Συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης στο SigmaLive παραχώρησε ο Υπουργός Υγείας. Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου μίλησε για τη διαχείριση της πανδημίας, το ΓεΣΥ και τον τρόπο εφαρμογής του αλλά και τις προκλήσεις του Υπουργείου, το οποίο δεν είναι μόνο η πανδημία και τα μέτρα.

 

Εισαγωγικά ο Υπουργός αναφέρθηκε στη διαχείριση της πανδημίας. Η περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται από μια αρκετά καλή επιδημιολογική εικόνα, η οποία δίνει την ευκαιρία για περαιτέρω χαλαρώσεις. Την ίδια ώρα υπάρχει σχεδιασμός για μια ενδεχόμενη φθινοπωρινή έξαρση.

«Δεν περιμέναμε τόσο γρήγορη και θεαματική μείωση των κρουσμάτων», είπε ο Υπουργός ενώ εξήγησε πως ήταν ένας συνδυασμός των μέτρων που επιβλήθηκαν για δυο βδομάδες καθώς και του πολύ προσεκτικού ανοίγματος που έγινε με τη χρήση safe pass. «Σημαντικός παράγοντας που συντέλεσε στην πτώση ήταν σαφώς και τα μαζικά τεστ που διενεργήθηκαν και συνεχίζονται. Προκάλεσε προβληματισμό το γεγονός ότι παρά τα χιλιάδες καθημερινά τεστ παρατηρείτο αύξηση των κρουσμάτων», σημείωσε.

Ο ρόλος της ΣΕΕ είναι σημαντικός ενόσω υπάρχει πανδημία λέει ο κ.Ιωάννου. «Η Μονάδα Επιδημιολογικής παρακολούθησης εντός του Υπουργείου είναι αυτή που αναλαμβάνει τον ρόλο της ενημέρωσης, οργάνωσης και παρακολούθησης του τι γίνεται εντός και εκτός. Στόχος είναι να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο με άλλες ειδικότητες και επιστήμονες».

«Χώρες που ανακοίνωσαν ότι ο τρόπος εξόδου από τα Lockdown ήταν τα πολλά και μαζικά τεστ δεν τα κατάφεραν γιατί δεν είχαν καλή οργάνωση. Ο Γερμανός Υπουργός Υγείας όταν το είχε ανακοινώσει για παράδειγμα αυτό, δεν κατάφερε να υλοποιήσει την ιδέα και γι’ αυτό επικρίθηκε έντονα. Τα πολλά τεστ που κάναμε μας επέτρεψαν να ανοίξουμε τον Φεβρουάριο. Περιμέναμε καλύτερα αποτελέσματα όμως». Ο λόγος σύμφωνα με τον κ.Ιωάννου που δεν είχαμε τα επιθυμητά αποτελέσματα είναι διότι δεν πειθαρχούσε στο σημείο που περιμέναμε ο κόσμος. Με την εφαρμογή του safepass όμως «εξαναγκάστηκαν» αυτοί που ήταν θετικοί, να απομονωθούν, πράγμα που έπρεπε να γίνεται ούτως ή αλλιώς. 

Εμβολιασμοί

Αξιοσημείωτο είναι το ποσοστό της Κύπρου στην Ευρώπη σε σχέση με τους εμβολιασμούς υπογραμμίζει ο Υπουργός.
Παράλληλα αναφέρει ότι το υψηλό ενδιαφέρον του κόσμου για εμβολιασμό ήταν το αναμενόμενο. «Σε έρευνα που διενήργησε το Υπουργείο Υγείας τον περασμένο Δεκέμβριο, καταδείχθηκε ότι το 70% (στο σύνολο των ενηλίκων) περίπου του πληθυσμού επιθυμούσε να εμβολιαστεί.

Υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό. Στόχος είναι η ανοσία του πληθυσμού. Μέχρι το τέλος Ιουλίου θα φθάσουμε μάλλον το 80% του πληθυσμού. Στις πιο νεαρές ηλικίες δεν είναι η ίδια ανταπόκριση όσο στις πιο μεγάλες ηλικίες. Γι’ αυτό διαφοροποιήθηκε και η διαφημιστική εκστρατεία, προκειμένου να πειστεί όσο το δυνατό περισσότερος νεαρός κόσμος να εμβολιαστεί», σχολιάζει ο κ.Ιωάννου.

«Θα κτίσουμε τείχος ανοσίας με τους εμβολιασμούς με τις ποσότητες που αναμένουμε να λάβουμε μέχρι το τέλος καλοκαιριού. Μέχρι τέλος Αυγούστου θα παραδοθούν ποσότητες που επαρκούν για το σύνολο του πληθυσμού που δύναται να εμβολιαστεί. Οι ποσότητες αυτές περιλαμβάνουν και παιδιά. Εναπόκειται στον κόσμο να προσέλθει να εμβολιαστεί. Είμαστε από τις χώρες που έχουμε εμβολιαστική κάλυψη. Περνώντας οι μήνες πείθονται και οι «άπιστοι» και προσέρχονται για εμβολιασμό», αναφέρει ο Υπουργός.

