Σε νέες διευκρινίσεις σχετικά με τους ελέγχους των υποστατικών προχώρησε ο λειτουργός Τύπου του Υπουργείου Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου.
Μιλώντας στο Πρωτοσέλιδο, εξήγησε πώς θα γίνεται ο έλεγχος όσων έχουν κάνει μία δόση του εμβολίου. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι μέσω της εφαρμογής CovScan θα ελέγχονται και θα υπάρχει προσθήκη μιας νέα κατηγορίας, χρώματος μωβ, η οποία θα υποδεικνύει στους υπεύθυνους των υποστατικών ότι το συγκεκριμένο άτομα έχει μια δόση, άρα χρειάζεται να υποδείξει και αρνητική εργαστηριακή εξέταση.
Άρα από 18 Δεκεμβρίου θα χρειάζονται δύο κωδικοί QR για έλεγχο. Ο ένας θα είναι για τον εμβολιασμό με μία δόση, στον οποίο κατά τον έλεγχο θα δίνει μωβ χρώμα, και ο άλλος θα είναι της αρνητικής εξέτασης (μπλε για PCR, κίτρινο για rapid test).
Όμως δεν έχει τεθεί ακόμα σε εφαρμογή ο έλεγχος με τη νέα χρωματική κατηγορία, οι πολίτες με μία δόση θα πρέπει να υποδεικνύουν την κάρτα εμβολιασμού τους για να αποδείξουν ότι εμβολιάστηκαν και στη συνέχεια θα ελέγχεται η αρνητική εξέτασής του μέσω CovScan.
Ερωτηθείς για το τι θα ισχύει για όσους δεν κάνουν ενισχυτική δόση μετά τους επτά μήνες, απάντησε ότι για τα οποία έχει παρέλθει η περίοδος των 7 μηνών από τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού για τα διδοσικά εμβόλια και η μια δόση για το μονοδοσικό εμβόλιο, για σκοπούς SafePass θα πρέπει να υποβάλλονται σε εργαστηριακή εξέταση PCR 72 ωρών ή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου 48 ωρών για τα άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.
Σημειώνεται ωστόσο ότι η εξέταση Rapid test θα παρέχεται δωρεάν μέσω των σημείων δειγματοληψίας του Υπουργείου Υγείας, μέχρι τουλάχιστον τις 15 Ιανουαρίου 2022, όπου θα επανεξεταστεί η απόφαση με βάσει τι θα αποφασιστεί από την ΕΕ για τη χρονική ισχύ του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Εμβολιασμού.
Διαβάστε επίσης:
Τι θα ισχύει για όσους δεν κάνουν ενισχυτική δόση μετά τους επτά μήνες
Κορωνοϊός/Κύπρος: Αυτά είναι τα 9 νέα μέτρα που αποφάσισε το Υπουργικό