Αρκετοί ειδικοί θεωρούν πως η μετάλλαξη Όμικρον, μπορεί να φέρει το τέλος της πανδημίας, ωστόσο ο επιδημιολόγος δρ. Μιχάλης Βωνιάτης  θεωρεί πως αυτό που έχει σημασία είναι να παραμείνουμε συγκρατημένοι.

 

Όπως εξήγησε στο Πρωτοσέλιδο ο δρ Βωνιάτης, «μέχρι χθες στην ΕΕ είχαμε 766 κρούσματα και άλλα 1800 στον υπόλοιπο κόσμο. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Νότια Αφρική ήταν 499 και η χώρα που έχει τα περισσότερα περιστατικά είναι η Βρετανία».

«Με αυτή την εικόνα δεν μπορούμε να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα για την πορεία της νόσου. Φαίνεται να μεταδίδεται πιο γρήγορα από τη Δέλτα. Το γεγονός ότι η νόσηση δεν είναι βαριά από τη νέα μετάλλαξη είναι κάτι που διαπιστώθηκε από τη Νότια Αφρική. Το βλέπουμε ακόμη και μέχρι σήμερα αλλά οι αριθμοί είναι πολύ μικροί για να βγάλουμε συμπεράσματα», είπε ο δρ Βωνιάτης.

Διαβάστε επίσης: Νέα μέτρα σήμερα ενώπιον του Υπουργικού στη σκιά της «Όμικρον»

Σημείωσε πως, εάν δεν έχουμε νοσηλείες, διασωληνώσεις ασθενών και δεν έχουμε θανάτους, τότε ίσως η Όμικρον φέρει το τέλος της πανδημίας.

«Σύμφωνα με τους ειδικούς, εάν έχει αποδυναμωθεί σε τέτοιο βαθμό ο ιός όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από τη νέα μετάλλαξη, ο ιός δεν θα μπορεί να επιβιώσει».

Όσον αφορά τα μέτρα που λήφθηκαν από την Κυβέρνηση, για κρατική καραντίνα σ΄όσους εντοπίστηκαν θετικοί από την Όμικρον ο δρ. Βωνιάτης είπε πως αυτά είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Διαβάστε επίσης:

Γονείς δεν στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο: Η νομοθεσία και οι ποινές (ΒΙΝΤΕΟ)

Ματσάκης: Όταν είδα τους πνεύμονες ασθενή σοκαρίστηκα, με ώθησε να εμβολιαστώ