Αύξηση περίπου 35% σημειώθηκε στην παραγωγή κλινικών αποβλήτων στα νοσηλευτήρια σε όλες τις πόλεις, τόσο του δημόσιου όσο και ιδιωτικού τομέα, από την έναρξη της πανδημίας έως τώρα. Στα απόβλητα αυτά περιλαμβάνονται μάσκες, γάντια και rapid tests και οι αριθμοί προκύπτουν από στοιχεία, που συνέλεξε το Τμήμα Περιβάλλοντος από τις τρεις εταιρείες διαχείρισης των κλινικών αποβλήτων στην Κύπρο. Παρατηρείται ήδη συνεχόμενη αυξητική τάση στην παραγωγή τους και ήδη δόθηκαν οδηγίες για συχνότερη συγκομιδή.

Διαβάστε ακόμη: Στο δικαστήριο ιδιοκτήτης γυμναστηρίου-Λειτουργούσε χωρίς άδεια & χωρίς μέτρα

Συγκεκριμένα, ο Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος Κώστας Χατζηπαναγιώτου δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η  συνεχόμενη αυξητική τάση των παραγόμενων κλινικών αποβλήτων μολυσματικού χαρακτήρα, καθώς και το γεγονός ότι οι χώροι συλλογής των αποβλήτων στα σημεία παραγωγής τους στις υγειονομικές μονάδες είναι περιορισμένοι, απαιτείται, και ήδη το πράττουν, οι μονάδες διαχείρισης να εκτελούν συχνότερα δρομολόγια για συλλογή των αποβλήτων.

«Ως εκ τούτου, εργάζονται με αυξημένα ωράρια εργασίας, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις για διαχείριση των ιατρικών αποβλήτων», ανέφερε στο ΚΥΠΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηπαναγιώτου, η χωριστή συλλογή χρησιμοποιημένων γαντιών και μασκών δεν είναι υποχρεωτική εκτός και αν καθορίζεται διαφορετικά από υποδείξεις των ειδικών και τις κατευθυντήριες οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.

«Λόγω της ιδιαιτερότητας της κατάστασης το Υπουργείο Υγείας με τη βοήθεια ειδικών εμπειρογνωμόνων εκδίδει σχετικές οδηγίες με τις οποίες οφείλουμε όλοι να συμμορφωνόμαστε. Τέτοιες οδηγίες και πρωτόκολλα υπάρχουν για θέματα διαχείρισης αποβλήτων εντός των ιατρικών κέντρων και νοσοκομείων», εξήγησε.

Ο Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος είπε ότι σε περιόδους πανδημίας όπως αυτή που ακόμα αντιμετωπίζουμε, θέματα καθαριότητας και υγιεινής έχουν βαρύνουσα σημασία.

Σημείωσε ότι έχει ευρέως παρατηρηθεί το φαινόμενο των ανεξέλεγκτα πεταγμένων χρησιμοποιημένων γαντιών και μασκών σε πεζοδρόμια και κοινόχρηστους χώρους.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηπαναγιώτου, σημαντικό ρόλο στην ορθή διαχείριση των παραγόμενων αποβλήτων παίζει η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού, ώστε να αποτρέπονται ανεπιθύμητες συμπεριφορές.

«Για το σκοπό αυτό ΜΜΕ αλλά και οι τοπικές αρχές, οι οποίοι έχουν άμεση πρόσβαση στον πολίτη και έχουν την αρμοδιότητα σε θέματα καθαριότητας και υγιεινής μπορούν να συμβάλουν με τη διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων και την παρουσίαση ενημερωτικών εκπομπών και άρθρων με απώτερο σκοπό να επιστήσουν την προσοχή στο κοινό. Ουσιαστικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή έχει παίξει και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών», ανέφερε ο κ. Χατζηπαναγιώτου.

Διαβάστε ακόμη: Περού: Οι αρχές διαψεύδουν πως υπάρχει μαύρη αγορά εμβολίων κατά της COVID-19