Καθώς οι αυξανόμενες μολύνσεις από τον κορωνοϊό αναγκάζουν ορισμένες χώρες να επιβάλουν εκ νέου περιορισμούς, οι επιστήμονες και οι φαρμακοποιοί αγωνίζονται να απαντήσουν σε ένα κρίσιμο ερώτημα: πόσο καλά προστατεύουν τα τρέχοντα εμβόλια έναντι της παραλλαγής Δέλτα;

Όπως αναφέρουν οι Financial Times σε σχετικό τους άρθρο,  οι περισσότεροι παρατηρητές συμφωνούν στο ότι εμβόλια που υπάρχουν και είναι εγκεκριμένα σήμερα, σύμφωνα με μελέτες, εξακολουθούν να προσφέρουν ισχυρή προστασία από σοβαρές ασθένειες και νοσηλεία.

«Μελέτες αποτελεσματικότητας σε πραγματικό κόσμο με πολλά εμβόλια δείχνουν καλή προστασία ειδικά από σοβαρές ασθένειες», δήλωσε η Soumya Swaminathan, επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. «Η πιο σημαντική προτεραιότητα μόλις τώρα είναι η αύξηση της κάλυψης εμβολιασμού σε όλες τις χώρες».

Η λεγόμενη «πραγματική» ανάλυση 14.019 περιπτώσεων της παραλλαγής Δέλτα στο Ηνωμένο Βασίλειο, που κυκλοφόρησε από τη Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας στην Αγγλία τον Ιούνιο, διαπίστωσε ότι τα εμβόλια BioNTech / Pfizer και Oxford / AstraZeneca ήταν, αντίστοιχα, 96% και 92% αποτελεσματικά έναντι νοσηλεία μετά από δύο δόσεις.

 

Την περασμένη Πέμπτη, η Pfizer επανέλαβε ότι πίστευε ότι το εμβόλιό της δουλεύει ικανοποιητικά ενάντια στη μετάλλαξη Δέλτα, ειδικά μετά από μια πιθανή τρίτη αναμνηστική δόση. Αλλά πρόσθεσε επίσης ότι σχεδίαζε να μελετήσει  εμβολιασμό με στοχοθετημένη παραλλαγή, με τις δοκιμές να ξεκινήσουν ήδη από τον επόμενο μήνα.

Η υψηλή αποτελεσματικότητα των εμβολίων στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου κυριαρχεί η παραλλαγή Δέλτα και περισσότερος από τον μισό πληθυσμό έχει εμβολιαστεί πλήρως, αντικατοπτρίζεται στο τρέχον ποσοστό θνησιμότητας για τους ασθενείς με Covid-19, ο οποίος στο 0,085% είναι 20 φορές χαμηλότερος από ό, τι στο αποκορύφωμά του, σύμφωνα με τον Meaghan Kall, έναν επιδημιολόγο στο PHE.

Ωστόσο, το ζήτημα αν τα εμβόλια παραμένουν εξίσου αποτελεσματικά στην πρόληψη της λοίμωξης, και συνεπώς της μετάδοσης και της εξάπλωσης, είναι πιο έντονο.

Τα πρώτα στοιχεία από τις πραγματικές μελέτες στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάιο διαπίστωσαν ότι δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer ήταν 88% αποτελεσματικές στην πρόληψη της συμπτωματικής λοίμωξης με την παραλλαγή Δέλτα. Ένα μήνα αργότερα, ο αριθμός αυτός αναθεωρήθηκε στο 79% από σκωτσέζους ερευνητές.

Καναδοί επιστήμονες το Σάββατο, χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό μεθόδων, υπολόγισαν ότι το εμβόλιο της Pfizer  ήταν 87% αποτελεσματικό στην πρόληψη της μόλυνσης με την παραλλαγή Δέλτα Αυτό ήταν «συγκρίσιμο», ανέφεραν οι ερευνητές, με την προστασία 89 τοις εκατό του εββολίου που παρέχεται έναντι της παραλλαγής Άλφα, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία.

Μια τέταρτη μελέτη, που συντάχθηκε από το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ, λεπτομέρειες της οποίας αναφέρθηκαν αυτήν την εβδομάδα, έδειξε ότι το εμβόλιο Pfizer ήταν πολύ λιγότερο αποτελεσματικό κατά της συμπτωματικής λοίμωξης με τη Δέλτα, παρέχοντας μόνο 64% προστασία. Οι υπεύθυνοι υγείας της Pfizer και του Ισραήλ, ωστόσο, προειδοποίησαν γρήγορα ότι η μελέτη βασίστηκε σε προκαταρκτικούς και εξαιρετικά εντοπισμένους αριθμούς λοίμωξης και είχε άλλες μεθοδολογικές αδυναμίες.

