Για το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων μίλησε στο Πρωτοσέλιδο ο Ειδικός Πνευμονολόγος, Χάρης Αρμεύτης.
Αρχικά, είπε ότι η πίεση στα νοσηλευτήρια υπήρχε εδώ και ημέρες, «αλλά υπάρχει ένας αριθμός που λες ότι τα πράγματα έφτασαν στην κορύφωση και απειλείται η δημόσια υγεία. Το θέμα είναι ποιος είναι αυτός ο αριθμός νοσηλειών που τα νοσηλευτήρια μας μπορούν να αντεπεξέλθουν».
Σε σχέση με τα μέτρα είπε ότι αυτή τη στιγμή «θα πρέπει να ληφθούν πιο αποδοτικά μέτρα, επειδή τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ είναι αυστηρά αλλά δεν εφαρμόζονται. Το κάθε μέτρο αποσκοπεί κάπου, για να μειώσει τα ημερήσια κρούσματα και τις νοσηλείες. Έτσι πρέπει να βρεθεί το σωστό μέτρα που να λειτουργήσει και να έχει αποτέλεσμα».
Ερωτηθείς για τη μετάλλαξη Όμικρον, εξήγησε ότι πρέπει να απαντηθεί σε ποιους έχει χαμηλό βαθμό νοσηρότητας, ποιος κινδυνεύει περισσότερο και ποιος λιγότερο. «Τα στοιχεία έρχονται από χώρες όπου υπάρχει υψηλή εμβολιαστική κάλυψη και δεν έχει καταγραφεί αύξηση του ρυθμού νοσηλειών. Είναι μια δυναμική κατάσταση όμως, το σκηνικό μπορεί να αλλάξει και οι εισαγωγές να αυξηθούν περισσότερο από τα εξιτήρια». Πάντως, εξήγησε ότι κινδυνεύουν περισσότερο όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν έχουν νοσήσει, σε αντίθεση με τους εμβολιασμένους.
Μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί, υπογράμμισε ότι το πρόβλημα είναι ότι έχουμε πολλούς ασθενείς σε μικρό χρονικό διάστημα, οι οποίοι χρειάζονται νοσηλεία ή να μπουν σε ΜΕΘ και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Κύπρο.
Μάλιστα, δήλωσε ότι «όταν πας να ξεγελάσεις τα μέτρα, δεν διορθώνεις το πρόβλημα αλλά έρχονται αυστηρότερα για όλους, ακόμα και γι αυτούς που δεν φταίνε, που έχουν πράξει το καθήκον τους αλλά είναι εγκλωβισμένοι στην απερισκεψία των λίγων». Πρόσθεσε ότι εάν δεν ήταν γιορτές, θα είχαν μπει αυστηρότερα μέτρα, αλλά πρέπει αν βρούμε πού είναι το πρόβλημα για να δούμε αποτελέσματα.
«Εάν ανακοινώσουμε πιο αυστηρά μέτρα, για παράδειγμα στις συναθροίσεις, δεν θα λειτουργήσει το μέτρο, αφού κανείς δεν θα μπει στο σπίτι του άλλου για να μετρήσει κόσμο. Πρέπει να δούμε πού είναι η μεγάλη διασπορά. Δεν γίνεται έλεγχος, εμένα ποτέ δεν μου ζήτησαν ταυτότητα σε αντίθεση με την Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τέλος, επεσήμανε ότι «όποιος πει θα πάμε καλά είναι εκτός πραγματικότητας. Ίσως είναι η πιο δύσκολη φάση της πανδημίας γιατί είμαστε στις γιορτές, φτάσαμε τα 2000 ημερήσια κρούσματα και μέρα με τη μέρα ακροβατούμε επικίνδυνα. Να σταματήσουμε να αντιδρούμε, να συνεργαστούμε ως κοινωνία για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα».
Διαβάστε επίσης: Έκρηξη κρουσμάτων στην Κύπρο- 1925 νέα περιστατικά και δύο θάνατοι