Για τις προσπάθειες δημιουργίας φαρμάκου κατά της νόσου Covid-19 μίλησε στο Πρωτοσέλιδο ο Επίκουρος Καθηγητής και Αντιπρόεδρος στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Frederick, δρ Χαράλαμπος Τριάντης.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «όλα μελετώνται αλλά το πρόβλημα είναι ότι έχουμε ένα φάρμακο που μπορεί να δοθεί μαζικά στον πληθυσμό, ώστε να προλάβουμε βαριά συμπτώματα. Αυτό έχει όνομα και ονομάζεται εμβόλιο. Όλη η πρόληψη βασίζεται στους εμβολιασμούς και όχι στη θεραπευτική αγωγή. Τα φάρμακα που μελετώνται, κάποια από τα οποία έχουν καλά αποτελέσματα, είναι για τους ανθρώπους που είτε νοσούν σχετικά ήπια για να μην επιδεινωθούν και να χρειαστούν διασωλήνωση είτε για κάποιους που είναι βαρύτερα, ώστε να τους μειώσουν τις ημέρες νοσηλείας».
Συμπλήρωσε ότι «είναι σημαντικό για τους ανθρώπους που νοσηλεύονται, δεν είναι η λύση. Η πρόληψη πάντα αναφέρεται στα εμβόλια».
Σε σχέση με τη διστακτικότητα που υπάρχει για τα εμβόλια, εξέφρασε την άποψη ότι «η βασική συζήτηση πολλές φορές περιστρέφεται, όσον και εάν φαίνεται παράδοξο, κατά πόσον μας ανησυχεί η νόσος ή το φάρμακο. Αυτό μου φαίνεται παράδοξο γιατί είναι δεδομένο ότι όπως είναι γνωστό τα φάρμακα έχουν δράσεις και παρενέργειες αλλά για να χορηγούνται σημαίνει υπάρχει ένας σοβαρός λόγος που η όποια μικρή ή μεσαία ανεπιθύμητη ενέργεια είναι πολύ μικρότερη από το πρόβλημα της ίδιας της νόσου. Ενώ καταλαβαίνω την ανησυχία που μπορεί να εμφανίζεται είτε στο επίπεδο του άγνωστου και τους καινούργιου είτε στο επίπεδο των πραγμάτων που έχουν βγει (συνεπώς δεν υπάρχει τίποτα κρυφό πίσω από αυτό). Είναι κατανοητό αλλά έχει υπερμεγεθυνθεί και έχει χαθεί ο λόγος για τον οποίο συμβαίνουν αυτά. Εννοείται ότι είμαστε ενάντια στην άσκοπη χρήση φαρμάκων. Από τη στιγμή που υπάρχει μια πανδημία το πρόβλημα είναι ο ίδιος ο κορωνοϊός και η όποια ανησυχία είναι δευτερεύουσας σημασίας μπροστά στο πρόβλημα της ίδιας της νόσου».
Δείτε το βίντεο:
Διαβάστε επίσης:
Οι χώρες που καθιστούν υποχρεωτικό τον εμβολιασμό κατά της Covid-19