επίκεντρο της Όμικρον, η κατάσταση στα νοσοκομεία μοιάζει να ελέγχεται, καθώς ο αριθμός των ημερήσιων εισαγωγών μειώθηκε κατά 31% σε εβδομαδιαία βάση στις 310, αρκετά κάτω από το όριο ασφαλείας των 400.

Ο περιφερειακός διευθυντής δημόσιας υγείας για την πρωτεύουσα καθηγητής Κέβιν Φέντον είπε ότι μοιάζει πως η κορύφωση της διασποράς της Όμικρον στο Λονδίνο επήλθε τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς, με τα κρούσματα να έχουν αρχίσει να μειώνονται πλέον.

Ο επικεφαλής των φορέων παροχής υπηρεσιών στο NHS Κρις Χόπσον δήλωσε ότι αν και τα νοσοκομεία βρίσκονται επικίνδυνα κοντά στα όρια τους, ο ίδιος θεωρεί ότι η πρώτη γραμμή του μετώπου παροχής ιατρικής περίθαλψης «θα αντέξει».

Διαβάστε επίσης: Μπουρλά: Ο κορωνοϊός δεν θα φύγει τα επόμενα 10 χρόνια

Πηγή: ΚΥΠΕ