Οι ποικίλες εκτιμήσεις αντικατοπτρίζουν τη δυσκολία διεξαγωγής αξιολογήσεων εμβολιασμού σε πραγματικό χρόνο για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, οι επιστήμονες μπορούν να επιλέξουν συμμετέχοντες, να παρακολουθήσουν ποιος λαμβάνει εμβόλιο και ποιος λαμβάνει εικονικό φάρμακο, και στη συνέχεια να δουν ποιος μολύνεται και ποιος όχι, παρέχοντας μια σειρά δεδομένων. Μόλις ξεκινήσει μια εκστρατεία εμβολιασμού, οι επιστήμονες χάνουν αυτόν τον έλεγχο και άλλοι παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν το ποιος αρρωσταίνει, καθιστώντας πιο δύσκολη την εξεύρεση σταθερών συμπερασμάτων.

«Τα δεδομένα της μελέτης για τα εμβόλια δεν είναι τυχαία δεδομένα δοκιμής», έγραψε η Natalie Dean, επίκουρη καθηγήτρια βιοστατιστικής στο Πανεπιστήμιο Emory στην Ατλάντα της Τζιόρτια. Τα ευρήματα του Ισραήλ δεν πρέπει να «αναιρέσουν» άλλες μελέτες που έδειξαν υψηλότερη αποτελεσματικότητα εμβολίων, είπε, καθώς το μικρό μέγεθος της επιδημίας στο Ισραήλ ήταν ένας από τους διάφορους «παράγοντες» που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα.

Ωστόσο, για άλλα εμβόλια, δεν υπάρχουν ακόμη δεδομένα αποτελεσματικότητας στον πραγματικό κόσμο, αναγκάζοντας τους υπαλλήλους της υγείας να βασίζονται σε εργαστηριακές δοκιμές για να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα έναντι της παραλλαγής. Σε τέτοιες μελέτες, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν το αίμα των εμβολιασμένων ατόμων για να εκτιμήσουν την αποτελεσματικότητα μιας δόσης έναντι μιας παραλλαγής σε ένα εργαστήριο.

Η Moderna είπε ότι το εμβόλιο της έδειξε διπλάσια μείωση στα εξουδετερωτικά αντισώματα σε εργαστηριακές δοκιμές κατά της Δέλτα, σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού, αλλά εξακολουθεί να περιγράφει τα αποτελέσματα ως «ενθαρρυντικά». Τα δεδομένα «ενισχύουν την πεποίθησή μας ότι το εμβόλιο Moderna Covid-19 θα πρέπει να παραμείνει προστατευτικό έναντι των νέων παραλλαγών που εντοπίστηκαν», ανέφερε ο Stéphane Bancel, διευθύνων σύμβουλος, τον Ιούνιο.

Η Johnson & Johnson, η οποία εμπορεύεται ένα εμβόλιο μίας βολής, είπε ότι το εμβόλιό της  προκάλεσε υψηλότερο επίπεδο δραστικότητας αντισωμάτων έναντι της Δέλτα από ό, τι στις δοκιμές κατά της παραλλαγής Βήτα, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική. Δεν παρείχε ακριβή στοιχεία, αλλά είπε ότι το εμβόλιο προσέφερε «διαρκή προστασία» έναντι της νόσου.

Οι κατασκευαστές του ρωσικού Sputnik V δήλωσαν ότι είναι «πιο αποτελεσματικό σε σχέση με την παραλλαγή Δέλτα. . . από οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο που δημοσίευσε αποτελέσματα σε αυτό το στέλεχος μέχρι τώρα», αλλά δεν παρείχε στοιχεία που να στηρίζουν τον ισχυρισμό.

Αρκετοί Κινέζοι επιστήμονες έχουν πει ότι ορισμένα κινεζικά εμβόλια βρέθηκαν να είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντι της Δέλντα από ότι σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές, αλλά λίγες λεπτομέρειες αυτών των μελετών έχουν δημοσιευτεί. Ο εκπρόσωπος της Sinovac, Liu Peicheng, δήλωσε στο Reuters ότι τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που βασίζονται σε δείγματα αίματος από εκείνους που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιό τους έδειξαν τριπλάσια μείωση στην επίδραση εξουδετέρωσης κατά της Δέλτα.

Ο Peter English, ειδικός στον τομέα της δημόσιας υγείας που προηγουμένως συμβούλευε την PHE, προειδοποίησε ότι ενώ τα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα κατά της νοσηλείας ήταν γενικά θετικά, η ικανότητα των εμβολίων να αποτρέψουν τη μετάδοση της Δέλτα, ήταν πολύ λιγότερο σαφής.

«Η παραλλαγή Δέλτα είναι πολύ πιο μολυσματική, είναι καλύτερο να βρεις ανθρώπους που δεν είναι αρκετά ανοσοποιημένοι και να τους μολύνει», είπε, προσθέτοντας ότι θα χρειαστεί χρόνος για τη συσσώρευση αξιόπιστων αριθμών μετάδοσης.

Διαβάστε επίσης: Έρευνα: Καλύτερη οχύρωση ηλικιωμένων με Pfizer από το AstraZeneca