Φαινομενικά τα κρούσματα μπορεί να μειώθηκαν αλλά οι νοσηλείες παραμένουν σταθερές, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο επιδημιολόγος Δρ Μιχάλης Βωνιάτης, προσθέτοντας ότι αν η εικόνα που έχουμε τώρα δεν υποχωρήσει, τότε ο Σεπτέμβριος θα είναι δύσκολος.



Ο Δρ Βωνιάτης είπε πως όπως εξελίσσεται αυτή την στιγμή η επιδημιολογική εικόνα είναι δύσκολο να επεξηγηθεί. «Τα πράγματα είναι λίγο δύσκολα για τον λόγο ότι παρόλο που φαίνεται στην επιφάνεια ότι τα κρούσματα μειώνονται εντούτοις το πρόβλημα παραμένει ότι έχουμε αρκετό αριθμό νοσηλειών και μάλιστα έχουμε τον υψηλότερο αριθμό νοσηλειών στις Μονάδες Εντατικής και μεγάλο αριθμό διασωληνωμένων».

Όλα αυτά, σημείωσε, πρέπει να μας προβληματίσουν διότι δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν. «Το ένα είναι ότι πολύ πιθανόν να μην μπορούμε να εντοπίσουμε όλα τα κρούσματα λόγω του ότι σταμάτησαν και τα δωρεάν rapid tests και το δεύτερο είναι ότι είναι πιθανόν ότι η μετάλλαξη Δέλτα να προκαλεί πιο βαριά νόσηση ακόμη και σε παιδιά και σε νεαρά άτομα, που να έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε περισσότερες νοσηλείες ατόμων και μάλιστα με βαριά νόσηση».

Επομένως όλα αυτά, συνέχισε, πρέπει να τα παρακολουθούμε. «Εκείνο που με ανησυχεί κάπως είναι ότι έχουν παραμείνει σταθερές οι νοσηλείες για αρκετές ημέρες παρόλο που τα κρούσματα υποτίθεται μειώνονται. Φαινομενικά μειώνονται τα κρούσματα αλλά οι νοσηλείες μένουν σταθερές. Ακόμη είναι σε υψηλά επίπεδα», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν τα κρούσματα θα συνεχίσουν να μειώνονται, ο Δρ Βωνιάτης είπε πως με την αύξηση των πλήρως εμβολιασμένων πρέπει τα κρούσματα να μειώνονται.

«Είναι γνωστό, ότι οι πλείστοι όσοι νοσηλεύονται είναι χωρίς εμβολιασμό και πιθανό αυτοί που έχουν εμβολιασμό να είναι με μια δόση του εμβολίου και η προστασία στην μετάλλαξη Δέλτα να είναι πολύ μικρή. Άρα αυτό που πρέπει να στοχεύσουμε είναι να αυξήσουμε τους πλήρως εμβολιασμένους, κάτι το οποίο γίνεται αλλά δεν πιστεύω να επιτευχθεί πριν το τέλος Σεπτεμβρίου», σημείωσε.

Ερωτηθείς ποια θα είναι η κατάσταση τον Σεπτέμβριο, ανέφερε πως «εάν αυτή η εικόνα που έχουμε τώρα δεν υποχωρήσει μέσα στον Αύγουστο, τότε θα έχουμε πολύ δύσκολο Σεπτέμβριο όταν θα ανοίξουν και τα σχολεία. Δεν βλέπουμε να έχουν μειωθεί κατακόρυφα οι νοσηλείες, όπως συνέβαινε σε προηγούμενα κύματα της πανδημίας».

Εξήγησε ότι στα πρώτα κύματα όταν έπεφταν τα κρούσματα και έπεφταν και οι νοσηλείες. «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσουμε τα μέτρα προσωπικής προστασίας σε κλειστούς χώρους, σε χώρους όπου ερχόμαστε σε επαφή με άγνωστο κόσμο και ο λόγος είναι ότι αν δεν τηρούμε τα μέτρα, η πιθανότητα επιμόλυνσης ακόμη και εμβολιασμένων, οι οποίοι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό και να μην νοσήσουν βαριά, είναι πιθανή», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Δρ Βωνιάτης εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα κρούσματα από αυτά που δημοσιοποιούνται. «Πιστεύω ότι θα πρέπει να υπάρχουν περισσότερα κρούσματα. Ήδη υπήρξαν κάποια προβλήματα με τα τεστ που γίνονται στα φαρμακεία και δεν δηλώνονται αρκετά ώστε να έχουμε μια πιο ξεκάθαρη επιδημιολογική εικόνα», σημείωσε.

Είπε επίσης, ότι τα τεστ επαναλαμβάνονται στα ίδια άτομα τώρα, σημειώνοντας ότι «δεν μπορείς να έχεις αντιπροσωπευτικό δείγμα της κατάστασης».