Μελέτη Ελλήνων επιστημόνων φέρνει την Ελλάδα στο προσκήνιο στον αγώνα που γίνεται για αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Τις επόμενες μέρες μάλιστα αναμένεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων η έγκριση της θεραπείας για αναπνευστική ανεπάρκεια των ασθενών με πνευμονία εξαιτίας του κορωνοϊού.
Στο Πρωτοσέλιδο μίλησε ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευάγγελος Γιαμαρέλλος για το συγκεκριμένο θέμα.
Αρχικά, μιλώντας για την θεραπεία και την διαδικασία που ακολούθησαν, ανέφερε τα εξής:
«Η προσπάθεια μας ξεκίνησε το Μάρτιο του 2020, είναι μια προσπάθεια που έχει κάνει μια διαδρομή 20 μηνών και έχει ολοκληρωθεί, Έχει γίνει σε συνεργασία με τον ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και το όραμα αυτής της προσπάθειάς είναι η θεραπεία αυτή να γίνει αποδεκτή και να δοθεί στο σύνολο των Ευρωπαίων πολιτών.
Αυτό το οποίο μας προκαλεί τρόμο από την αρχή της πανδημίας είναι ότι ένα σημαντικό ποσοστό συνανθρώπων μας που θα κάνουν πνευμονία από την ώρα που θα μπουν στο νοσοκομείο θα χρειαστεί να διασωληνωθούν και να πάνε στην μονάδα εντατικής θεραπείας.
Αν μπορούμε πολύ νωρίς να καταλάβουμε ποιοι είναι αυτοί οι άρρωστοι και εκείνη την ώρα τους δώσουμε θεραπεία θα προλάβουμε το να μπουν στη μονάδα εντατικής θεραπείας, θα μειώσουμε τους θανάτους και φυσικά θα γλιτώσουμε δομές υγείας για μονάδες εντατικής θεραπείας.
Μετέπειτα, αναφερόμενος στους τρόπους που αυτή η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει ασθενείς με covid19 είπε,
«Με το που φτάνει ένας άρρωστος σε νοσοκομείο για covid19 πρέπει να υποβληθεί σε μια εξέταση αίματος που θα μετρηθεί ένας βιοδείκτης ο οποίος ονομάζεται SuPAR, αν αυτό είναι αυξημένο τότε εκείνη την ώρα πρέπει να ξεκινήσει θεραπεία.
Από τον Απρίλιο του 2020 μέχρι τον Νοέμβριο του 2020, έγινε ένα εκτενές πρόγραμμα φάσης δύο για κλινική ανάπτυξη στην Ελλάδα. Τα επιτυχημένα αποτελέσματα αυτού του προγράμματος τον Νοέμβριο του 2020 τα επικοινώνησα στον ΕΜΑ και μαζί σχεδιάσαμε ένα μεγάλο πρόγραμμα κλινικής ανάπτυξης φάσης 3 στην Ιταλία και στην Ελλάδα».
Στη συνέχεια μίλησε για τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης θεραπείας, εξηγώντας ότι μειώθηκε κατά 55% ο κίνδυνος θανάτου και κατά 50% ο κίνδυνος εισαγωγής στην ΜΕΘ.
«Κατετέθησαν τον Ιούλιο στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ο οποίος ανακοίνωσε την αρχή της αξιολόγησης του φαρμάκου ώστε να γίνει πανευρωπαϊκή θεραπεία. Είναι μακράν η θεραπεία με την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα που έχει περιγραφεί ως τώρα για την νόσο covid19», ανέφερε ο κ. Γιαμαρέλλος.