Δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός από το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού στην Κύπρο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Λέκτορας Παιδιατρικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, Ζωή Δωροθέα Πανά.

 

Κληθείσα να σχολιάσει την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας ότι μέχρι και τις 14 Αυγούστου το 70,3% του ενήλικου πληθυσμού είχε ολοκληρώσει το εμβολιαστικό του σχήμα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ είναι 62,4%, η κ. Πανά ανέφερε ότι είμαστε από τις καλύτερες χώρες στην ΕΕ όπου ένα σημαντικό ποσοστό έχει εμβολιαστεί πλήρως όμως αυτό δεν πρέπει να δημιουργεί εφησυχασμό.

«Δεν πρέπει να μας εφησυχάζει, ούτε να μας δίνει δυστυχώς την αίσθηση της ασφάλειας της ανοσίας της αγέλης, ώστε να θεωρήσουμε ότι η κοινότητα είναι προστατευμένη. Η έννοια της ανοσίας της αγέλης με τον αυστηρό όρο ότι δεν επιτρέπει στον ιό να διασπείρεται και προστατεύει στο σύνολο της κοινότητας, ειδικά τώρα με τη μετάλλαξη Δ’, που αφορά το πιο μεταδοτικό στέλεχος που έχουμε να διαχειριστούμε από την έναρξη της πανδημίας, καθιστά την ανοσία της αγέλης πάρα πολύ δύσκολη», υπογράμμισε.

Είπε ότι αυτό που επιβάλλεται είναι να πετύχουμε υψηλή εμβολιαστική κάλυψη σε όλες τις ηλικιακές ομάδες έτσι ώστε σε όλους τους χώρους που δραστηριοποιούμαστε να έχουμε ένα υψηλό τείχος προστασίας.

Τήρηση μέτρων προστασίας και από εμβολιασμένους, μεταδίδουν αλλά σε μικρότερο βαθμό

Σε σχέση με έρευνες ότι και οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν σε μεγάλο βαθμό τον κορωνοϊό και κυρίως τη μετάλλαξη Δ’, η κ. Πανά είπε ότι και οι εμβολιασμένοι πρέπει να λαμβάνουν μέτρα προστασίας διότι και αυτοί μπορούν να μεταδώσουν τον ιό, αλλά σε μικρότερο βαθμό.

Η κ. Πανά είπε ότι οι εμβολιασμένοι προστατεύονται από σοβαρή νόσηση, νοσηλεία και θάνατο. Αν ένας εμβολιασμένος εκτεθεί σε περιβάλλον με πολύ υψηλό φορτίο θα μολυνθεί, αλλά ο ίδιος θα προστατεύεται και δεν θα διασπείρει με την ίδια δυναμική τον ιό, όπως ένας μη εμβολιασμένος. 

«Δεν αναιρείται η αξία του εμβολιασμού στο να ελέγξεις την επιδημία. Είναι αδιαμφισβήτητη η αξία της ανοσίας και της προστασίας από τον εμβολιασμό. Από την άλλη, χρειάζεται προσοχή, τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, πλύσιμο χεριών, χρήση μάσκας, αερισμός χωρών, τα οποία μειώνουν σημαντικά τη διασπορά, ειδικά σε κλειστούς χώρους», επισήμανε.

Τρίτη δόση σε ανοσοκατασταλμένους, υπερήλικες, κλειστές δομές

Ερωτηθείσα για το θέμα της ενισχυτικής τρίτης δόσης του εμβολίου, είπε ότι γίνονται πολλές εκτενείς επιστημονικές συζητήσεις παγκόσμια σε ό,τι αφορά την τρίτη δόση κυρίως για τον κατάλληλο χρόνο χορήγησης και των ομάδων πληθυσμού που αυτή θα αφορά.

Από τα δεδομένα που έχουμε στο χέρι μας αυτή τη στιγμή, είπε, φαίνεται ότι πρωτίστως η τρίτη δόση θα αφορά τα άτομα με ανοσοκαταστολή, υπερήλικες και κλειστές δομές.

Υπενθύμισε ότι ήδη τρεις χώρες έχουν ανακοινώσει επίσημα ότι θα προχωρήσουν το φθινόπωρο σε ενισχυτική δόση (Γερμανία, Γαλλία και το Ισραήλ) με προτεραιότητα στους ανοσοκατεσταλμένους και υπερήλικες και ενδεχομένως κλειστές δομές

Είπε ότι γίνεται και στην Κύπρο η αντίστοιχη συζήτηση για να αναλυθούν τα δεδομένα και να γίνει ένας καλός σχεδιασμός βάσει τεκμηρίωσης για τον χρόνο και την προτεραιοποίηση των ομάδων.

Τα σχολεία πρέπει να παραμείνουν ανοικτά, μεγάλες οι επιπτώσεις lockdown στην παιδική ηλικία

Η κ. Πανά είπε ότι οι συστάσεις που υπάρχουν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων τονίζουν ότι πρέπει να κρατήσουμε τα σχολεία ανοιχτά διότι οι ψυχοκοινωνικές και εκπαιδευτικές επιπτώσεις στην παιδική ηλικία από παρατεταμένο κλείσιμο είναι σημαντικές.

Τονίζουν επίσης, πρόσθεσε, ότι λόγω της επικράτησης της μετάλλαξης Δ’ πρέπει να υπάρξει ευλαβική τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, αποστάσεις, αεριζόμενοι χώροι, χρήση μάσκας - η οποία πλέον συστήνεται ιδιαίτερα και στα παιδιά ηλικίας πάνω από  2 ετών - ώστε υπάρξει  φραγμός της διασποράς στον σχολικό χώρο.

Επίσης, σημείωσε, χρειάζονται πολλά μέτρα ταυτόχρονα, όπως τακτικός έλεγχος για ανίχνευση κρουσμάτων και επαφών για να μην υπάρξει μεγάλη επέκταση στο σχολείο, επιτάχυνση της εμβολιαστικής κάλυψης του ενήλικου πληθυσμού στα σχολεία κυρίως όσοι έρχονται σε επαφή με παιδιά υψηλού κινδύνου και εμβολιασμός παιδιών σε εθελοντική βάση.

Ερωτηθείσα κατά πόσον θα πρέπει τα παιδιά να υποβάλλονται κάθε τρεις μέρες σε rapid test είπε ότι δεν έχουμε κατασταλάξει στο τι θα είναι τακτικός έλεγχος, καθώς πρέπει να υπάρξει ισορροπία έτσι ώστε να υπάρχει μεν έλεγχος, αλλά να μην ταλαιπωρούνται τα παιδιά, ενώ υπάρχει και το θέμα του κόστους.


Διαβάστε επίσης:

Νέα κατηγοριοποίηση χωρών: Υποβαθμίστηκαν δώδεκα, αναβαθμίστηκε μία

Λάρνακα: Έχασε τη μάχη με τον κορωνοϊό πατέρας έξι παιδιών