Επισημαίνει ακόμη ότι αν  υπάρξει έξαρση με την έλευση Φθινοπώρου θα είναι μειωμένη. «Αυτό εξαρτάται φυσικά από τις όποιες μεταλλάξεις και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων σ’ αυτές. Μέχρι τώρα υπάρχει αποτελεσματικότητα των εμβολίων στις υφιστάμενες μεταλλάξεις. Ο τρόπος προστασίας από τις μεταλλάξεις και τα πιθανά καταστροφικά αποτελέσματα είναι η αύξηση του εμβολιασμού. Ανεπαίσθητοι περιορισμοί (πιθανόν σε μαζικές συγκεντρώσεις) θα συνεχίσουν να υπάρχουν και το καλοκαίρι. Τηρώντας όμως τα μέτρα ατομικής προστασίας που δεν εμποδίζουν την καθημερινότητά μας, δεν έχουμε κάτι να ανησυχούμε». 

«Περίπτωση AstraZeneca»

«Στο εξωτερικό δεν υπάρχει διστακτικότητα για το ΑΖ αλλά ούτε και καθημερινά δημοσιεύματα με αρνητικά δεδομένα όσο αφορά το συγκεκριμένο εμβόλιο. Σε άλλες χώρες έγινε λάθος χειρισμός», απαντά ο Υπουργός ερωτηθείς για τη διστακτικότητα και τον προβληματισμό που επικρατεί σε σχέση με το ΑΖ.

«Όταν είχε εγκριθεί η κυκλοφορία του συγκεκριμένου εμβολίου, τον περασμένο Ιανουάριο κάποιες χώρες κατά παρέκκλιση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, είχαν βάλει ηλικιακά όρια ακριβώς τα αντίθετα απ’ ότι ισχύουν τώρα. Είχαν απαγορεύσει κάποιες χώρες (Γερμανία, Γαλλία) σε άτομα άνω των 65 (Γερμανία), άνω των 55 (Γαλλία) και μετά από 1 μήνα αναθεώρησαν αυτές τις οδηγίες και υιοθέτησαν ακριβώς τα αντίθετα. Τώρα στη Γερμανία για παράδειγμα, έχουν αρθεί οι ηλικιακοί περιορισμοί. Κάποιες χώρες εξακολουθούν να έχουν περιορισμούς. Η Ελλάδα πχ κάτω των 30, η Βρετανία κάτω των 40. Οι πλείστες χώρες συμπεριλαμβανομένου και της Κύπρου μετά και τη σύσταση των επιστημόνων στη ΣΕΕ είναι κάτω των 50. Τονίζω ότι σε εμάς είναι σύσταση και όχι απαγόρευση. Σύσταση όπως προτιμώνται τα εμβόλια MRNA. Ωστόσο τονίζεται ότι ο εμβολιασμός θα πρέπει να ολοκληρωθεί με το ίδιο σκεύασμα».

«Φαντάζεστε τι θα γινόταν στην Κύπρο αν κάναμε κάτι παρόμοιο; Τι σύγχυση θα επικρατούσε ανάμεσα στον κόσμο;», απαντά ο κ.Ιωάννου. «Εμείς ακολουθήσαμε αυστηρά τις οδηγίες των επιστημόνων που είπαν ότι στην παρούσα επιδημιολογική κατάσταση δεν χρειάζεται να μπουν ηλικιακά κριτήρια», προσθέτει.

ΓεΣΥ

«Πολλοί κινδυνολογούσαν ότι θα κατέρρεε. Διαψεύστηκαν όλοι ανεξαιρέτως. Το ΓεΣΥ είναι εδώ και μεγαλώνει. Ήταν πολύ σημαντικό στην αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας. Λόγω του ΓεΣΥ έχουμε τη δυνατότητα για έγκαιρες διαγνώσεις. Υπάρχουν δεκάδες παραδείγματα. Με την εφαρμογή του ΓεΣΥ και την ενοποίηση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μπόρεσε ο ΟΚΥπΥ να αντιμετωπίσει την πανδημία», αναφέρει μεταξύ άλλων.

«Υπάρχει ελεύθερη επιλογή για νοσηλεία. Ο δικαιούχος μπορεί να απευθυνθεί σε οποιοδήποτε νοσηλευτήριο χωρίς οικονομική επιβάρυνση».

«Το Υπουργείο Υγείας επιβλέπει δυο τεράστιες μεταρρυθμίσεις. Πρώτα απ’ όλα τη μεταρρύθμιση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Παράλληλα με πολλές άλλες σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως είναι οι πανεπιστημιακές κλινικές θέμα για το οποίο υποβλήθηκε σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή».

Ο Υπουργός έκανε αναφορά και στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας για το 2021. «Πρόκειται για τον υψηλότερο προϋπολογισμό στην ιστορία της ΚΔ για την υγεία. 10% του συνολικού προϋπολογισμού είναι για την Υγεία». «Ουδέποτε υπήρξε κάτι παρόμοιο. Σημαντικό ποσό θα λάβει και από το Σχέδιο Ανάκαμψης η Κύπρος και κάποια έργα ήδη τρέχουν. Η πιο σημαντική συμβολή σε όλο αυτό είναι του ΠτΔ για την υλοποίηση του ΓεΣΥ. Με τη στήριξη του ΠτΔ εφαρμόστηκε», υπογραμμίζει ο Κωνσταντίνος Ιωάννου.